„45 de pacienți în zece ore“

Ultimele zile au fost foarte controversate pentru medicii rezidenți din România. La sfârșitul săptămânii trecute, mai mulți medici rezidenți spuneau că au fost anunțați că din 1 iulie, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării, nu vor mai primi bursa lunară de 670 lei. Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a negat că aceștia ar fi afectați în vreun fel. Problema este reală însă, iar premierul Mihai Tudose a cerut ca în ședința de Guvern din această săptămână situația să fie remediată, iar un proiect de ordonanță a fost supus dezbaterii publice.

Pe hârtie, văzută de autorități, soarta medicilor rezidenți nu pare a fi prea serioasă, având în vedere că, de cele mai multe ori, sunt fie uitați, fie lăsați la coadă atunci când vine vorba despre condițiile de muncă și salariile lor. În teren însă, situația e mult mai dură și grea. Turele lor li se par inumane colegilor din străinătate, iar banii abia le ajung să se descurce de la o zi la alta. 80.000 lei este suma pe care statul român o investește în formarea fiecărui medic. Dar aceluiași stat român pare să nu-i pese că în fiecare an mii de doctori pleacă în străinătate să-și facă meseria cu demnitate.

„Sunt zile când nu știu cum ajung acasă“

Sorana lucrează în Spitalul Universitar din București și este medic rezident în anul IV. Își începe programul zilnic la ora 7.00 și, de cele mai mai multe ori, pleacă din spital în jurul orei 17.00. În plus, are de făcut și șase gărzi de câte 24 de ore lunar. „Sunt zile când merg spre casă din inerție. Nici nu-mi dau seama cum ajung, creierul nu mai procesează. Uneori nici nu apuc să mănânc ceva în timpul zilei, până ajung acasă. Doar poate, așa, un pateu sau sandviș, așa, pe fugă, mai mult nemestecat. Am și un record personal, cu care am ajuns să mă laud: 45 de pacienți în zece ore. E ceva, nu?“, explică râzând Sorana. Salariul ei este de 3.500 lei pe lună, dar s-a gândit foarte mult și înclină să plece în Marea Britanie pentru un salariu de patru-cinci ori mai mare. „Nu am luat decizia finală, dar 85% cred că asta voi face. M-am consultat și cu prieteni, colegi, familie și cred că așa ar fi cel mai bine pentru mine. Și nu sunt singura care vrea să plece. Mai știu mulți colegi care vor să plece. Din păcate.“ Viitorii colegi din Marea Britanie au rămas uimiți când au aflat de ture de 24 de ore. „Au spus că nu poate exista așa ceva pentru că este inuman. Ei sunt relaxați și nu lucrează decât în ture de opt ore. Altfel, spun ei, randamentul este zero din cauza epuizării.“

„Nu se pune preț pe noi“

Un studiu efectuat în Marea Britanie în rândul medicilor rezidenți arată că turele de noapte au un impact negativ asupra lor. 70% din medicii rezidenți britanici spun că acestea le afectează sănătatea psihică, iar peste 60% spun că relațiile personale sunt cele mai afectate. O tură de noapte pentru tinerii medici obosește atât de mult, încât aceștia nu mai sunt în stare să conducă spre casă, iar jumătate dintre ei au avut accidente sau au fost la un pas de a avea unul. În România nu s-a făcut un astfel de studiu. Rezidenților din anul I și II nu li se plătesc gărzile. Unul dintre ei este Victor Lazăr, care deja a pierdut șirul gărzilor pe care le are de făcut. „Luni – gardă de 20 de ore, miercuri – altă gardă de 20 de ore, vineri – tură de 12 ore pe ambulanță, iar sâmbătă – 24 de ore. Niciuna din acestea nu mi se plătește. Asta e situația noastră, a medicilor rezidenți. Nu suntem importanți, nu se pune preț pe noi. Iar noi, când terminăm, abia așteptăm să plecăm în alte țări. Nu e dureros?“ Odată ce-şi termină rezidenţiatul, doctorii se plâng că-şi găsesc cu greu posturi în marile centre universitare. Toţi ar vrea să se angajeze acolo, pentru că dotările sunt cele mai bune, iar echipele medicale complete. Mulți însă aleg să plece în alte țări.

Anul trecut, fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a iniţiat o ordonanţă care ar fi garantat plata gărzilor pentru rezidenţii din anul I şi II. Însă textul nu a putut fi adoptat înainte de alegeri.

„E un respect pe care nu mi-l poate nimeni fura“

Vlad Mixich, fost vicepreședinte al Agenției Naționale a Medicamentului, a postat ieri pe pagina sa de Facebook despre plecarea din țară a unui tânăr medic din România. „Visează, din liceu, să facă cercetare. Îi place, are idei bune și deja câteva rezultate. Așa că pleacă într-un institut de cercetare bun din vestul Europei. Poziția respectivă i s-a oferit, au rugat-o să vină. «Ce să mai fac aici? Sunt aproape 8 ani de când am terminat facultatea și ca să mișc un chibrit un centimetru trebuie să investesc foarte multă energie. Nu vreau să-mi mai consum energia luptând cu sistemul, cu inerția lor. Vreau să-mi consum energia în cercetare. Visez să fac parte dintr-o echipă în care se ajunge strict pentru că ești bun, nu doar pentru că ești a lu’ cineva. Asta m-ar face pe mine, în sinea mea, să mă simt mândră de mine. E un respect care nu se poate cumpăra și pe care nu mi-l poate nimeni fura». E o mare pierdere când oameni ca ea pleacă. Mă seacă asta…“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.