„Am uitat să mor“

În 2003, Khalil Rafati, pe atunci în vârstă de 33 de ani, dormea pe străzile din Los Angeles și își ducea traiul de pe-o zi pe alta. În fapt, povestea dramatică a acestui fost narcoman ar putea fi transformată cu succes într-un scenariu al unui film de la Hollywood, notează BBC.com.

Khalil ajunsese să doarmă în cutii de carton, mânca din tomberoane și făcea baie pe furiș în piscinele oamenilor. În cele din urmă, după ce o doză de cocaină aproape că i-a curmat viața și a fost salvat ca prin minune de medici, el a hotărât să se interneze într-un centru de reabilitare, iar după ce a ieșit, a început să plimbe câini și să spele mașini, în speranța că va strânge ceva bani. „Am fost arestat de mai multe ori decât îmi pot aduce aminte. Eram un dezastru complet, trăiam cu dureri insuportabile, abia puteam să dorm“, își amintește Khalil.

După încercări eșuate de a renunța la dependența care putea să-i curme viața, el a acceptat, la îndrumarea autorităților, să stea patru luni într-un centru de dezintoxicare și a reușit, într-un final, în 2003, să se lase de droguri.
Adoptând un stil de viață sănătos nu doar că a fost, poate, cea mai înțeleaptă decizie din viața lui, dar i-a deschis și calea către antreprenoriat.

Khalil Rafati este fondatorul Sunlife Organics, companie specializată în producția de sucuri naturale și alimente organice. Cu o cifră de afaceri anuală de peste 6 milioane de dolari și cinci sucursale în California, compania se va extinde în viitor și în alte state din America, dar și în Japonia.

Acum în vârstă de 46 de ani, Khalil călătorește prin lume cu avionul privat, însă zilele în care obișnuia să doarmă pe străzi încă îi lasă un gust amar. Khalil Rafati s-a născut în Ohio, din mamă musulmană și un tată evreu. După o copilărie grea, el a decis, la 21 de ani, în 1992, să urmeze calea actoriei și s-a mutat în Los Angeles.

Cariera de actor nu a debutat așa cum și-ar fi dorit, astfel că a început să spele mașini, printre clienții lui numărându-se Elizabeth Taylor, Jeff Bridges sau chitaristul de la Guns N’Roses, Slash. Cu toate acestea, el a început în scurt timp să consume substanțe interzise, iar viața sa a luat o întorsătură dramatică. „Am reușit să strâng sume mici de bani. Lucram din greu, 16 ore în fiecare zi.“

Viața i s-a schimbat complet în momentul în care s-a reîntâlnit cu un vechi prieten din copilărie: „Era hipiot. A început să mă învețe tainele unei alimentații sănătoase, iar în acele clipe de cumpănă sfaturile lui au fost extrem de prețioase pentru mine“, povestește Khalil.
În 2007 a închiriat o casă și și-a deschis propriul centru de dezintoxicare, numit Riviera Recovery, unde clienții plăteau până la 10.000 de dolari pentru a beneficia de facilități. El le prepara singur sucuri din fructe exotice, pentru a-i ajuta să înlocuiască drogurile cu băuturi naturale, și, în cele din urmă, în 2011 s-a decis să-și pornească o afacere în producția de sucuri naturale și alimente organice.

A înființat prima sucursală Sunlife Organics în Malibu cu ajutorul banilor pe care îi economisise. Khalil spune că, în primul an, compania a avut o cifră de afaceri de 1 milion de dolari. Astăzi, aceasta are peste 200 de angajați și șase sucursale în California.
Pe lângă Sunlife Organics, Khalil încă deține centrul de detoxifiere Riviera Recovery, iar în 2015 a lansat cartea autobiografică „I forgot to die/Am uitat să mor“. „Nu mă consider superinteligent. Am doar o poftă nebună de viață și o ambiție pe măsură“, spune Khalil Rafati. l

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.