„Atentat la siguranţa naţională. Sunt lezate resursele economice strategice!”

Legea nr. 51/1991 a fost completată anul acesta în ianuarie, în sensul că este considerată amenințare la adresa siguranței naționale orice acțiune sau inacțiune care lezează resursele economice strategice ale României.

Falimentarea cu bună ştiinţă a unei părţi a industriei nucleare româneşti prin inacţiune, fapt penal conform noii legi a resurselor (Uzina de Apă Grea şi acum Uzina R din Feldioara şi mina de la Crucea), legislaţie încălcată pentru favorizarea concurenţei externe, interese personale obscure privind închiderea contra unor sume fabuloase a minelor, eliminarea specialiştilor din domeniu, generarea criminală a unei „super-bombe” ecologice şi radioactive, special pentru a fi sesizate organismele internaţionale care să decidă închiderea. Trădare…!

Acestea sunt acuzele pe care sindicaliştii din industria uraniului le aduc conducerilor SNN (Societatea Naţională Nuclearelectrica) şi CNU (Compania Naţională a Uraniului).

Minerii vin la Bucureşti!

„Noi suntem obligaţi prin lege să livrăm dioxid de uraniu către reactoarele de la Cernavodă, suntem furnizor captiv, iar ei trebuie să cumpere de la noi. Ei au încălcat legea spunând că au găsit mai ieftin la canadienii de la CAMECO.

De fapt, uraniul este luat din Kazahstan şi livrat mult sub preţul pieţei, fără plata unor obligaţii către stat. Noi suntem obligaţi să vindem cu 200 de lei mai mult, deşi am putea vinde sub preţul lor dacă n-am fi nevoiţi să plătim 90% … tot la stat (!?), conform Ordonanţei 1009/2009, care ar trebui urgent abrogată. Iar canadienii au pe site preţul afişat de 670 de lei.

Se încearcă falimentarea noastră pentru ca mai apoi să vedeţi preţuri după ce vor avea monopol! În altă ordine de idei, cine credeţi că este lupul paznic la oi? Directorul Dorin Adam, „părintele” Conversmin, care a închis sute de mine în România pe milioane de euro fiecare, prin firme ale fiului şi verilor săi, licitaţii câştigate de un domn Apostu.

Cum s-au închis acele mine? De ce acum sunt luate în concesiune pe nimic de străini ca fiind extrem de rentabile? Cine a făcut recepţia închiderii? Păi tot domnul Adam, fiul securistului care i-a anchetat pe minerii grevişti din ‘77 din Valea Jiului! Iar şefa SNN, doamna Daniela Lulache, cel mai bine plătit angajat al statului român, s-ar fi lăudat că după Apa Grea urmăm noi… Ceea ce se şi întâmplă acum!

Avem la Feldioara o „bombă” cu ceas!

Dioxidul, zeci de tone, dacă nu este preluat urgent, devine instabil şi intră în reacţie exotermă… Nu vreau să mă găndesc mai departe! Pe doamna Lulache n-o interesează. Acum am ieşit de la domnul vicepremier Borc, constatând că este dezinformat de cei din subordine care de peste zece ani „sapă” la temelia independenţei noastre energetice.

De ce nu suntem lăsaţi să revenim pe profit? De ce nu ni se plătesc restanţele salariale? Vor intenţionat un conflict? Ştiti cât e salariul de miner? 1833 de lei! Nici ăia nu ni-i dau… La pensie ieşim cu 1.000 de lei. Altceva ce să facem dacă suntem specialişti în minerit în uraniu? Dacă nu se pricep, să ne lase să preluăm noi mina, să vedeţi rentabilitate… Cine nu vrea curent ieftin pentru români?? Vreun român?…”, ne-a declarat Claudiu Damian, lider sindical la Feldioara.

Mugurel Huţuleac, liderul Sindicatului Exploatare-preparare din cadrul CNU: „E bătaie de joc. Ne poartă cu vorba de doi ani, timp în care se puteau rezolva problemele. Cuvântul de ordine e închiderea minei cu orice preţ! Nu mai pot ţine oamenii, sunt hotărâţi să vină în Bucureşti la Companie. Să vadă la locul faptei cine minte şi cine spune adevărul, cine sunt groparii energiei nucleare româneşti.

Am solicitat instituţiilor abilitate să deschidă o anchetă de proporţii în acest caz de atentat la siguranţa naţională”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marcel Barbatei 218 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.