„Bucuriile muzicii”, o armă teribilă împotriva ne-simţirii!

O nouă serie de concerte, marca Florin Totan, este în plină desfăşurare. După succesul înregistrat cu Orchestra Sinfonia Bucureşti la debutul din Parcul Colţea, urmat de periplul prin oraşele importante ale României, maestrul revine cu „Bucuriile muzicii” în Capitală, sâmbătă 29 aprilie la Teatrul de pe Lipscani.

Dirijorul Florin Totan s-a născut în 1955, la București, într-o familie de muzicieni. A studiat dirijatul de orchestră cu Constantin Bugeanu la Universitatea Națională de Muzică din București. Cel mai important moment al carierei lui muzicale a fost întâlnirea cu „legendarul Celibidache”, studiind cu acesta cursul de Fenomenologie Muzicală, între 1982-1990 la Munchen și Mainz. De asemenea a studiat în 1983 la Chigiana Musical Academy din Siena (Italia), cu recunoscutul Franco Ferarra, participând de asemenea la Berlin și Paris (1990-1991), la cursurile de dirijat oferite de Richard Schumacher.

Florin Totan este laureat al concursurilor internaționale de la Murzzuschlag (Austria) în 1990 și Berlin (Germania) în 1991, dirijind în finală Berliner Symphonie Orkester în vestita sală Schauspielhaus. A dirijat la festivaluri prestigioase: Paris – Jouvissy (1985), Avignon (1990,1992,1994), Bergamo (1997, 2008 și 2012) și Festivalul Mozart din Brescia (2005), Enescu-București (1998), Primul Festival al Muzicii Românești de la Londra (2005).

De peste un deceniu, dirijorul Florin Totan predă Filozofia dirijorală și muzicală a lui Sergiu Celibidache (titlul acestui proiect fiind In Memoriam CELIBIDACHE) în: Spania, Italia, Portugalia, SUA, Brazilia, Anglia, Franța.

Începând cu 1 ianuarie 2000 devine dirijor al orchestrei simfonice a Filarmonicii Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea.

”În concertul meu de la Teatrul de pe Lipscani, ca în toate spectacolele din țară desfaşurate în săli de concerte, în parcuri în mall-uri, ba chiar şi în cămine culturale, fac o pledoarie pentru muzica clasică în general și pentru frumos, bine și adevăr, adică pentru valorile perene ale Antichității grecești. Valori care astăzi trebuie repuse pe tapet în socialul romănesc… Aceasta este lupta mea şi a colegilor mei. Vorbesc pe scenă despre compozitori și filosofi, stiluri și curente, literatură și arte frumoase, despre împărați și mari duhovnici, despre credinţă şi iubire, cu îndemnul de întoarcere la carte, la lectura mântuitoare și ieşirea din mrejele «civilizaţiei”» supratehnologizate”, ne-a declarat maestrul Totan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.