„Colapsul instituției și pierderea totală a credibilității acesteia“

Domnule Președinte al Senatului,

Doamnelor și Domnilor Senatori,

Institutul Cultural Român este cea mai importantă instituție de cultură din România, cu un rol esențial în promovarea culturii românești în țară și în străinătate, care de mai bine de doi ani se află într-o situație de criză prelungită. Problemele majore cu care se confruntă ICR – lipsa unui program de dezvoltare strategică pe termen mediu și lung, incapacitatea vechiului Comitet Director de a angaja directori pentru cele mai importante reprezentanțe ICR din străinătate (Paris, Bruxelles, New York, Berlin, Tel-Aviv), demotivarea echipelor de experți ICR, lipsa de transparență și de dialog cu scena culturală din România, precum și problemele legate de modul defectuos de funcționare, impactul limitat și slaba expunere a artiștilor români pe plan internațional, birocratizarea excesivă, dar și imaginea actualmente preponderent negativă a instituției – au adus ICR la marginea prăpastiei.

Cele trei persoane care au primit votul consultativ al Comisiei de Cultură și de Politică Externă a României nu au cunoștințele de management cultural necesare pentru pozițiile respective, nu au prezentat public nicio viziune și nu au niciun plan strategic de dezvoltare instituțională pentru ICR. Mai mult decât atât, cu ocazia audierilor, candidații mai sus menționați nu au fost în măsură să prezinte argumente concrete cu privire la planurile lor de redresare instituțională și creștere a activității ICR în concordanță cu nevoile sectorului cultural românesc și obiectivele politicii externe ale României.

Alegerea acestor persoane la conducerea ICR va aduce cu siguranță colapsul instituției și pierderea totală a credibilității acesteia pe plan național și internațional.

Artiștii și operatorii culturali implicați în dezvoltarea sectorului cultural din România și în realizarea de proiecte de colaborare artistică internațională solicită senatorilor coaliției majoritare și membrilor partidelor de opoziție deopotrivă să asigure promovarea profesionistă în lume a culturii române prin intermediul Institutului Cultural Român. Așadar, solicităm membrilor Senatului să nu valideze prin votul lor în plen votul consultativ dat de majoritatea senatorilor din Comisiile de Cultură și de Politică Externă a României pentru dna Liliana Țuroiu pentru funcția de Președinte al Institutului Cultural Român și pentru Mirel Taloș (ALDE), respectiv Krizbai Bela Dan (UDMR) pentru funcțiile de Vicepreședinte al ICR. Suntem de părere că votul domniilor lor trebuie să fie în primul rând în interesul culturii românești, și nu un vot politic în interesul partidului pe care îl reprezintă.

Considerăm că soluția pentru renașterea ICR este „demararea rapidă a unui proces de reformă care să includă transparentizarea, debirocratizarea și profesionalizarea echipelor de experți ICR și susținerea cu prioritate a culturii contemporane, difuzarea creației originale românești pe scena internațională, implementarea unor programe educaționale pentru publicul tânăr din străinătate și diaspora românească“, precum și celelalte inițiative incluse în planul făcut public de către echipa Cosmin Manolescu (președinte) – Cristina Modreanu (vicepreședinte), nominalizată de USR pentru conducerea ICR.

Credem că aceasta este singura soluție viabilă pentru definirea viziunii și strategiei ICR, precum și pentru debirocratizarea, transparentizarea și modernizarea programelor sale, care să ducă în final la o creștere a prezenței culturii românești și o îmbunătățire a imaginii României pe plan internațional.

Cu stimă,

Judith State, artist independent

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.