„Fetiţa cu chibrituri” în variantă PDL

Joi, 29 decembrie, „Adevărul” le serveşte cititorilor o poveste lacrimogenă despre o fetiţă de 12-13 ani care îi scrie lui Traian Băsescu şi acesta nu doar că-i răspunde, dar îi şi rezolvă problemele. Câteva ore mai târziu, frumoasa poveste se dovedeşte a nu fi decât o regie electorală superficial ambalată.

Ce ne-a spus „Adevărul”…

Joi, 29 octombrie, „Adevărul” a ieşit cu un articol care încă din titlu avea darul să impresioneze gospodine şi coafezele nefamiliarizate cu dedesubturile scenei politice: Corespondenţă „secretă” între preşedintele Traian Băsescu şi o fetiţă de la ţară.

Din start se părea că avem de-a face cu o variantă românească a frumoasei poveşti „Fetiţa cu chibrituri”, dar cu un final deloc tragic (ca la H.C. Andersen), din contră, totul ducea spre un happy end carpato-danubian.

Din articol reiese că o fetiţă, Lavinia, din satul Miron Costin (jud. Botoşani), „s-a gândit că singurul care îi poate rezolva problemele este chiar preşedintele României”. „Ideea mi-a venit în clasa a V-a. L-am cunoscut pe domnul preşedinte în timpul indundaţiilor şi mi s-a părut un om cumsecade. A spus că ne va ajuta ori de câte ori avem nevoie”, spune fetiţa. Zis şi făcut. De atunci, Lavinia, elevă de nota 10 la şcoala din sat, îi scrie regulat lui Traian Băsescu, care a devenit „cel mai important confident al fetiţei”. În articol se mai arată că „scrisorile vin cu regularitate la poarta familiei Oniciuc şi sunt un prilej de bucurie pentru copila care este convinsă că rolul unui preşedinte este să fie alături de cei simpli”.

… Şi ce a uitat să ne spună

Această frază, dar şi altele din articol parcă ne „sună” familiar. Parcă le mai citiserăm undeva. Prin ediţiile din anii 1953-1956 ale revistei Flacăra, răsfoite într-o documentare la Biblioteca Academiei. Dar am acordat credit ziaristei de la Adevărul în ceea ce priveşte autenticitatea relatării. Totul până în jurul orei 22.00, când la RomâniaTV Lavinia a participat telefonic la un talk show (subiectul era incitant şi nu putea fi ratat de televiziuni – n.a.). Aici am aflat că Lavinia i-a cerut (şi a primit) rechizite lui Traian Băsescu. Numai că „fetiţa de nota 10″ a explicat şi de ce nu primeşte rechizite ca şi ceilalţi colegi: „Pentru că plafonul salarial al părinţilor este mai mare şi nu am dreptul”. După această explicaţie povestea din Adevărul a început să nu mai pară chiar aşa de lacrimogenă. Iar când Lavinia i-a spus moderatoarei că Traian Băsescu este un preşedinte foarte bun pentru că a salvat ţara din criză şi totul într-un limbaj elevat pe care personaje gen Alin Popoviciu sau Gelu Vişan încă nu l-au atins, ni s-a întărit sentimentul că în nici un caz nu avem în faţă o nouă „fetiţă cu chibrituri”. Povestea (dacă ea a existat) a copilului dintr-o familie simplă a căzut complet când Lavinia a menţionat că nu va apela la sprijinul celui care va fi preşedinte după 2014, pentru că este convină „că nu va fi la fel de bun ca Traian Băsescu” şi când s-a aflat că tatăl fetei a fost până în 2008 primar (evident PDL) în comuna Vlăsineşti şi că este prieten bun cu Gheorghe Flutur, care le-a trecut şi pragul casei. Dar despre toate acestea, Adevărul nu a suflat nici un cuvânt. Pentru că atunci nu se mai putea vorbi de „fetiţa cu chibrituri” în variantă românească, ci doar în variantă portocalie, ceea ce este foarte departe de original.

Preşedinte al Camerei agricole judeţene

Nici despre funcţia actuală a tatălui Laviniei, Adevărul nu suflă vreo vorbă. Pentru că dacă ar fi făcut-o, atunci formularea „rolul unui preşedinte este să fie alături de cei simpli” ar fi fost compromisă. Tatăl Laviniei, Ionel Oniciuc (pe care cei de la Adevărul totuşi îl cunosc bine, din moment ce pe 2 februarie 2010 i-au tuşat un „Portret”, „Ionel Oniciuc apără averea statului”, şi au scris despre el că „om de la ţară, Ionel Oniciuc a fost învăţat cu greul şi a căutat mereu să aducă schimbări în bine în viaţa locuitorilor de la sate” – din nou un limbaj împrumutat din epoca proletcultistă), este de o lună de zile preşedinte al Camerei Agricole Judeţene Botoşani. O funcţie pe care a obţinut-o în urma unui concurs vehement contestat de liderii PNL din judeţ, care susţin că „Oniciuc a fost ajutat de filiala PDL să obţină funcţia”.

Oare Lavinia ar fi corespondat şi cu Dan Voiculescu?

Este foarte clar acum faptul că Lavinia corespondează cu Traian Băsescu pentru că preşedintele este şi un idol al tatălui ei. Totuşi, dacă Ionel Oniciuc ar fi rămas în Partidul Umanist (actualul PC) sub culorile căruia a câştigat în 2004 primăria Vlăsineşti, Lavinia şi-ar fi direcţionat oare corespondenţa spre Dan Voiculescu? Este o întrebare la care nu avem deocamdată un răspuns. În februarie 2008, deja „transferat” la PD „din dragoste pentru Traian Băsescu”, după cum a şi recunoscut la televizor, Ionel Oniciuc este eroul unei alte poveşti: a fost agresat cu răngi de fier în propria curte de către adversari politici. Cu capul bandajat, Oniciuc a relatat despre agresiune pe postul ieşean TeleM. Totuşi, în imaginile televizate Oniciuc nu prea arăta ca o persoană agresată sălbatic, ci aducea mai mult cu Dumitru Graur, cel care a pozat (tot cu un bandaj superficial în jurul capului) în victimă a „legionarilor” în primăvara anului 1990 în faţa TVR. La alegerile din 2008, Oniciuc conducea după primul tur cu 523 voturi la 460 în faţa PSD-istului Lucian Trufin, dar în turul II a pierdut în faţa social-democratului.

În loc de concluzii

Toată această „poveste” cu fetiţa unei familii de oameni simpli nu reprezintă altceva decât un element de campanie electorală. Un element (împrumutat din recuzita electorală americană – la rândul lor americanii s-au inspirat din propaganda sovietică a anilor 40-50), care să genereze emoţie în rândul electoratului prin prezentarea unei feţe umane a lui Traian Băsescu. Un element care să sugereze grija preşedintelui faţă de viitorul ţării. De fapt nu Traian Băsescu are neapărat nevoie de confecţionarea unei feţe umane, ci PDL, prin transfer de imagine de la Traian Băsescu spre partid.

Dar chiar dacă elementul electoral este unul „împrumutat” de afară, „lucrarea” a fost una specifică românească. Copilul provenit dintr-o familie necăjită nu este şi nici părinţii lui nu sunt deloc „necăjiţi”, din contră, copilul aparţine unei familii nu doar înstărite, dar şi bine plasată politic. Este greu de estimat cine şi unde a greşit. Cei care au fost pe post de vehicul electoral (ziariştii de la Adevărul) sau cei care au decis „distribuţia”, adică au ales-o în rolul de „fetiță cu chibrituri” pe Lavinia. Avansăm o ipoteză: totul pare să poarte amprenta unei scenariu conceput de Gheorghe Flutur. Cel care a avut şi măreaţa idee de a scrie lozinci cu trupurile a mii de oi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.