„Fie viscol, fie ger/ eu tot demisia o cer!”

Vremea foarte rea nu a blocat protestele din Bucureşti. La ora 16.00 pe esplanada din faţa Teatrului Naţional se adunaseră deja primii 50 de manifestanţi, iar la ora 17.00 numărul lor a crescut. Se estimează ca după ora 18.00 să vină şi mai mulţi protestatari.

Imediat după „instalarea” pe treptele esplanadei, au început scandările anti-Băsescu, anti-guvernamentale şi pro-anticipate. A apărut şi o pancartă cu un text în premieră: „Fie viscol, fie ger/ eu tot demisia o cer!”.

Cei mai mulţi dintre protestatari susţin că discursul de miercuri seara al preşedintelui Traian Băsescu i-a îndârjit şi mai mult. Reamintim, miercuri seara, imediat după discursul prezidenţial, „piaţa” a replicat cu un slogan în premieră: „Iarna nu-i ca vara/ nu te mai vrea ţara!”.

Protestele anti-putere au început şi la Reşiţa – cca 100 de persoane la ora 17.00, iar la Oradea, în Piaţa Unirii, 400 de funcţionari publici protestează împotriva reducerilor salariale din Contractul Colectiv de Muncă.

Update 1: Protest de susţinere pentru lt. Alexandru Gheorghe

În faţa unităţii militare din Câmpia Turzii, unitatea în care activează locotenentul Alexandru Gheorghe, cel care a participat zilele trecute la manifestaţia din Piaţa Universităţii, circa 20 de persoane au participat timp de două ore la o pichetare de susţinere a „militarului revoluţionar”. De menţionat că printre participanţi se află şi Ardelean Toader-Williams, care în 1977 a fost unul dintre cei mai tineri susţinători ai „Mişcării Goma”, fiind nevoit să fugă ulterior din ţară. (T.M.)

Update 2: Slatina: „Venim şi la minus 15 grade”

În jur de 200 de persoane au ieşit în stradă la Slatina, capitala judeţului Olt. În afară de scandările şi revendicările devenite deja clasice, s-a scandat şi împotriva primarului PDL-ist al municipiului, Darius Vâlcov. Un interpret de muzică populară, destul de cunoscut în zonă, le-a propus manifestanţilor să suspende protestele pentru perioada cât ţine vremea foarte rea. Propunerea a fost respinsă cu vehemenţă. „Venim şi la minus 15 grade”, au scandat manifestanţii.
Tot în judeţul Olt au mai avut loc proteste şi în localitatea Caracal, cca 120 de persoane scandând lozinci anti-Băsescu şi anti-guvernamentale. Doi reprezentanţi ai PPDD care au încercat să-i facă promovare lui Dan Diaconescu (acesta este născut în Caracal – n.a.) au fost excluşi dintre manifestanţi. (RGD)

Update 3: Proteste în ţară la -10 grade Celsius

În pofida temperaturilor de minus 14 grade Celsius, zeci de suceveni au protestat în faţa Palatului Administrativ din municipiul Suceava scandând lozinci antiprezidenţiale şi antiguvernamentale.

Timp de aproape două ore, peste 20 de persoane au protestat şi în Piaţa Civică din municipiul Vaslui. Aceştia au scandat împotriva preşedintelui Băsescu şi guvernului Boc, deşi vântul bate cu putere, iar temperatura este extrem de scăzută.

Ca şi în zilele anterioare, protestatarii au scandat, printre altele, „Jos Băsescu”, „Jos Guvernul”, „Hoţii”, „Ieşiţi din casă dacă vă pasă”, „Murim, luptăm, noi de aicea nu plecăm”. (C.I.)

Update 4: La Bistriţa, un contestat în plus: Ioan Oltean (PDL)

130 de bistriţeni s-au adunat joi în faţa prefecturii Bistriţa-Năsăud în cadrul protestului zilnic din capitala judeţului. De această dată, protestatarii l-au adăugat pe lista neagră – alături de Traian Băsescu şi Emil Boc – pe secretarul general al PDL, Ioan Oltean, deputat de Bistriţa. „N-avem comasate/dar vrem anticipate!” este sloganul în premieră strigat de protestatarii bistriţeni.

Şi în Piaţa Operei din Timişoara protestatarii nu au făcut economie de energie, solicitând demisia lui Traian Băsescu, a premierului şi a întregului guvern. Printre manifestanţi s-a remarcat şi un grup masiv de monarhişti, dar şi acesta a rezonat cu solicitările celorlalţi manifestanţi. (L.G.)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.