„Leagănul“ Brătienilor, scos la mezat

Oricine cu dare de mână poate deveni proprietarul Ansamblului Vilei Florica din județul Argeș. Imobilul care a aparținut familiei Brătianu și terenul aferent au fost scoase la vânzare pe piață în schimbul a 1,35 milioane de euro.

Ca orice clădire istorică retrocedată moștenitorilor, și acest edificiu a stârnit un conflict politic. Liberalii își doresc să intre în proprietatea imobilului istoric, însă aruncă pisica moartă în curtea PSD. Și asta, pentru că PNL, prin vocea fostului președinte interimar Raluca Turcan, a admis că nu are bani pentru o asemenea achiziție. În ciuda conturilor goale, liberalii argeșeni le solicită pesediștilor de la Consiliul Județean să cumpere conacul, astfel încât acesta să nu încapă pe mâna vreunui afacerist, mai mult sau mai puțin dubios, căruia să nu-i pese de încărcătura istorică a casei Brătienilor și s-o scoată și din circuitul de vizitare. În opinia liberalilor, cea mai bună soluție ar fi ca edificiul să reintre în proprietatea statului.

Liberalii argeșeni amenință cu greva japoneză în Consiliul Județean și cu mitinguri ulterioare, dacă PSD Argeș nu va accepta să cumpere „leagănul“ familiei Brătianu. Cu conturile goale, dar cu gura mare, liberalii au inițiat la nivelul CJ un proiect de hotărâre privind cumpărarea Vilei Florica. Preşedintele PNL Argeş, Adrian Miuţescu, susţine că, dacă va fi nevoie, va picheta şi Guvernul, până când conacul Brătienilor va ajunge în proprietatea statului și nu a vreunui investitor privat. Grupul consilierilor județeni PNL au identificat ca sursă de finanțare pentru rezolvarea problemei lor fondurile disponibile la departamentul Centenar din cadrul Guvernului. Propunerea lor nu a fost însă pusă pe ordinea de zi a niciunei ședințe de CJ. Pentru a accesa respectivele fonduri, era necesară o hotărâre de Consiliu Județean, dată până la 1 septembrie. „Cei de la PSD doar declară că doresc acest ansamblu de la Florica. În realitate, nu au această intenție. Există riscul să vină un «Gigi Becali» sau oricine altcineva să cumpere ce este acolo pentru 1,35 milioane de euro. Dreptul nostru de preemțiune va fi pierdut… În Consiliul Județean vom trece la acțiuni de protest, consilierii vor face grevă japoneză. Dacă acest prim demers nu va avea rezultat, vom continua cu pichetarea instituţiei, mitinguri şi proteste, chiar şi la Parlament dacă va fi cazul. Cerem cu maximă seriozitate şi tărie pentru a fi auziți și a finaliza acest proiect“, a declarat pentru presa locală Adrian Miuțescu, președintele PNL Argeș.

Dreptul de preemțiune poate fi anulat

Imobilul care a aparținut familiei Brătianu a fost retrocedat de câțiva ani, iar moștenitorii cer 1,35 milioane de euro pentru Vila Florica și terenul aferent acesteia. Ezitările și întârzierile venite atât de la conducerea Consiliului Județean Argeș, cât și de la Ministerul Culturii pot determina înregistrarea în instanță a unei solicitări privind anularea dreptului de preemțiune al ministerului pentru Vila Florica. Fostul șef al Culturii, ministrul Ionuț Vulpescu, a anunțat public, în martie, că ministerul își va exercita dreptul de preemțiune și că aproape sigur va cumpăra Vila Florica, pentru că existau bani pentru achiziționarea ei. „ Moștenitorii Brătienilor au fost oameni foarte rezonabili, au spus că doresc ca Vila Florica să rămână în administrarea autorităților județene. Moştenitorii Brătienilor au încheiat un contract de comodat cu titlu gratuit cu Centrul de Cultură „Brătianu“, cel care îşi desfăşoară activitatea aici. Acest contract expiră la sfârșitul acestui an. Iar moștenitorii s-ar putea să nu îl mai prelungească, având în vedere cât de mult se tergiversează achiziționarea Vilei Florica de către stat. Există riscul, dacă Vila Florica va fi cumpărată de un afacerist, ca cetățenii Argeșului și toți cei care doresc să o viziteze, să nu mai poată intra acolo“, susține Miuțescu.

Ponta, acuzat că nu și-a plătit consumația

„Lideri social-democrați au venit și au fost cazați acolo, au avut tot felul de întâlniri. Chiar fostul președinte Victor Ponta a fost acolo. Pe vremea când eram deputat, îmi amintesc că fosta directoare de la Florica a venit la mine într-o audiență să îmi spună că domnul Ponta, pe vremea aceea președinte al tineretului social-democrat, a venit și a stat o săptămână la Florica. A dormit acolo, a mâncat, a băut, după care a lăsat facturile în plata Consiliului Județean Argeș. Femeia nu știa ce să facă cu facturile, era plimbată de la Ana la Caiafa… Toată lumea se bucură pe gratis de Vila Florica“, și-a continuat liderul PNL Argeș tirul acuzațiilor, îndreptat către PSD. Liberalii sunt deciși să facă grevă japoneză și în Parlament pentru ca Vila Florica să rămână în circuitul cultural național.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.