×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 20 august 2017, 07:09
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
ALDE atrage atenţia Guvernului
„Majorarea impozitului pe terenurile nelucrate nu trebuie să vicieze dreptul de proprietate”

Proiectul de Ordonanţă al Guvernului prin care se anunţă modificarea Codului fiscal prin care consiliile locale local pot majora impozitul pe teren cu până la 500% pentru terenul agricol nelucrat timp de 2 ani consecutiv nu este văzut cu ochi buni de către ALDE, care consideră că s-ar putea vicia dreptul de proprietate!
Proiectul Guvernului a fost deja publicat pe site-ul ministerului de Finanţe şi urmăreşte în principal scutirea de impozite pentru terenurile agricole lucrate, însă conţine o referire periculoasă şi la terenurile nelucrate: „Se vor scuti de la plata impozitului pe teren terenurile agricole lucrate, iar pentru terenurile agricole nelucrate timp de doi ani consecutiv, consiliul local poate majora impozitul pe teren cu până la 100 lei/ha, începând cu al treilea an, în condiţiile stabilite prin hotărâre a consiliului local”.
În acest fel, consiliile locale ar putea să decidă impozitarea cu 500% a terenurilor care n-au fost lucrate timp de doi ani, deşi multe dintre acestea aparţin unor persoane în vîrstă care nu au posibilitatea să investească sumele necesare aratului, însămînţării sau recoltării. Practic, cu asemenea impozite uriaşe, aceste persoane ar putea să piardă dreptul de proprietate din cauza datoriilor acumulate prin imposibilitatea de a plăti astfel de impozite uriaşe!
Este ceea ce semnalează ALDE într-un Comuicat remis redacţiei noastre sub semnătura deputatului Ion Cupă:
„Preocuparea guvernului de a introduce cât mai multe terenuri în circuitul productiv este corectă. Ea trebuie însă realizată mai degrabă prin mijloace de stimulare a proprietarilor de terenuri în sensul lucrării sau valorificării lor decât prin impozitarea excesivă a nelucrarii lor. În acest sens propunerea de modificare a Codului Fiscal prin care proprietarii care își lucrează terenurile vor fi scutiți de plata impozitului pe acestea este binevenită.
Cealaltă propunere de modificare a Codului Fiscal din acest domeniu prin care autoritățile locale pot majora impozitul pe terenurile agricole care nu sunt lucrate timp de doi ani trebuie bine gandită în acord cu practica europeana în materie și având în vedere nevicierea dreptului de proprietate privată. Supraimpozitarea terenurilor nelucrate trebuie aplicată acolo și numai acolo unde proprietarii dovedesc rea credinţă în raport cu valorificarea terenurilor avute în proprietate”.
În Proiectul de Ordonanţă al Guvernului, supraimpozitarea terenurilor nelucrate vine alături de scutirea de impozite „pe mijloacele de transport pentru mijloacele de transport agricole de tipul tractoarelor, utilajelor agricole şi altor mijloace de transport agricole, utilizate efectiv în domeniul agricol, deţinute de persoanele fizice autorizate care obţin venituri din activitatea agricolă, precum şi de persoanele juridice care îndeplinesc anumite condiţii”.
Această măsură este bine primită în rîndul agricultorilor, însă ea nu trebuie să ducă la măsuri excesive împotriva celor care, din motive obiective, nu-şi pot lucra temporar terenurile aflate în proprietate, aşa cum subliniază cei de la ALDE în Comunicatul lor.

Ion SpânuPublicat Miercuri, 09 august 2017
710
 | 2
 | 12
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
UNUL
+3
cu minca, lambru, varga, tudy zavoranu,alex andri, d barbu, ALDE, dupa divortul de gruparea DANIEL CONSTNTIN, tacerea si indolenta fata de pensiile nesimtite si gafele PSD-GRINDEANU, OLGUITA vASILESCU, ALDE MAI E PARTID LIBERAl??POATE VARUJAN VOSGANIAN!!
Publicat Sâmbătă, 12 august 2017
+Răspunde
pitzoiu
+4
alde traieste datorita lui tariceanu?restul unde sunt?/ministrii de externe, al mediului, energiei , ce fac??
Publicat Vineri, 11 august 2017
+Răspunde
Alde greseste
-1
Alde greseste. Cine a vorbit de acolo vorbeste aiurea. In toate tarile civilizate exita un principiu potrivit caruia nu este admisibil sa-ti lasi propretatea in paragina. De ce? Pentru ca afecteaza pe cei din jur. Exemple: Daca ai un hotel la mare si l-ai lasat in paragina, afectezi si afacerea hotelierilor din jur, intrucat potentialii clienti se vor tine departe. Daca ai un teren agricol si l-ai lasat in paragina, el va fi infestat de daunatori care vor migra si pe terenurile vecine. Daca ti-ai lasat casa in paragina, valoarea caselor de pe strada ta va scadea.
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
Valahu
-1
Ba da ! Este necesara ordine ....
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
Zavaidok @ Valahu
0
O mana de excroci ,incepea prin'93 sa imparta toate imasurile comunelor,au venit apoi creditarile din 2000 si pamantul a ajuns pe mana celor ce nu au nimic cu "agricultura " sau cu "padurea" . Cea mai mare crima a facut-o PDSR ul ,apoi PDL si le urmeaza aproape PNL si UDMR ! Cui apartin terenurile nelucrate? Stiu initiatorii acestor legi cui? ei nu platesc nici un leu impozite fiind mana in mana cu primarii,de multe ori sunt primari ce au cate o suta de hectare pe nume fictive ...
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
Amy
+4
O masura inechitabila impotriva social democratiei. Sunt tarani ramasi singuri cu copii plecati de care nu mai stiu nimic, au pensii simbolice din care nu pot trai omeneste si statul vrea sa le ia acel putin lasat de stramosi. Se cheama furt la miezul zilei!
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
ANNA LUCA
+4
In privinta Propietatii, TARICEANU, a facut MAREA TRADARE de TARA , cand in 2005, MACOVEI SOROS, a venit cu LEGEA RETROCEDARII TOTALE , scrisa direct la BUDAPESTA, prin care de 12 ani, in ROMANIA, cei care au mai fost DESPAGUBITI odata de STATUL ROMAN, cu 3, 4 tone de aur, primesc inapoi MII DE HA de PADURI, PAMANT, CASTELE , SPITALE , SCOLI, apoi si bani sa si le RENOVEZE. prof. dr. IOAN SABAU, a venit aseara cu DOCUMENTE , pe care le-a trimis si PATRIOTULUI PONTA NEASTAMPARATUL , care nici nu a vrut sa se uite la ele, el FIIND un MARE PRIETEN al lui HUNOR, nicidecum al ROMANILOR. Despagubirile sant DEJA de 60 miliarde de EURO, dar TARICEANU, nu are de gand sa se OPREASCA. La fel, s-au de retrocedat in SIBIU, tot tuturor, SASILOR, HUNGURILOR, numai SOCIETATII ASTRA a ROMANILOR, nu. Deci, asa zisul MARE PATRIOT YOHANNIS, cat a fost PRIMAR al SIBIULUI, nu a semnat si pt. ca SOC . ASTRA, cea mai veche sa primeasca FUNDATIA GOJDU, pe care prietenul lui PONTA, MRU cu TARICEANU, au cedat-o tot HUNGARIEI. Tariceanule, cel mai mare DATATOR de PROPIETATI STRAINILOR, cand ai de gand sa te opresti? Asta ai facut, tot timpul si ai dat prietenului tau BENI STEINEMEZT, sau cum naiba il cheama , pe cel care se lauda ca ISRAELUL , a cumparat ROMANIA, de fapt, ati dat-o degeaba tu, cu BASESCU, PONTA, acum DRAGNEA. Vad ca, acum intre lupta dintre SOROS cu STENEMEZ, pierde tot ROMANIA, care vezi doamne va trebui sa dea MILIARDARULUI, prieten si consilier al lui BASESCU si TARICEANU, 4 miliarde de euro. Nu va e rusine, ca romanilor de 28 de ani, le tot spuneti ca nu mai sant bani de pensii si salarii, iar voi, Toti credeti ca SPOLIATI TOT , TOT, apoi, veti putea TRAI LINISTITI? VA INSELATI, BLESTEMUL OROPSITILOR SILITI SA-SI PARASEASCA COPII, PAMANTUL, TARA, sa plece in lume, VA VA AJUNGE pe toti. JOS LEGEA RETROCEDARILOR, SA FIE NUMIT prof. dr. IOAN SABAU, in fruntea unei COMISII la nivel GUVERNAMENTAL.
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
Qwe
+7
Se vrea scaderea pretului pamintului si fortarea vinzarii de teren agricol. Sa cumpere firmele straine tot pamintul. Mai ales ca nu exista ca in alte tari o lege de protectie care sa limiteze instrainarea pamintului romanesc. Omul cultiva pamintul doar daca e rentabil. Nu poti forta omul sa-l cultive in pierdere. La urma urmei e terenul lui, nu l-a inchiriat de la stat.
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
viki
+11
Dupa ce i-au adus in pragul saraciei si cu o sanatate precara ,acum guvernantii ,vor sa le ia gratis,pamanturile si casele,vezi doamne neingrijite.Cine nu ar dorii sa aiba terenurile cu recolte bogate si viloaie in curte.Asta va duce la situatia ,ca oamenii saraci si batrani sa fie si la cheremul arendasilor,mai ales daca sunt ,doar 1-2 arendasi si nu au cui sa dea pamantul in arenda.Tot vina guvernantilor este ca au distrus fermele si CAP care erau forme organizate de productie agricola si o modalitate ca oamenii batrani si saraci sa-si poata mentine pamanturile si sa nu fie instrainate.
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
Moftangiu @ viki
+2
Nu statul a distrus CAP-uril, au facut-o taranii pentru ca statul le lua toata recolta si ei traiau din ce produceau pe lotul particular. Au facut bine ca si-au luat terenurile, altfel erau deja vandute la straini. Statul ar fi administrat agricultura cum a administrat turismul. Statul trebuia sa mentina fabricile si complexele zootehnice care consumau produsele, si sa protejeze piata interna, dar statul de la inceput a dus o politica impotriva proprietarilor prin scutiri de taxe la importuri de produse agricole cand inca nu eram in UE si cursul leului redus.
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
dan @ viki
+3
Ai dreptate,dar ceva trebuie facut;dar de blocurile parasite dupa ce unitatile industriale au disparut,cartiere intregi cu cladiri devastate...alea nu-i deranjeaza pe "alesi"? in ce priveste terenurile,imi spunea o cunostinta(stabilita in Canada)ca,avand ceva bani,a cumparta un teren aflat in continuarea propriei curti,dar nu s-a ocupat de el si a fost invadat de verdeata;primaria i-a dat termen pentru ca sa restabileasca aspectul civilizat al terenului,mergand de la amenzi pana la trecerea terenului in proprietatea primariei,dupa expirarea caruia urmau sanctiunile ,mergand progresiv de la amenzi pana la trecerea terenului in proprietatea primariei
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
Moftangiu
+9
Ideea asta cu supraimpozitarea terenurilor nelucrate este vehiculata de mai multi ani, desi este o ineptie. Ideea ar avea logica daca sa considera ca este rentabila cultivarea terenului dar proprietarii nu-l valorifica din rea credinta. Au vandut fabricile la fier vechi si acum ar vrea sa-i faca pe tarani sa renunte la proprietati ca sa vanda ei terenurile cum au vandut imobilele nationalizate. Mafia locala a PSD ar profita din plin. Taranii nu cultiva terenurile si nu exista nici amatori sa-l ia in arenda pentru ca nu exista piata pentru produsele lor. Au falimentat fabricile de conserve de legume si fructe, de zahar, de fulgi de cartorfi si combinatele zootehnice cu importuri de carne congelata de zeci de ani. Daca achizitioneaza laptele la 0.5 lei, si lana nu o mai cumpara nimeni, e normal ca taranii sa nu mai creasca animale si sa nu mai cultive terenurile. Nu au stimulat infintarea de firme private de mecanizare care sa presteze servicii pentru producatori in locul celor de stat. Politica monetara a BNR cu un curs de schimb scazut al leului a facut ca importul sa omoare productia interna. Cand o fi amatori sa ia terenul in arenta sa-l cultive si proprietarii nu o sa-l arendeze atunci sa puna impozit suplimanentar, pana atunci sa ia masuri pentru a face ca agricultura sa fie rentabila.
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Vinul și riscul mai mic de diabet II
Publicat acum 16 ore şi 57 minute
Simona Halep, meci dramatic cu  Konta
Publicat acum 22 ore şi 56 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017