„Mâna de fier” a lui Dragnea, cunoscută și în presa străină

După votarea moțiunii de cenzură din Parlament, presa internațională a scris că Liviu Dragnea va încerca să-i propună președintelui României un premier mai „maleabil” decât Grindeanu, scopul fiind acela de a-i apăra pe liderii partidului de acuzațiile de corupție.

Votul moțiunii de cenzură reprezintă, după părerea celor de la Financial Times, puterea cu care Dragnea își controlează partidul. Potrivit mai multor analiști citați de către publicația britanică, liderul PSD va încerca să îl înlocuiască pe Grindeanu cu un personaj mai maleabil, „pentru a ajuta să apere liderii partidului de acuzațiile de corupție”.

„Dragnea va propune următorul premier, care va fi însărcinat cu implementarea reformelor judiciare controversate care îl vor achita pe el şi numeroși politicieni PSD de acuzații de corupție”, a explicat analistul Eurasia Group, James Sawyer.

Totuși, analistul a avertizat că aceste măsuri pe care Liviu Dragnea alege să le ia sunt de scurtă durată și vor afecta reformele şi planurile de cheltuieli șiinvestiții ale Guvernului.

„Poziția slabă a lui Dragnea în criza actuală îi va încuraja pe președintele Klaus Iohannis și membrii PSD să se opună agendei sale, ceea ce va prelungi actuala criză și va continua să paralizeze reformele fiscale și judiciare, investițiile în infrastructură și absorbția fondurilor UE”, a subliniat Sawyer.

Și cei de la Reuters, urmați de Washington Post și Voice of America, au ales să comenteze modul în care moțiunea de cenzură s-a încheiat: „Observatorii spun că mulți social-democrați au fost nemulțumiți de eșecul lui Grindeanu de a relaxa normele anticorupție și vor un premier nou, care să facă mai mult pentru a apăra înalții oficiali ai partidului care se confruntă cu acuzații de corupție, inclusiv liderul PSD Liviu Dragnea”.

Dragnea a fost criticat și de BBC News, aceștia susținând că liderul PSD a fost dur cu performanța lui Grindeanu la guvernare, acuzându-l că nu a reușit să implementeze „cel mai ambițios program după 1989”, unii analiști consideră că demiterea are mai mult de-a face cu relaxarea măsurilor menite să combată corupția.

New York Times a deschis articolul privitor la politica românească cu titlul: „Guvernul României a picat după o luptă pentru putere în partid”. Conform comentariilorjurnaliștilor americani, stabilitatea politică a României este amenințată de această ceartă internă PSD.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marina Dumitru 22 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.