„Marian Munteanu a fost pedepsit numai pentru că îşi iubeşte ţara”

Invitat într-o emisiune la Realitatea TV, criticul literar Alex Ştefănescu a făcut cîteva declaraţii spectaculoase despre Marian Munteanu, liderul Pieţei Universităţii din 1990, dar şi despre eroarea lui Iohannis de a-l decora cu Steaua Republicii pe Norman Manea, scriitor pe care Alex Ştefănescu îl consideră „absolut mediocru”!

În dialogul cu Octavian Hoandră, realizatorul emisiunii „Realitatea românească”, Alex Ştefănescu a spus cîteva lucruri în mod tranşant. Reproducem aproape în întregime acest pasaj:

Dacă îţi iubeşti ţara eşti pedepsit. Marian Munteanu a fost pedepsit numai pentru că îşi iubeşte ţara! Toate celelalte acuzaţii sînt nişte invenţii. De fapt, le este frică de comparaţii. Lui Marian Munteanu îi şi stă bine să vorbească despre ţara lui pentru că vorbeşte într-un mod autentic despre ţara lui. Dar altora nu le stă bine şi preferă s-o denigreze!

Foarte mulţi intelectuali – este o modă foarte vicioasă – îşi denigrează ţara în momentul de faţă! Incultura duce la chestia asta! Vreau să vă dau un exemplu la care ţin foarte mult. Îl acuză pe Eminescu că era xenofob – nu era! – pentru că era împotriva progresului şi se dă un citat din „Doina” lui Eminescu: „Şi cum vin cu drum de fier / Toate cîntecele pier”. Dar nu ştie lumea că, exact în aceeaşi perioadă, Eminescu, în articolele din „Timpul”, pleda pentru introducerea unor căi ferate care să ducă la modernizarea transporturilor în România! Deci sînt două planuri diferite: pe de o parte, în acţiunea lui publicistică pleda pentru un drum de fier, iar în poezie, care este un domeniu al emoţiilor, deplîngea faptul că drumul de fier alungă păsările, alungă armonia aceea a naturii! Dacă s-ar mai şi citi, multe s-ar înţelege!

„INTELECTUALII NOȘTRI DE ELITĂ DECLARĂ CĂ ACEASTĂ ȚARĂ NU MERITĂ SĂ FIE IUBITĂ

Şi mai există o cauză reală pentru care este detestat patriotismul în momentul de faţă. Ceauşescu a apăsat foarte mult pe această pedală a retoricii patriotarde şi s-a ajuns la un fel de saţietate. Intelectualii noştri de elită sînt acum ironici, distanţi, şi minimalizează România! Poţi să nici nu-ţi declari patriotismul, dar ei declară că această ţară nu merită să fie iubită! Dacă ar tăcea, ar fi bine, dar ei declară că această ţară nu merită iubită. Mi-a citit Tudorel Urian dintr-un interviu pe care-l dă Norman Manea într-o revistă…

„KLAUS IOHANNIS A GREȘIT CÂND A DECORAT CU „STEAUA ROMÂNIEI” UN SCRIITOR ABSOLUT MEDIOCRU CA NORMAN MANEA

Deci, Norman Manea este un scriitor mediocru, pe care Preşedintele ţării, sfătuit greşit, l-a decorat cu „Steaua României”! Deci este un scriitor absolut mediocru, o declar cu toată răspunderea şi dacă vreţi, pot să vin odată cu texte care arată că este lipsit de talent”

La încercarea moderatorului de a-l apăra pe Norman Manea (Octavian Hoandră este cunoscut ca fiind total lipsit de spirit critic, pentru el orice scriitor fiind din start excepţional!), Alex Ştefănescu a continuat tirada sa:

Romanele lui Norman Manea sînt foarte slabe. Plus că-şi reinventează o parte din biografie. De exemplu, tatăl lui era director la OCL Alimentara la Suceava şi obişnuia să ia carne de la Alimentara fără s-o plătească; i s-a organizat un flagrant delict şi a făcut închisoare vreo doi ani. Norman Manea zice că asta s-a întîmplat din cauza antisemitismului din România! Nici vorbă! Şi chiar povesteşte batjocoritor că „ştim noi de ce a fost arestat tatăl meu!” Că ce şi-au zis miliţienii: „Ăsta cu nas coroiat, evreul ăsta, ia să-l băgăm noi la închisoare!” Nici vorbă, toate astea sînt nişte minciuni! Cînd tatăl tău – pe care, în mod firesc, îl respecţi ca pe un sfînt – a furat, mai bine taci, nu mai face din asta un titlu de glorie! Chiar el recunoaşte asta, cînd povesteşte că, într-adevăr, avea servieta plină de carne cînd ieşea din Alimentara şi că intenţiona s-o plătească la sfîrşitul lunii. Dar chiar faptul că tatăl lui Norman Manea era director la OCL Alimentara arată că nu exista un antisemitism!

Pentru ce a suferit cînd avea 4 ani, am cea mai mare compătimire şi un sentiment de solidaritate, dar nu are talent literar! Cînd scrie, este ca şi cum ar avea o peniţă strîmbă la stilou şi zgîrîie hîrtia! Citim fraze lui împreună şi veţi vedea că sînt ininteligibile!

La o întîlnire cu foşti colegi de şcoală, una m-a întrebat: „Ce ai cu Norman Manea? Zice lumea că ai ceva cu el pentru că este evreu”, iar eu i-am spus că atunci lumea poate să spună că sînt antiromân, căci am scris despre sute de români că n-au talent! Am publicat chiar o carte, „250 de cărţi proaste”, unde sînt 250 de români care nu au talent şi nu mi-a zis nimeni că sînt antiromân! Un singur scriitor evreu am zis că nu-mi place (Norman Manea – n.n.), dar îmi place Max Blecher, pe care-l consider un mare scriitor, Mihail Sebastian e fermecător, Lucian Raicu este unul dintre cei mai mari critici pe care i-am avut vreodată, colega mea Adriana Bittel este o prozatoare infinit mai talentată decît Norman Manea şi nu vorbeşte nimeni despre ea.

Dar mie mi se pare că este o supraevaluare a lui Norman Manea! Am şi publicat articolul „Împăratul e gol” în „Evenimentul zilei”, adică: „domne, te compătimesc, te stimez, dar nu-mi cere să spun că eşti mare scriitor pentru că nu eşti!

Este cazul să reproducem aici ceea ce scria şi Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, despre Norman Manea în „Istoria critică a literaturii române”, Ed. Paralela 45, 2008, p. 1443: „În parte, romanul „Întoarcerea huliganului” răscumpără o operă prolixă, nehotărîtă între ficţiune şi mărturie, scrisă adesea în limbă de lemn, prezumţioasă şi greu de citit”!

Cu toate acestea, chiar USR l-a propus acum cîţiva ani pe Norman Manea pentru Premiul Nobel, iar ICR i-a tradus nu mai puţin de 12 titluri, suportînd şi cheltuielile de tipărire, lansare şi promovare!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.