„Nașul“ lui Ponta va conduce tineretul liberal

Fostul deputat PNL Radu Surugiu n-a rupt gura târgului cu activitatea sa parlamentară din mandatul câștigat în 2012. Cu toate asta, fostul deputat s-a dedulcit la toate metehnele din Legislativ și a forțat din nou mâna destinului, în 2016, ca să mai ia un mandat. Fără succes de data asta. Rămas pe dinafara Parlamentului, liberalul nu s-a consolat cu una, cu două, ci s-a repliat în mare viteză pe politicile actualului președinte al PNL, Ludovic Orban.

Șeful liberalilor, în goana sa după atragerea cât mai multor adepți de partea sa, l-a acceptat rapid pe Surugiu în preajmă. Au bătut împreună toată țara și în timpul campaniei interne pentru conducerea PNL și continuă să se afișeze cot la cot și să muncească împreună ca să poată modifica Statutul partidului la apropiatul Consiliu Național. Răsplata pentru eforturile lui Radu Surugiu nu este una chiar mică, având în vedere că va fi impus președinte al Tineretului Liberal de către Ludovic Orban. Potrivit unor surse din PNL, președintele formațiunii îl va „recomanda“ în cel mai democratic stil posibil pe fostul deputat pentru această funcție importantă. Deja se știe că Orban îl sprijină pe Surugiu în detrimentul celorlalți aspiranți, motiv pentru care nu prea sunt mulți doritori ai funcției supreme în TNL.

Mickey Mouse, marcă înregistrată Surugiu

Proverbul „pe cine nu lași să moară nu te lasă să trăiești“ pare că a fost scris special pentru liberalul Radu Surugiu. Acesta a intrat în Parlamentul României în urmă cu aproape cinci ani, grație Uniunii Social Liberale și a listelor de partid în baza cărora candidații se luptau pentru colegiile uninominale. Mai exact, Surugiu a fost acceptat în negocierile dintre PNL, PC și PSD ca să candideze pentru un colegiu din județul Suceava, candidatura sa fiind parafată, ca toate celelalte, prin semnătura lui Victor Ponta. La vremea respectivă, pe valul de antipatie față de guvernarea PDL, USL a înregistrat un scor impresionant în urma scrutinului pentru parlamentare. Analiștii politici susțineau atunci că „și o mătură ar fi ieșit senator sau deputat din partea USL pe votul negativ dat de populație lui Traian Băsescu, Emil Boc și camarilei lor“. Însă „mariajul“ politic dintre PSD și PNL n-a rezistat decât până pe 25 februarie 2014, când USL s-a rupt, iar PNL a decis ieșirea de la guvernare. Din acel moment, liberalii și-au dat arama pe față. La fel, și Radu Surugiu. Plin de inspirație, acesta și-a arogat rolul de „naș spiritual“ al lui Victor Ponta, botezându-l pe fostul premier „Mickey Mouse“. Imediat, porecla dată de liberal a fost preluată și însușită de toți opozanții politici ai PSD și ai lui Ponta. Ba chiar și în PSD se folosea acest nou „nume de cod“.

S-a speriat de „balaurii din Parlament“

„Odată intrat acolo, indiferent de la ce partid politic este, un tânăr la primul mandat de parlamentar descoperă balaurii. Şi nu mă refer la ceilalţi parlamentari. Mă refer la tot ce înseamnă acea structură. Preşedinţii de comisii. Oameni vechi în Parlament, care ştiu statutul pe pâine“, își deapănă „aventurile“ sale din Parlament Radu Surugiu. Viitorul lider al TNL are 33 de ani, este originar din Piatra Neamţ și a intrat în Partidul Naţional Liberal în 2003, când era încă în liceu. Împreună cu un coleg de clasă, al cărui tată era membru PSD, s-au înscris în PNL. Ca orice membru al organizațiilor de tineret, și Surugiu a lipit afişe în campanii electorale și a făcut voluntariat. A ajuns şeful filialei de studenţi a PNL Piatra Neamţ, la conducerea căreia a stat cinci ani, înainte să devină cel mai tânăr deputat liberal în 2012. Funcțiile i-au permis să meargă la trainingurile organizate de partid sau de organizaţii guvernamentale pe comunicare politică, dezbatere publică și oratorie. De asemenea, a fost „un adevărat“ abonat la conferinţele şi seminariile internaţionale organizate de fundaţiile politice ale partidelor din aceeaşi familie europeană.

Mareș și Varga, dați deoparte

Deputatul Glad Varga este singurul care şi-a depus candidatura până acum pentru conducerea TNL. Printre atuurile acestuia se numără sprijinul a 28 de organizaţii judeţene, calitatea de deputat, experienţa bogată pe linie de tineret, precum și girul acordat de primarul Aradului, Gheorghe Falcă. În ceea ce o privește pe Mara Mareș și candidatura ei pentru aceeași funcție, se pare că liberala este pe cale să-și schimbe planurile. Mareș a fost sfătuită, conform unor surse din partid, să renunțe la demersul său, având în vedere că nu va avea nicio șansă în fața lui Radu Surugiu, promovat și susținut de Ludovic Orban. La rândul său, deputata PNL de Brașov le-a replicat colegilor săi că se mai gândește dacă se aruncă sau nu în noua luptă internă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.