„Noua clasă politică ori este leneşă, ori este neinteresantă”

Monica Macovei o atacă pe… Monica Macovei. Care este adevărul privind problemele unor partide. Semnături, bere şi cafea.

Monica Macovei vs Monica Macovei

Cinci partide politice, unul înfiinţat în 2012 (Noua Republică), unul în 2013 (Uniunea Creştin Democrată din România) şi alte trei în 2015 şi 2016, pe noua legislaţie privind partidele politice (M10, 200 pentru Bucureşti şi Platforma de Acţiune Civică a Tinerilor) au decis să trateze la “caterincă” alegerile locale şi au depus în Bucureşti dosarele de candidaţi însoţite doar de 3 semnături. Iniţial, această informaţie a circulat sub formă de zvon, motiv pentru care am încercat să aflăm şi din alte surse dacă se confirmă sau nu. Am primit însă o confirmare chiar de la sursă, sub forma unui comunicat de presă trimis de M10, dar şi în numele celorlalte patru formaţiuni. Comunicat din care redăm doar prima parte (cea secundă reprezintă atacuri de campanie nefondate – n.a.): “În București, clasa politică veche, care ne-a stăpânit destinele 26 de ani de zile, a reușit performanța să arunce în derizoriu alegerile locale din 5 iunie 2016. M10 Bucureşti, 200 pentru Bucureşti, Noua Republică, Platforma de Acţiune Civică a Tinerilor (PACT) şi Uniunea Creştin Democrată din România (UCDR) au ales să depună în București candidaturile cu doar 3 semnături, numărul legal de semnături pentru înființarea unui partid politic. Este modalitatea asumată de a protesta față de jocul politic murdar, pe care partidele politice mari au ales să îl facă în București. Este modalitatea asumată pentru a susține public, în cel mai mare oraș al țării, reforma clasei politice și a procesului electoral”. Ceea ce surprinde în primul rând în redactarea acestui comunicat este chiar prima frază. Partidul condus de Monica Macovei – evident, acest comunicat nu avea cum să nu aibă girul ei – o atacă şi pe …Monica Macovei, atunci când se referă la “clasa poltică veche”. Pentru că Monica Macovei este o reprezentantă a acestei clase. Chiar mai mult decât atât. Monica Macovei a făcut politică şi înainte de 1989, sigur din 1983, de când a devenit procuror. Pentru cine nu ştie, în procuratură, nimeni nu avea acces, dacă nu era membru PCR. Şi încă unul bine verificat. Deci, din start, comunicatul dovedeşte o abordare ce ţine de demagogie.

Un protest nejustificat şi tardiv

Reprezentanţii celor 5 partide susţin deci că au decis să înainteze dosarele de candidaţi cu doar 3 semnături pentru a protesta împotriva legislaţiei actuale care solicită un anumit număr de semnături pentru înregistrarea unei candidaturi. Concret este vorba de art.49, alin.2 din Legea 115/2015: “Pentru fiecare candidat la funcţia de primar şi listă de candidaţi pentru consiliul local şi pentru consiliul judeţean, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale trebuie să prezinte o listă de susţinători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candidează, dar nu mai puţin de 100 în cazul comunelor, de 500 în cazul localităţilor urbane de rangul II şi III şi de 1.000 în cazul judeţelor, municipiului Bucureşti, sectoarelor municipiului Bucureşti şi localităţilor urbane de rangul I”. Se impune o întrebare însă. De ce nu au încercat cei în cauză să procedeze la fel ca şi în cazul Legii Partidelor Politice? Ei ar fi putut foarte bine să atace la CCR (via un proces în instanţă) această prevedere (sau să apeleze la Avocatul Poporului) şi în cazul în care CCR le dădea dreptate, să facă lobby la Parlament pentru reducerea numărului de semnături. Ar mai fi fost şi alte soluţii. Noua lege a alegerilor locale a intrat în proceduri parlamentare în luna februarie 2015. De ce nu au încercat cei în cauză să discute cu parlamentarii pentru o reducere a numărului de semnături? Sau, de ce nu au uzat de dreptul constituţional privind iniţiativa legislativă civică?. Răspunsurile sunt simple: trebuia puţină muncă din partea celor interesaţi sau ar fi trebuit ca respectivii să fi avut şi o susţinere civică. Se pare că niciuna din aceste două “condiţii” nu a existat.

Adevăratul motiv al “protestului”

Comunicatul remis presei şi o conferinţă de presă organizată pe această temă au reprezentat latura “teatrală” a acestei poveşti. O încercare de a se masca altceva. Acest “altceva” îl reprezintă faptul că este posibil să nu se fi strâns numărul de semnături necesare. Cauzele eşecului pot fi mai multe. Fie pentru că s-a acţionat haotic, fie pentru că nu au vrut să “traspire” cei mandataţi să strângă semnăturile, fie bucureştenii nu sunt interesaţi de aceste partide, care, deşi se proclamă ca făcând parte din noua clasă politică, nu au ieşit în faţă cu nume, cu programe, ci doar cu scandal. Există semnale clare care confirmă că nu s-au strâns semnăturile necesare. O platformă civică – Iniţiativa România – unde numele cel mai cunoscut este al unui fost consilier al Monicăi Macovei a lansat o acţiune denumită “Târgul partidelor noi”, care chema bucureştenii în curtea sediului GDS (Sic!) cu următoruol apel: “Dă schimbării o şansă! Vino şi semnează pentru partidele noi”. “Partidele noi” erau patru din cele care acum protestează (nu era în cărţi “Noua republică”) plus USB-ul lui Nicuşor Dan. “Târgul” a fost organizat în zilele de 19, 20 şi 21 aprilie, dar – şi asta reprezintă o dovadă a eşecului – pe 22 aprilie pe pagina de facebook a platformei Iniţiativa România, s-a anunţat că “târgul” se prelungeşte până pe 24 aprilie. Şi cum nu s-a prea înghesuit multă lume într-un fief “Băsescu” pentru a semna pentru băsişti din linia a III-a …s-a ajuns la “spectacolul” din 26 aprilie de la depunerea dosarelor de candidaţi.

Surpriză? Iată ce a declarat fostul candidat M10

Şi, mai avem o confirmare a faptului că respectivele partide nu au avut numărul necesar de semnături. O postare a lui Cristian Ciucu, fostul candidat susţinut de M10 la primăria Capitalei, în care acesta răspunde unor acuzaţii făcute la adresa lui de Monica Macovei. “Vreau să vă spun de la început că parteneriatul cu M10 datează din februarie 2016 și a avut din partea mea tot sprijinul pentru că am crezut sincer că împărtășim aceeași viziune dar și pentru că M10 s-a angajat să îmi ofere suport și echipă (…) Eu mi-am asumat acest parteneriat în totalitate, l-am respectat, l-am onorat, am reprezentat ideile M10 așa cum am știut eu mai bine, în timp ce M10 a omis să își respecte angajamentele. Cel mai important lucru de spus este că am comunicat în permanență intențiile mele. Eu mi-am luat candidatura în serios, din păcate am fost indus în eroare de doamna Monica Macovei care mi-a prezentat la început o cu totul altă situație, pentru a mă convinge să candidez susținut de M10. Partidul M10 și-a asumat că va strânge semnături, că va organiza o echipă de campanie, că va avea candidați pentru sectoare cu care să fac echipă. Niciunul dintre aceste lucruri nu s-a întâmplat. În acest moment doamna Monica Macovei îmi pune în spate eșecul partidului său. Nu este corect. Cu toate acestea eu le mulțumesc pentru colaborare și le urez succes. Citesc acum și zâmbesc amar când văd câtă frustrare se acumulează în jurul parteneriatului încheiat astăzi cu PNL și îmi dau seama că am fost doar un mijloc de promovare pentru M10. Mai vreau să spun doar atât: sunt un om de dreapta, cu principii clare și cu viziune clară pentru București. Nu aș fi ales niciodată PSD iar cea cu care am împărtășit o vreme aceleași idealuri, știe foarte bine acest lucru!”, a scris Ciucu pe facebook.

Noile partide nu sunt atractive pe internet

La ora 02.00, situaţia fanilor de pe paginile de facebook a noilor partide era următoarea:

  • PACT – 8.039 fani

  • M10 – 5.324 fani

  • 200 pentru Bucureşti – 5.104 fani

  • Uniunea Salvaţi Bucureştiul – 1.808 fani

  • UCDR – 839

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Theo Marcovici 128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.