„Numele meu este Mihai Burcea, sunt absolvent de Istorie, lucrez în cercetare și astăzi vă voi spune o poveste…”

București, 23 august, Piața Revoluției. Astăzi, liniște și pace, dar ce s-a întâmplat în urmă cu 70 ani, cine își mai amintește? Tocmai pentru a răspunde la această întrebare, istoricul Mihai Burcea, împreună cu membrii organizației non-guvernamentale „Miliția Spirituală”, au organizat duminică, 24 august, un „tur al totalitarismelor”. Acesta a fost, de fapt, o mini-excursie, care a urmat traseul Piața Revoluției – Calea Victoriei – Strada Lipscani – Strada Domniţa Anastasia – Strada Eforie.

„Numele meu este Mihai Burcea, sunt absolvent de Istorie, lucrez în cercetare și astăzi vă voi spune o poveste…”. Așa își începe discursul ghidul celor aproximativ 30 de persoane venite în fața Statuii ecvestre a lui Carol din Piața Revoluției, altădată Piața Palatului. „Povestea” a început cu evocarea evenimentelor care au avut loc în ziua de 24 august 1944 și mai exact cu arestarea lui Ion Antonescu. Strâns legate de acesta sunt manifestația de la 8 noiembrie 1945 (soldată cu aproximativ 10 victime) și abdicarea Regelui, din decembrie 1947, alte evenimente care au stat în atenția celor prezenți.

Un lucru poate neștiut de multă lume și pe care istoricul Mihai Burcea l-a prezentat, este acela că, la o adâncime de 12/13 metri pe sub Piața Revoluției se află niște tuneluri care datează din timpul regimului comunist, dar chiar și dinainte de acesta, cu sute de ani. Unele dintre ele ar fi navigabile, însă ele sunt strict secrete, așa că rămâne un aspect pus sub semnul misterului pentru noi, cetățenii.

Celelalte capitole ale „poveștii” au inclus moartea lui Ștefan Foriș, lider al PCdR, instituțiile totalitare represive ale României secolului al XX-lea, precum și forurile de partid și de stat care le-au coordonat. Martore ale istoriei prezentate de „milițianul spiritual” stau ultimele urme ale atacurilor germanilor, de pe unele clădiri (majoritatea au dispărut de-a lungul timpului).

Turul a durat o oră și s-a terminat cu aplauzele participanților, dedicate organizatorilor.

Miliţia Spirituală, urmărită pas cu pas

Miliţia Spirituală este o organizaţie non-guvernamentală şi neafiliată politic. A luat ființă în anul 2002 și are printre obiective: implicarea cetăţenilor în procesul decizional al politicilor publice, asigurarea transparenţei instituţiilor publice, apărarea şi respectarea drepturilor omului și, nu în ultimul rând, salvarea patrimoniului naţional.

Mihail Bumbeş, unul din liderii Miliţiei Spirituale, scrie pe contul său de Facebook că acţiunea de ieri a fost monitorizată atent de de „5 gabori în civil şi 3 patrule în uniformă”.

„I-am invitat alaturi de noi, dar mi-au replicat ca ei ştiu tot”, comentează Bumbeş, care concluzionează: „Istoria recenta dă bătăi de cap aparatului represiv.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.