„Reciclații“ politici și sinecurile lor

Liderul PSD, Liviu Dragnea, are cu adevărat o inimă mare. Sufletul șefului Camerei Deputaților este atât de larg, încât au încăput în el tot soiul de oameni de pe la alte partide, inclusiv din rândurile opozanților săi fățiși. Indiferent de fostele orientări politice ale celor reciclați doctrinar de Dragnea cu ajutorul unor sinecuri, toți aceștia și-au probat valoarea și principiile pe alte funcții-cheie deținute anterior.

La rândul său, și premierul Sorin Grindeanu ne demonstrează că, până la urmă, nici nu contează partidul din care vii, ci prioritare sunt liniștea și pacea tuturor politicienilor plătiți regește de la bugetul statului. Mădălin Voicu, cel care a ratat fotoliul de deputat, a fost înscăunat secretar de stat la Ministerul Culturii. Nici fostul ministru al Apărării în guvernul Ponta II, Mircea Dușa, n-a mai revenit la Parlament, dar s-a căpătuit și el cu un post de secretar de stat în ministerul pe care l-a condus între 21 decembrie 2012 și17 noiembrie 2015. Dar nu numai pesediștii șomeri au primit funcții bune, ci și foștii PDL-iști. Rămași fără posturi bine remunerate după alegerile parlamentare de la finalul anului trecut, și acestora Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu le-au făcut un potop de bine, angajându-i prin diverse ministere.

Și PDL-iștii au fost răsplătiți cu sinecuri

Unul dintre PDL-iștii care au tras lozul câștigător din mâna lui Dragnea este fostul deputat Daniel Geantă. Acesta a fost numit președinte peste Administrarea Activelor Statului. După ruperea PDL, Geantă s-a alăturat PMP și i-a făcut campanie Elenei Udrea. Apoi, a trecut la UNPR și, într-un final, s-a înrolat în PSD. N-a stat cu mâinile în sân, ci s-a implicat activ în campania pentru alegerile locale a lui Gabriel Mutu, actualul edil al sectorului 6. Un alt fost deputat PDL-ist care a beneficiat de bunăvoința lui Grindeanu este Vicențiu Mircea Irimie. Acesta a trecut la ALDE, iar mai nou este secretar de stat la Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social. Un alt fost senator PDL, Marian Iulian Rasaliu, a fost numit prefect de Brașov. Și fostul lider PDL Suceava Eugen Constantin Uricec a ajuns bine. Acesta este secretar de stat la Ministerul Mediului. Iar copilul de mingi al lui Gabriel Oprea și al lui Neculai Onțanu, fostul lider al tinerilor din UNPR Cezar Stancu, a fost, de curând, numit în funcţia de vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de stat al Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, pentru un mandat de patru ani, printr-o decizie a lui Sorin Grindeanu. Stancu a fost răsplătit în acest fel pentru efortul său de a pleca din UNPR, înainte de fuziunea cu PMP, cu o mare parte din organizația de tineret pe care o conducea și pe care a înregimentat-o, ulterior, cu acte în regulă în TSD. Gestul lui Stancu l-a uns pe suflet pe Dragnea, care deplângea mereu soarta organizației de tineret a PSD, ajunsă în pragul colapsului din cauza fostului ei șef, fosta vedetă mioritică Mihai Sturzu.

Nurii Alexandrei Dobre, mutați de la Interne la Sectorul 4

Cel mai clar semnal că Gabriel Oprea s-a retras definitiv din politică și că nu se mai implică deloc este dat de instalarea pe poziții de conducere în statul român a lui Cezar Stancu și a Alexandrei Dobre, fosta lideră a studenților din UNPR. Pupila fostului ministru de Interne Gabriel Oprea a fost și ea imediat recuperată de PSD și propulsată într-o funcție de director la o instituție de stat. După ce a părăsit postul de consilier al șefului MAI, Alexandra Dobre n-a stat prea mult pe tușă.

Aceasta este directorul Centrului Cultural European pentru ­UNESCO „Nicolae Bălcescu“ (CCEUNB), aflat în subordinea Primăriei Sectorului 4, unde taie și spânzură după bunul său plac, în așa fel încât scandalurile din instituție se țin scai de tânăra politiciană. Dobre a ajuns celebră pentru că la doar 23 de ani, în primăvara anului 2015, grație talentului și experienței, devenea consiliera ministrului de Interne Gabriel Oprea, fiind transferată de la Senat, unde ocupa postul de „Senior Advisor“.

Ponta i-a mobilizat pe UNPR-iștii nostalgici

În timp ce Dragnea, cu ajutorul lui Grindeanu, duce o adevărată cruciadă pentru a-și forma un grup compact de susținători și pentru a-i fideliza, nici Victor Ponta nu renunță să atace aceleași flancuri de resurse politice. Mișcarea fostului premier Victor Ponta de a pleca din PSD alături de cât mai mulți parlamentari nu s-a oprit în băncile Camerei Deputaților și ale Senatului. Fostul lider pesedist este în campanie de racolare prin toate județele țării de mai bine de o lună. În timp ce străbate țara, Ponta și-a reactivat și relațiile cu foștii săi parteneri de guvernare, nostalgicii UNPR. Aceștia se dezic total de fuziunea cu PMP-ul lui Traian Băsescu și chiar se războiesc prin tribunale cu partidul fostului șef al statului. Prin mai multe județe pe unde a trecut Victor Ponta, membrii UNPR se străduiesc să se regrupeze printr-o serie de ședințe, ca să-l urmeze pe un nou drum politic pe fostul prim-ministru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Maria Musat 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.