×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 23 septembrie 2017, 06:53
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Germania se teme de susținerea SUA pentru Polonia și România
„Sfârșitul ordinii mondiale liberale“
Administraţia Trump susţine că Germania a exploatat o monedă euro subevaluată, pentru a-şi spori exporturile, în dauna SUA şi a partenerilor din zona euro
Administraţia Trump susţine că Germania a exploatat o monedă euro subevaluată, pentru a-şi spori exporturile, în dauna SUA şi a partenerilor din zona euro

„Mă îndoiesc că SUA cred cu adevărat că ordinea mondială ar fi una sănătoasă dacă Rusia și China vor umple golurile lăsate de America și dacă Rusia și China vor avea mână liberă să domine sferele de influență pe care și le definesc. Acesta ar fi sfârșitul ordinii noastre mondiale liberale.“

Este una dintre cele mai puternice îngrijorări ale germanilor, exprimată de ministrul de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, pe 20 iunie, la Academia Americană din Berlin. Schaeuble a primit atunci premiul „Henry Kissinger“ al Academiei, iar în audiență se afla și fostul secretar de stat al SUA. Declarația lui Schaeuble vine după constatarea gravă a Angelei Merkel că vremurile în care Europa puteau conta pe SUA au trecut și pot fi un avertisment pentru Washington înaintea summit-ului G20 de la Hamburg (7 iulie), acolo unde este programată prima întâlnire dintre președinții Trump și Putin.

Trump se joacă cu Europa

Veteranul Schaeuble transmite un avertisment Statelor Unite, consideră presa conservatoare de peste Atlantic, în viziunea căreia actuala politică a lui Donald Trump va împinge Germania către crearea unei superputeri. Președintele Donald Trump a adoptat o linie diferită față de Germania în comparație cu predecesorii săi, care au încercat să colaboreze îndeaproape cu aliații vest-europeni din NATO. Trump le cere ultimativ europenilor contribuții mai mari pentru apărare, avertizează Germania să nu mai inunde piața americană cu produsele sale și retrage sprijinul european pentru proiecte europene în care Berlinul a investit mult din punct de vedere diplomatic și financiar (lupta împotriva schimbărilor climatice).

„Modul în care țările din Europa Centrală și de Est privesc lumea este mult mai apropiat de modul în care o fac SUA, spre deosebire de aliații tradiționali din Vestul Europei“ – general James L. Jones, Atlantic Council

„Lidera lumii libere“ susține Gazpromul

Replica germană transpare din inițiativa creării unei Europe a Apărării (un comandament comun la Bruxelles; fonduri comune europene pentru investiții în cercetare militară și armament, implicit o concurență mai mare pentru companiile americane de profil; misiuni pentru trupele europene desfășurate independent de NATO). Apoi, Germania nu renunță la politica mercantilă cu China, principala putere economică rivală a SUA, și ripostează tot mai agresiv la mișcările tactice ale Washingtonului. Este cazul avertismentului recent al Ministerului german al Economiei, cum că Berlinul va adopta „contramăsuri“ în cazul în care anunțatele sancțiuni americane împotriva Rusiei vor lovi în proiectul energetic ruso-german Nord Stream II, un gazoduct care ocolește Polonia și aspru criticat de Varșovia.

Poate părea paradoxal că o administrație Trump acuzată de legături cu băncile și serviciile secrete ruse adoptă o linie dură în raport cu Moscova, în timp ce Germania, unde cancelarul Merkel a fost învestită de fostul președinte Barack Obama cu titlul de „lideră a lumii libere“ în epoca Trump, apără un proiect care ar menține dependența Europei de gazele din Rusia. Însă istoria ne demonstrează încă o dată că se repeta.

Ambițiile hegemonice ale Poloniei

Mișcările strategice din Europa acestor zile se aseamănă mult cu cele de la începutul perioadei interbelice – o goană după alianțe regionale și după obținerea sprijinului celor puternici. În anii 1920, atunci când România se alia cu Cehoslovacia, Iugoslavia, Turcia, Grecia în Mica Înțelegere, respectiv Înțelegerea Balcanică, Polonia venea cu un proiect mai ambițios – Intermarium, o alianță cuprinzând țările central și est-europene de la Marea Baltică, Marea Neagră și până la Adriatica, cu scopul de a contracara amenințarea sovietică și hegemonia germană. Acest proiect al generalului Jozef Pilsudski, bazat pe mitul medieval al hegemoniei polono-lituaniene de la Marea Baltică până la Marea Neagră, a fost zădărnicit de războiul dintre Polonia și naționaliștii ucraineni, pe de-o parte, și Rusia Sovietică și Ucraina Sovietică pe de alta parte. Polonia și-a îndreptat apoi atenția către o alianță cu țările balcanice, concretizată doar cu România.

România are nevoie de un nou Titulescu

Acum, la aproape un secol, Polonia resuscitează conceptul Intermarium, sub forma „Inițiativei celor Trei Mări“ (creată în 2016, ca o „platforma informală“ de sprijin pentru proiectele strategice ale țărilor membre), din care să facă parte 12 state cuprinse între Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică. Aici intervine lovitura lui Donald Trump împotriva Angelei Merkel: Administrația SUA sprijină acest proiect și, drept dovadă, înainte de a participa la amintitul Summit G20 din Germania, Donald Trump va participa la întâlnirea de la Wroclaw a liderilor statelor care vor să renască acest proiect interbelic. Analiști americani apropiați de serviciile de informații și de armata SUA, precum George Fried­man, au susținut deseori că este necesar sprijinul american pentru acest proiect care contracarează Rusia și Germania și că este o inițiativă în care Polonia și România (țări care au cele mai puternice armate și asigură flancul estic al NATO) trebuie să aibă rolul principal. Prin urmare, nu este întâmplător că Donald Trump a refuzat să-și asigure aliații europeni că va respecta clauza apărării colective din Tratatul NATO de față cu Angela Merkel, Emmanuel Macron sau Recep Tayyip Erdogan (la summitul NATO de la Bruxelles), dar a făcut-o la Casa Albă, în prezența președintelui României. În acest context, vizita lui Trump în Polonia din luna iulie nu va face decât să transmită un nou mesaj neplăcut Berlinului. Pentru guvernul de la Berlin, susținerea americană pentru „Inițiativa celor Trei Mări“ nu este o veste bună, căci tradiția „Intermarium“ este contracararea hegemoniei germane. Rămâne însă întrebarea privind atitudinea Rusiei. Propaganda rusă critică acest proiect drept unul alimentat de ambițiile hegemonice și antiruse ale Poloniei, mai cu seamă că în ecuația strategică este implicată Ucraina, ca și în 1919-1921.

Europa Veche contra Noii Europe

„Donald Trump se joacă cu Europa“, scrie iritat cotidianul german Tagespiegel, susținând că SUA doresc să împartă Europa în „vechi“ (Vestul) și „noi“ (România, Polonia), exact așa cum a făcut-o și administrația George W. Bush atunci când țările vest-europene au refuzat să se alăture invaziei americane în Irak. Atunci, șeful Pentagonului, Donald Rumsfeld, spunea că „noua Europă“ este de partea SUA, nu și „Europa veche“. Trump speculează tensiunile interne din UE și susține guvernul eurosceptic de la Varșovia, mai scrie Tagespiegel, atrăgând atenția asupra mesajului foarte important pe care îl va da participarea lui Trump la reuniunea liderilor „Celor Trei Mări“ de la Wroclaw, exact la frontiera polono-germană.

„Lupta Europei cu Rusia poate să nu se ducă doar în țările baltice, ci și în Marea Neagră, unde va implica România“, Robert D. Kaplan, În umbra Europei

Pârghiile germane de influență

Regimul conservator din Polonia, condus de Jaroslaw Kaczynski, a investit mult în acest nou proiect „Intermarium“, prin concretizarea căruia vrea să sărbătorească centenarul renașterii naționale. Germania are însă la îndemână instrumentele de coerciție oferite de UE (recent a fost inițiată procedura de infringement împotriva Poloniei, Ungariei și Cehiei pentru neacceptarea cotelor de imigranți și, teoretic, se poate ajunge la suspendarea acestor state din Consiliul UE). Însă mult mai bine pot fi instrumentalizate luptele politice interne: tabăra liberală de la Varșovia este mai înclinată către UE dominată de Germania, iar acesta este fondul pe care în Polonia se dezvoltă mișcări civice și au loc proteste care, în decembrie 2016, au dus chiar la ocuparea Parlamentului.

Spre deosebire de Polonia, România nu a ales în mod limpede taberele în această dispută strategică. Constrânsă de motorul franco-german al UE, pusă deseori la colț din cauza corupției, lipsită de o industrie asemănătoare cu cea a Poloniei și cu un PIB de circa trei ori mai redus, România nu mai poate emite pretenții de lider regional și rămâne cuminte și predictibilă în interiorul parteneriatelor strategice cu Varșovia și SUA.

Când Rusia și Germania își dau mâna peste Europa

Imediat după Primul Război Mondial, partea noastră de lume fierbea: granițele fuseseră retrasate, Ucraina era scindată între Vest și Est, Polonia a purtat războaie atât cu Ucraina, cât și cu Rusia Sovietică pentru controlul asupra regiunii Lvov, România purta un război cu Ungaria Sovietică, Turcia se desprindea de otomanism și se redefinea ca națiune. Rusia, aflată în război civil, nu a asigurat un arbitraj decisiv, nici Germania slăbită de război.

Acum, după o suta de ani, Ucraina este din nou ruptă între Est și Vest, Polonia nutrește ambiții regionale asemănătoare, Turcia revine la otomanism sub președintele Erdogan. Acum însă, Rusia este puternică, Germania domină Uniunea Europeană prin tandemul renăscut cu Franța președintelui Emmanuel Macron. Este o situație asemănătoare cu cea din preajma celui de-al Doilea Război Mondial, când Germania nazistă și URSS își dădeau mâna peste Europa Centrală și de Est. Atunci, singura expresie a alianței polono‑române a fost ajutorul dat de România pentru evacuarea unei părți din tezaurul de la Varșovia, iar de proiectul generalului Pilsudski s-a ales praful. Însă acum acest proiect pare să fie sprijinit de cea mai mare putere mondială.

Prima întâlnire dintre Vladimir Putin și Donald Trump (la Hamburg) poate indica primele evoluții pe acest nou front est-european, cu o retrasare a sferelor de influență și a aliniamentelor unui nou război rece, dar și un război între „ordinea liberală mondială„ a Germaniei și cea a Statelor Unite.

Călin MarchieviciPublicat Sâmbătă, 01 iulie 2017
40785
 | 30
 | 78
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Bichonica Malteza
0
@Mariuta, nu-ti mai bate, draga mea, gura de pomana cu astia de pe aici! Ei e prosti, nu stie! Ei nu poate sa inteleaga maretia Reich-ului german si generozitatea fara de sfarsit a UE, importanta acestei constructii (UE) in viitorul germano-rus al Eurasiei, viitorul de aur pe care ni-l pregatesc iluminatii nostrii de la Berlin, Bruxelles si Moscow. Ei e prea prosti si ceri prea mult de la ei. Uita-te si tu la ce raspuns ii da maestrului Macrou cand i-a certat pe est-europeni ( in stilul lui bland, rarait si calm) spunandu-le ca UE nu este un supermarket, un ministru oarecare al economiei din Polonia: „Este adevărat că sunt mulți șoferi polonezi pe străzile din Paris sau Amsterdam. Dar pe străzile din Cracovia, Koszalin sau Suwalki sunt multe supermarketuri franceze, bănci olandeze sau companii germane. Din punctul nostru de vedere, am fi foarte bucuroși să schimbăm rolurile - dar nu știu dacă și lor le-ar conveni acest lucru." Iti dai seama Mariuca, ce sacrilegiu, sa vorbesti asa cu un Macrou francez adevarat? Nu stiu ce se va alege de noi zau asa cu necioplitii astia care nu studiaza, nu se informeaza si vorbesc atat de urat pe mareata noastra Mutti? Ea care ii iubeste atat de mult pe musulmani si care i-a invitat cu bratele deschise pe toti la ea acasa. In loc sa inteleaga prostii astia ca e in Constitutia UE sa ajute refugiatii musulmani ei se opun plini de obraznicie cotelor generoase pe care Mutti si Junker le-au oferit! Tremur toata de lindicnare!
Publicat Joi, 06 iulie 2017
+Răspunde
Tipatescu
+2
Domnule Dragos! SUA isi va construi propria zona economica, adica va atrage in jurul ei Canada, America Centrala si America de Sud! actualul presedinte nu indrageste aceasta idee, dar nu e cum vrea domnia-sa!Noi suntem in Europa si trebuie sa decidem daca ne angajam deplin in UE sau o cotim spre Rusia!
Publicat Marţi, 04 iulie 2017
+Răspunde
mariuta
+2
@Florin Vlad Florescu: exact ca la invatamantul politic-ideologic din anii 50! loaza, ce dominioane a avut Germania? hai sa ne uitam cum aratam, cum arata scoala noastra, cum arata sistemul nostru de sanatate, sistemul politic, sistemul juridic, politia, inlanda a incheiat alfabetizarea populatiei pe la 1790, iar noi pe la 1960! ai fost in vreo tara nordica! sau Olanda? sau Germania? Sau macar Austria sau Cehia?
Publicat Luni, 03 iulie 2017
+Răspunde
mariuta
+4
@Dragos: SUA are un deficit urias al bugetului pe care-l acopera tiparind dolari! altfel spus, nivelul de trai american este sustinut de toata lumea care foloseste dolarul american in schimburile economice! UE nu admite deficite mai mari de 3 la suta, iar acest lucru face moneda euro atractiva pe plan mondial! noi traim in Europa, schimburile economice au un cost de transport, iar costurile sunt mai mici aici! suntem integrati in sistemele contabile, legislatie, schimburi de informatii politie, rapoartele bancii nationale au capatat bonitate prin faptul ca au fost supervizate de D.Bank, masura luata de UE dupa ce criza din 2008 a fost indusa de americani, iar rapoartele bancii nationale a Greciei au fost validate fals de G&Sacs! apartenenta la UE a facut sa depasim pibul Ungariei si anul acesta sa depasim Portugalia! in 2004 avem pibul la 61 de mii miliarde , iar in 2015 avem 150 de mii de miliarde! iar dumneavoastra ziceti sa parasim UE? aveti toate tiglele pe casa puse? de unde vom lua bani pentru dezvoltare? De la FMI, de la bancile chinezesti ( locurile 1, 2, 4 si 5 din lume), cu ce dobanda, iar din UE iei bani fara dobanda! politica se face cu capul, cu cifrele, informandu-te...
Publicat Luni, 03 iulie 2017
+Răspunde
Florin Vlad Florescu
+2
Vad ca Germania " dai si lupta" contra Rusiei care nu-i buna pentru noi si polonezi sau unguri.... e buna numai pentru interesele proprii - vezi marile afaceri ale Germaniei cu Rusia printre care nu cel mai putin important este gazoductul Rusia-Germania prin Marea Baltica, adica de ce sa treaca si pe la tarile baltice si Polonia? sa fie direct Germania. Sunt de acord cu polonezii si ar fi bine sa ne scoatem dracului din UE ca toate reglementarile pe care ni le impun sunt doar in favoarea lor si in dauna noastra, nici nu mai pun la socoteala jignirile si restrictiile pe care ni le aduc. E adevarat ca suntem mai putin avansati decat ei dar nu mai putin adevarat este ca toata bunastarea nu se datoreaza muncii lor ci cotropirii si jefuirii multor colonii si dominioane sute de ani. Romania n-a jecmanit pe nimeni, dimpotriva, asa ca... s-avem pardon cu maretia muncii lor...bla bla!
Publicat Luni, 03 iulie 2017
+Răspunde
Dragos
-1
Dar dta ce zici!? Cum e mai bine? Cu fundul in doua luntri, asa in buna traditie damboviteana sau exclusiv cu cel mai puternic!? Si stim care dintre UE ( germania+franta) si SUA sunt cei mai puternici! Azi in lume sunt cateva state SUVERANE: SUA, FEDERATIA RUSA, CHINA. Daca tot suntem aliati in NATO si avem un parteneriat strategic cu SUA, daca tot sunt soldati si tehnica militara americana in Romania ( cu efect de multiplicare in economie) atunci cred ca raspunsul e clar ....
Publicat Luni, 03 iulie 2017
+Răspunde
mariuta
-2
@nume: draguta, vezi ca relatiile strategice de prevenire sa nu te tatoneze prea mult, ca o sa ramai prea tare umflat in boase!
Publicat Duminică, 02 iulie 2017
+Răspunde
mariuta
-1
@Boc: oare am inteles eu bine ce ai scris dumneata, ca daca primarul din Chiojdeanca sau cel din Poienarii Burcii ar dori ca primaria sa faca o fabrica de avioane, legea sa nu le interzica acest lucru? Ce ati vrut sa spuneti in legatura cu relatiile geostrategice de prevenire pe care ar trebui sa le avem cu Turcia? sa purtam doua perechi de pantaloni? Daca vreti relatii de tatonare cu Rusia, va asigur ca rusoaicele sunt focoase, nu pot ramane doar in faza de *tatonare*, trebuie mers mai departe! pentru aceasta va recomand viagra!
Publicat Duminică, 02 iulie 2017
+Răspunde
nume @ mariuta
+4
mariuta in cazul tau nu esista viagra pentru creiere
Publicat Duminică, 02 iulie 2017
+Răspunde
Boc
+17
Primul lucru de care o tara care se respectă trebuie să scape este de trădători si de prostii care consideră că UE si germania este singura alternativă.Noi ar trebui să înțelegem că relația germania rusia este una pragmatică si împotriva țărilor din est,acestea având doar rol de moneda de schimb pentru satisfacerea orgoliilor imperiale ale celor două.Acest lucru trebuie contracarat cu o alianță ă țărilor din est cu Polonia si Romania ca si capete de pod.Numai oamenii prosti nu inteleg ca acuma după 27 de ani de la revoluțiile din est ca doar germania si austria au avut de câștigat,ori acest lucru trebuie contracarat de țările din est cu politici si alianțe diverse si inteligente de genul SUA pe probleme geostrategice si economice,cu China pe probleme economice și geostrategice,cu Turcia pe probleme geostrategice de prevenire,cu Rusia economice si de tatonare si ce este cel mai important cu toate țările cu care putem să avem avantaje economice ca cele din africa si asia.Teori răsuflate de genul președintele nu trebuie să susțină în relațiile internaționale întreprinderile românești sau de genul ca o primărie sau statul nu trebuie să dețină sau să facă întreprinderi trebuie să dispară.Numai popoarele inteligente supraviețuiesc incercarior istoriei .Puterea germaniei va apune în următorii 35 de ani iar noi ar trebui să înțelegem că mărfuri se gasesc peste tot în lume si numai germania are nevoie sa exporte ca sa trăiască .Unirea intr-o singura piata a europei de est ar fi cel mai inteligent lucru pe care aceste țări ar putea să îl facă astfel încât să nu mai depindă nici de ocidet nici să nu le fie frica de rusi
Publicat Duminică, 02 iulie 2017
+Răspunde
marca
+12
Bre oameni buni,americanii îi supravegheaza pe nemți la fel ca și pe rusi .Madam Merkel și tot staful ei sunt ascultați de americani mai ceva decât îi asculta sereiu' pe romani pe siguranță națională .Relația Germania-Rusia va fi atât de buna pe cât vrea America.De când nemții și rușii au început sa ridice nasu' prea sus americanii au devenit ff vigilenți. Nemții lăsați de capu' lor fac prostii așa ca Trump a început deja sa le pună picioru-n prag.Dacă în acest moment am avea niște conducători care sa profite de aceste împrejurări ar fi bine pt România. Dacă nu,o sa rămânem pe mai departe coada cozilor din coada Europei.Uitandu-ma-n jur ,nu prea văd bărbați de stat în stare sa exploateze momentul în folosul României. Conducatorii noștri, de la putere dar si din opozitie ,se tot războiesc intre ei ca nu cumva romanii s-o duca ceva mai bine.Întotdeauna cum incep sa mearga lucrurile mai bine se gasesc niste imbecili cu aere de mari experti, care sa darame tot.Mi-e ca scăpăm și ocazia asta!
Publicat Duminică, 02 iulie 2017
+Răspunde
marcu @ marca
0
Rectific "Marcu" și nu "Marca"
Publicat Duminică, 02 iulie 2017
+Răspunde
Recomandate
Pop, trântă dură cu baronilor manualelor
Publicat acum 17 ore şi 34 minute
Istoria de pe chipurile noastre
Publicat acum 16 ore şi 24 minute
Lavrov, despre sancțiunile SUA impuse Iranului
Publicat acum 21 ore şi 12 minute
Ilie Năstase, consul al Cehiei
Publicat acum 14 ore şi 14 minute
Consultare națională despre planul Soros
Publicat acum 13 ore şi 47 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Vieru

Oficializarea excesivă a persoanelor şi a diverselor contexte se produce pe fondul unei crize publice cum greu şi-ar fi imaginat cineva în anii '90.

Ioan VieruPublicat acum 10 ore şi 46 minute