×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 23 septembrie 2017, 06:53
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
„Strigoii vor muri“
Gheorghe Piperea
Gheorghe Piperea

În timp ce în presa noastră BNR își trâmbițează îngrijorarea pentru o eventuală depășire a deficitului bugetar maximal admis de UE, de 3% din PIB (bătând șaua să priceapă iapa că va fi nevoie, după caz, de o nouă tăiere a salariilor tocmai majorate de Guvern sau de un nou împrumut de la inevitabilul FMI), bloomberg.com anunță iminența decesului „definitiv“ al zombie-ilor din economie, adică al entităților prea mari ca să poată fi lăsate să moară, care au supraviețuit, cumva, doar mulțumită dobânzilor negative antrenate de banii ieftini și ușor de obținut pe care băncile centrale i-au aruncat din elicopter direct în ograda acestor privilegiați încă nedecedați ai economiei globaliste neo-feudale.

Dar epoca acestor dobânzi negative este pe cale să apună, asa cum susține și demonstrează autorul articolului.

De altfel, Banca Centrală a Angliei, imediat după declanșarea negocierilor pentru Brexit, a început să crească dobânzile, lucru care înseamnă startul dominoului care va determina creșterea globală a dobânzilor (și a inflației). Conform bloomberg.com, „acele companii ne-moarte care au fost ținute artificial în viață de băncile centrale după criza financiară globală urmează să își întâlnească ne-creatorii**“. Capitalul ținut captiv în aceste companii ne-moarte urmează sa fie eliberat, dezlănțuind creativitatea, pentru a crea noi afaceri și locuri de muncă. Întreaga lume va fi, practic, eliberată din colivia în care aceste entități ne-au închis, obligându-ne să le plătim costurile menținerii artificiale în viață, cu banii noștri, în contra intereselor și idealurilor noastre.

Să fie, deci, faliment și, după aceea, lumină.

De ce ne interesează pe noi această discuție și ce legătură are cu chestiunea deficitului bugetar mărit profețit de BNR?

Avem și noi zombies.

Ca și în Italia și Spania (cele două economii exemplificate negativ de articolul de pe bloomberg.com), mai mult de 15% din capitalul românesc este captiv în bănci.

Sunt, numai economiile populației depozitate la bănci, peste 40 de miliarde de euro. Aproape 9 miliarde de euro sunt blocați în Programul Prima Casă. Mai mult de 23 miliarde de euro sunt captivi în societăți care ar fi trebuit lichidate în urmă cu 11 ani, dar care, prin „magia“ sau mesmerismul tehnicilor de optimizare fiscală, au rămas în viață mai mult decât și-a putut imagina E. A. Poe în povestea dlui Valdemar*.

Dobânzile la depozite sunt la valori penibile (atât în cifre absolute, cât și raportate la dobânzile practicate de bănci atunci când împrumută statul sau autoritățile publice, centrale sau locale). Acești bani stau, băltesc, vegetează pur și simplu, până și Manole Meșterul atrăgând atenția acum câteva zile că în piață este un exces de lichiditate de circa 3 miliarde de euro. Statul român i-ar putea utiliza în investiții generatoare de noi locuri de muncă, luându-i cu împrumut sub formă de bonduri emise pe termen mediu, de 7-10 ani, cu dobânzi echivalente cu rata inflației (iar bondurile ar putea fi listate la bursă, făcând ca și acest mecanism al capitalismului inteligent să funcționeze în România, în sfârșit).

De asemenea, statul român continuă un program de ajutor de stat acordat băncilor și dezvoltatorilor imobiliari, care ar fi trebuit sa fie oprit încă din 2012, pe motiv de concurență ilicită și abuz de poziție dominantă. Un episod hilar s-a derulat cu câteva zile înainte de căderea guvernului Grindeanu - ca să poată debloca 500 milioane de lei dintr-o transă a programului pe 2017, statul s-a împrumutat 600 de milioane de lei, practic, la aceleași bănci care sunt înscrise și în mărețul program (n.n. - v-ați dat seama, desigur, că ma refer la Prima Casă). Adică, statul se împrumută la bănci pentru a le conferi acelorași bănci garanții de stat! În loc de asta, statul ar fi putut să înceapă propriul program de construcție de case ieftine, destinat debutanților în profesie sau în munca, dar nu a făcut-o. A preferat să continue să finanțeze niște zombies. Pentru că, da, aceste bănci sunt cam așa ceva - zombies. Ele nu mai dau credite economice, ele dau credite statului și unei părți din populație, restul activității fiind deturnată (cam de multișor) către servicii de plați și încasări, call-center și logistică pusă la dispoziția firmelor. Cam ăsta este bankingul în România actuală.

În altă ordine de idei, așa cum spunea un prim-guvernator al BNR în iunie 2015, în România sunt peste 260 de mii de firme care lucrează în pierdere de 11 ani (9 ani la data studiului BNR din iunie 2015). Necesarul pentru acoperirea acestor pierderi era de 100 miliarde de lei (circa 23 miliarde euro). În lipsa unei injecții de cash, aceste entități ar fi trebuit sa fie lichidate. Așa indicau logica economică și Legea societăților comerciale. Nu s-a întâmplat asta. Dar urmează să se întâmple. Indubitabil, urmează câteva zeci de mii de falimente, dar nu trebuie să ne îngrijoreze aceasta cvasicertitudine, ci să ne întărească, întrucât acești bani (plus activele, plus forța de muncă utilizate de aceste zombies) erau captivi și sterilizati, iar cu această ocazie vor putea deveni utili și creativi. Cu condiția ca ei să fie reorientați către investiții, și nu în consum.

P.S.: Nu vă luați, totuși, după toate profețiile BNR. De atât de multe ori a fost decretat risc sistemic sever, încât, ca în povestea Petrică și lupul, nimeni în sat nu îi mai crede, nici măcar dacă, realmente, ar veni lupul.

* Cartea, scrisă de Poe în 1845, se numește „Faptele în cazul domnului Valdemar“. Este despre experimentul morbid al unui practicant de „magnetism animal“ (mesmerism, programare neurolingvistică) de a ține în viață un om muribund timp de 7 luni după decesul oficial al respectivului. Despre chestia asta, cu altă ocazie.

** Traducerea titlului de pe bloomberg.com este… hm… interesantă: strigoii vor muri - corporațiile ne-moarte își vor întâlni ucigașii…

Gheorghe PipereaPublicat Sâmbătă, 15 iulie 2017
5096
 | 21
 | 6
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
EVA
+4
Ar fi cazul sa traiasca si BANCILE in CAPITALISM, adica sa dea faliment, nu sa tot fie salvate cu banii poporului , cum s-a tot facut. De asemenea, ar trebui sa se separe BANCILE DE INVESTITII, de BANCILE COMERCIALE, SPECULATIVE. De aici a pornit totul de la DEREGULAMENTARE, IN TIMPUL , prin 79, parca. Oricum, sa speram ca se opreste NEBUNIA !
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
Valahu
+3
Hai s-o vedem si pe asta : falimentul bancilor ! Dar vrem si falimentul lui Mugur Issar escu, cel care le tine-n viata !
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
Juju
+16
Vor muri doar cu tarusul infipt in piept sau arsi de lumina divina a Soarelui.
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
Ileana Rollason
+5
@Radu Humor : gresesti de un capat la altul. Dupa WWII, România avea si daune de platit, si era si distrusa economic si arhitectural. Dupa WWII, CAER-ul n-a reusit sa impuna rubla ca moneda de rezerva bancara internationala. Tara s-a refacut, însa, datorita rublei, în care s-au facut initial împrumuturile tarii noastre(rubla avea valoare mica), si s-a distrus în clipa în care a împrumutat, în dolari, de la FMI (vezi crizele din 1987 si 1989). Tu vorbesti de parca-n România n-ar fi existat, dupa '89, când nu mai avea datorii, si institutii statale. Pe care trebuie sa le iei la-ntrebari, fiindca ELE, oamenii din ele, si cu totii, ROMÂNI, lenesi, ai "modei", ai conventiei "facem ce fac si altii", adica datorii, fara sa vrea sa vada ca nu toti se si-ndatoreaza pâna peste cap, au distrus economia tarii (vezi ce-au facut Isareascu Mugur, care si-a batut joc de moneda nationala, pe care a tot devalorizat-o si revalorizat-o pâna la absurd, pâna ce România i-a fost scoasa la mezatul lui Soros - care-a si "pariat" - pe ea, si, mai departe, Nastase Adrian si toata sleahta de Catarama, care-au dezmembrat industria - fiindca, de! lui Petre Roman i se nazarise si lui c-ar fi stat pe-un morman de "fier vechi" - , fara sa se si-ntrebe ce pun în loc, si ce alte contracte, cu cine, fiindca, de la 1848 la 1989 România se construise prin efortul colectiv, financiar, al unora, fizic si moral, al altora, efort înabusit la '89. Catarama era "miliardar" (de unde-avea banii?). El si tot restul au destabilizat statul, finantele publice, singurul refugiu al tarii. Atuncea, si acuma. Spui de împrumuturi, gândesti la fel unui Petre Roman, care se mai si pretindea "liberal", când singurul, dar SINGURUL liberal din tara, I.I.C. Bratianu, a contat "prin noi însine", si-a construit. Nu, însa, haotic. Nu dupa "modele" inexistente (UE). "Jos comunismul"= "lasa-ma sa distrug (modelul francez al institutiilor României), fiindca îmi ramân, în rezerva, resursele naturale de înstrainat".
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
Eric
+3
Prima Casa - dezastrul tinerilor.Trebuie sa inceteze.
Publicat Sâmbătă, 15 iulie 2017
+Răspunde
Radu Humor
+26
Am fost vreo 45 de ani sub o altă uniune, Sovietică şi acum în cea europeană, aceeaşi Marie, cu altă pălărie, dar croită de acelaşi pălărier internaţionalist, aceleaşi minţi diabolice care au clocit Uniunea Sovietică şi apoi Uniunea Europeană, folosindu-se de ambele, ca să distrugă popoare şi să le exploateze fără pic de scrupule ! Nu ştiu acum care mai este situaţia, că nu se spune nimic clar, dar în perioada 2007- 2014 România cotizase la UE cu 9,7 miliarde de euro şi trăsese fonduri europene de 4, 3 miliarde ! Să tot fi membru UE, dar doar ca Germania, sau Franţa că-n rest eşti doar slugă ! Nu mai vorbim că banii veniţi de acolo se-ntorc prin diferite condiţionări şi inginerii financiare, tot la ei, la marile corporaţii, la fel ca banii împrumutaţi de la FMI, sau BE ! Numai că în loc să împrumutăm de la Japonia, sau China cu dobânzi sub 1 % , ne împrumutăm condiţionat de la ăştia cu dobânzi de 7-10 %, ba acum cică mai ridică dobânda, că nu suntem o ţară destul de stabilă! Dar cine p-m ne-a adus în această situaţie, nu ei şi cu cei pe care i-au plantat mişeleşte la butoanele de conducere ale României ? Şi încă ceva banii luaţi de la chinezi îi poţi folosi cum te taie capul ( ei ar prefera în infrastructură), nu să plăteşti corporaţii străine de-ale lor şi să le cumperi toate cioarsele militare pe care ei nu le mai folosesc de 15 -20 de ani, dar le plătim ca noi, deşi din altă parte tehnică de luptă nouă costă mai puţin ! Da, dar în schimb le-am cedat toate bogăţiile solului şi subsolului pentru nişte redevenţe de tot râsul : 4 (patru) % !!! În timp ce-n alte ţări aceleaşi companii străine plătesc 10 - 17 % şi să nu uităm că înainte de 1945 România încasa redevenţe de până la 35 % !, Da, dar nu eram în UE, fir-ar să le fie de escroci ! P.S. Credeţi că SUa sunt mai omenoase cu noi ? Aş ! Noi împrumutăm cu 7 -10 % şi depinem o parte din sume la FED, cu dobândă de 3 % !! Să tot fi capitalist, neicuşorule !
Publicat Sâmbătă, 15 iulie 2017
+Răspunde
Recomandate
Replică tranșantă pentru Iohannis
Publicat acum 17 ore şi 11 minute
PSD, reacție explozivă la anchetarea lui Shhaideh
Publicat acum 16 ore şi 39 minute
Consultare națională despre planul Soros
Publicat acum 13 ore şi 47 minute
Ilie Năstase, consul al Cehiei
Publicat acum 14 ore şi 14 minute
Lavrov, despre sancțiunile SUA impuse Iranului
Publicat acum 21 ore şi 12 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Vieru

Oficializarea excesivă a persoanelor şi a diverselor contexte se produce pe fondul unei crize publice cum greu şi-ar fi imaginat cineva în anii '90.

Ioan VieruPublicat acum 10 ore şi 46 minute