„Ţiganiada” lui Sarkozy

După ce, joi, de la Lyon, a sosit la Bucureşti primul lot de romi în cadrul aşa-zisei „operaţiuni de retururi voluntare” iniţiate de şeful statului francez, se poate vorbi despre „ţiganiada lui Sarkozy”. S-o spunem de la început, este o operaţiune criticată aspru de Uniunea Europeană prin vocea Vivianei Reding, comisar european pentru Justiţie, Drepturi fundamentale şi Cetăţenie, care spunea, între altele: „Franţa trebuie să respecte regulile privind cetăţenii europeni”. Reacţia UE este îndreptăţită de faptul că romii reprezintă prima sa minoritate etnică din punct de vedere numeric, Consiliul Europei apreciind că cei mai mulţi sunt în România – 1,8 milioane – şi în Bulgaria – 750.000.

Politica Franţei faţă de taberele ilegale de romi şi, implicit, faţă de statutul lor, iniţiată de Sarkozy la sfârşitul lunii iulie, după tulburările de la Saint-Aignan (Loir-et-Cher), a fost vehement contestată de ziarul „New York Times”. Reputatul ziar american, de referinţă pentru stânga liberală din SUA (dar nu e vorba de stânga din estul european!), a publicat un editorial, în care, fapt de-a dreptul neobişnuit, pentru a doua oară în ultimii trei-patru ani, îl critica pe şeful unui stat frăţesc, ca să vorbim în termenii de altădată, profund actuali în cazul de faţă. Mai exact, Sarkozy era acuzat de „xenofobie” şi i se puneau la zid propunerile lui recente în domeniul securităţii şi imigraţiei, care „au fost făcute în numele calculelor politice pe termen scurt”. De asemenea, era vestit proiectul lui privind retragerea cetăţeniei franceze acordate cetăţenilor străini.

Foarte acidul comentariu sublinia că toate măsurile privind imigranţii ilegali – şi implicit romii – sunt iniţiate de un preşedinte care are el însuşi un statut special: este fiul unui imigrant ungur naturalizat. Acelaşi cotidian mai scrie că actualul locatar de la Elysee are o soţie italiancă ce şi-a luat cetăţenie franceză! După care, pe tort se pune şi cireaşa, amintindu-se că acestuia îi place să i se spună „Sarko, americanul”. Pornind de la cele de mai sus, NYT aminteşte că, în SUA, cetăţenia este protejată de amendamentul 14, fie că ea este dobândită prin naştere, fie că este căpătată ulterior. În fine, se notează că, acum, preşedintele francez „are criterii proprii privind romii. Domnul Sarkozy a promis că va distruge taberele rome şi că-i va trimite de unde vin, în principal în România şi Bulgaria. Dar aceste două ţări sunt membre ale Uniunii Europene”, încheia editorialul său „New York Times”.

Şi ziarul german „Süddeutsche Zeitung” comentează la fel de critic noua politică a Franţei faţă de romi. „Guvernul (francez – n.n.) trebuie fie să acţioneze pentru integrarea romilor, fie să facă astfel ca situaţia lor să se amelioreze în România, încât ei să rămână acolo. Dar într-un fel sau în altul, asta cere răbdare, bani şi determinare. ADICĂ CEEA CE ÎI LIPSEŞTE LUI NICOLAS SARKOZY (subl.ns.). El îşi înmulţeşte gesticulările, crezând că face dovadă de forţă, când, de fapt, îşi arată slăbiciunea.” Cum era de aşteptat, şi presa bulgară ia atitudine, săptămânalul „Tema” arătând că, faţă de romi, Franţa dă dovadă de o ipocrizie fără frontiere, făcând ea însăşi ceea ce critica atunci când îi convenea odinioară la bulgari sau la români.

În tot acest timp, la Paris, se insistă pe teza „retururilor voluntare”, în care poate cred doar cei care o comunică presei. De pildă, ministrul Imigraţiei, Eric Besson, susţinea că aceste „retururi voluntare” nu sunt legate direct de recentele dezafectări de tabere ilegale de refugiaţi. Este vorba de 51 de asemenea tabere distruse de la începutul verii. Besson se delimita, totuşi, de ministrul de Interne, Brice Hortefeux, care, mai înainte, făcuse o legătură între aceste plecări şi evacuarea forţată a celor tabere. Tot Besson preciza că, joi şi vineri, „au fost programate al 25-lea, respectiv al 26-lea zbor din 2010 în cadrul procedurilor clasice de reconducere acasă a resortisanţilor aflaţi în ilegalitate în Franţa”. Semnalăm că, în 2009, 10.000 de romi au fost retrimişi în România ori Bulgaria, la bordul a 44 de zboruri, iar în cazul a 30% a fost vorba de retururi forţate.

Este, în fapt, o problemă de nivel continental, care presupune tratament identic, pe care o punctează plastic amintita revistă bulgărească „Tema”: „Noi trimitem romi în Europa, iar Europa ni-i returnează. DJELEM, DJELEM, pe drum, pe drum, cum spune celebrul cântec ţigănesc. Problema este că acest drum nu duce nicăieri”… Cu alte cuvinte, o ţiganiadă în variantă modernă, cu Nicolas Sarkozy autor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.