„Viața mi-a fost ruinată din cauza unei cifre greșite“

Nigel Lang a fost arestat în 2011 pentru suspiciunea că ar fi distribuit fotografiile unor copii în ipostaze indecente. Viața lui a luat o turnură dramatică doar din cauza unei erori comise de organele de poliție, relatează BBC.com.

„În momentul în care m-au arestat, m-am temut pentru ceea ce avea să mi se întâmple. Ce va păți familia mea? Vor merge și la mama mea acasă? Vor fi atacați pe stradă?“, au fost întrebările pe care și le-a pus Nigel.
În cadrul interviului acordat jurnaliștilor de la BBC, Nigel Lang își amintește momentele petrecute într-o dimineață de iulie, în 2011. Pe atunci în vârstă de 44 de ani, Nigel lucra într-un centru de reabilitare a persoanelor dependente de droguri și îi ajuta pe tineri să scape de dependența de narcotice.

În momentul în care poliția l-a arestat, pe motiv că a distribuit fotografii ce conțineau imagini cu copii în ipostaze indecente, viața i s-a schimbat total și, spune el, a ajuns să sufere de o boală mintală. La acel moment, Nigel nu știa că totul fusese o eroare de scriere.

În mai 2011, ofițerii de la Poliția din South Yorkshire au fost informați de colegii de la Hertfordshire că au identificat o adresă IP de unde fuseseră partajate peste 100 de fotografii indecente ale unor minori. Adresa IP avea legătură cu contul online al colegului lui Nigel. Însă adresa a fost scrisă eronat, conținea o cifră în plus. Atunci când a fost arestat, Nigel a încercat din răsputeri să îi convingă pe polițiști că au făcut o greșeală. El a fost trimis acasă, însă se afla în continuare sub supravegherea organelor de poliție. Trei săptămâni mai târziu, polițiștii i-au returnat computerul și a fost declarat nevinovat. Însă evenimentele neplăcute i-au lezat sănătatea mintală.

„Din cauza a ceea ce s-a întâmplat, m-am simțit incapabil să mă întorc la serviciu, deoarece obișnuiam să ajut adolescenți. A fost cel mai frumos loc de muncă pe care l-am avut. Am devenit paranoic, mă temeam ca vreuna dintre tinere să nu-mi spună că vreau să o agresez sexual.“

La aproximativ un an după arest, Nigel a început să caute răspunsuri. El a întocmit o plângere împotriva departamentului de poliție din South Yorkshire, pe motive de rasism și sexism. Nigel este de părere că a fost implicat inutil în acest scandal și vrea să afle de ce colegul său nu a fost verificat, întrucât pe numele său a fost făcut contul online de care era legată adresa IP. Nigel i-a întrebat pe polițiști dacă a fost arestat din cauza informării incorecte din partea colegilor din secția Hertfordshire, însă nu i s-a dat niciun răspuns concret. Acesta a decis, ulterior, să-și angajeze un avocat, pentru a „săpa“ mai adânc. Avocatul i-a contactat pe cei de la Hertfordshire și a aflat adevărul despre adresa IP incorectă.

Și-a luat avocat

„A trebuit să plătesc pe cineva pentru a vedea unde s-a produs eroarea, când poliția trebuia să se ocupe de acest lucru. Asta e cel mai dureros. Mi-au arătat că nu le pasă de viața mea. Nu le pasă de oamenii obișnuiți“, povestește Nigel.

În 2014, i-au fost adresate scuze, prin intermediul unei scrisori, iar organele de poliție și-au asumat răspunderea. Nigel a primit și 60.000 de lire despăgubiri, pentru sechestrare și abuz de putere. „Acești bani nu sunt de ajuns. Nu am mai lucrat de șase ani din cauza a tot ceea ce mi s-a întâmplat.“

Purtătorul de cuvânt al departamentului de poliție din Hertfordshire a spus pentru BBC: „Am recunoscut greșeala și vrem să ne cerem încă o dată iertare pentru eroarea comisă și pentru impactul produs. Persoana a fost complet nevinovată și i-a fost oferită o compensare pe bună dreptate. A fost o eroare administrativă, care a dus la producerea acestui eveniment nefericit“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.