„Vila dr. Nicolae Minovici: Restitutio“ – expoziție permanentă de artă populară

Muzeul Municipiului București invită publicul interesat la vernisajul expoziției permanente „Vila dr. Nicolae Minovici: Restitutio“ miercuri, 18 octombrie, ora 18.00, la Muzeul Dr. Nicolae Minovici – Str. Dr. Nicolae Minovici nr.1.

Pentru a explica importanța evenimentului în contextul strategiei Muzeului Municipiului București de a reda publicului accesul la colecții și clădiri importante ale Capitalei, vor lua cuvântul în cadrul vernisajului Prof. Dr. Cristian Curcă, Directorul Institutului Național de Medicină Legală Mina Minovici, Prof. Dr. Octavian Buda, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“, și Dr. Adrian Majuru, Directorul Muzeului Municipiului București.

Noul proiect își propune să restituie vizitatorilor expoziția de obiecte de artă populară realizată de Dr. Nicolae Minovici, într-o variantă cât mai apropiată de cea originală, alterată doar de normele contemporane de expunere și conservare a obiectelor. Restaurarea planului expozițional inițial a fost posibilă cu ajutorul unui set de fotografii pe care doctorul Minovici le-a comandat în 1935.

Patrimoniul muzeului cuprinde obiecte textile – cămăşi, ii, fote, vâlnice, ştergare și scoarţe –, obiecte de ceramică, colecţii de icoane, ouă încondeiate şi obiecte de lemn specifice gospodăriei ţărăneşti.
Expunerea și varietatea obiectelor reflectă interesul pentru artă al unui colecţionar de la începutul secolului XX. Fiecare încăpere din vilă se transformă într-un spațiu de expunere, într-un stil dominat de gusturile estetice ale colecționarului.

Colecțiile muzeului vor fi puse la dispoziția publicului în două etape. Prima etapă va fi finalizată miercuri, 18.10.2017, cu redeschiderea a trei spații de la etajul clădirii: biserica, dormitorul doctorului și sufrageria vilei. Separat, la parterul vilei, va fi deschis un spațiu expozițional modern, dedicat costumului popular românesc, cu focalizare pe diversitatea cromatică și simbolică a iei românești.

În anul 2018 vor fi deschise publicului și celelalte două spații de la etaj: salonul și camera miresei, după restaurarea pieselor de patrimoniu destinate acestor două spații expoziționale.

Procesul de restaurare presupune în continuare un efort susținut al echipei muzeului, întrucât implică întreaga varietate de intervenții în funcție de tipologia pieselor de patrimoniu – piese de mobilier, ceramică, icoane pe lemn și sticlă, costume populare, tablouri și piese de cult. Program de vizitare: miercuri – duminică, 10.00 – 18.00 (ultima intrare la 17.30).

Expoziții deschise în prezent la Muzeul Municipiului București

Palatul Suțu – Bd. I.C. Brătianu nr. 2 (marți – duminică, 10.00 – 18.00 – ultima intrare 17.30).

– Expoziția permanentă „Timpul Orașului“;
– Expoziția temporară „București – de la urbea patriarhală la capitala marilor înfăptuiri“;
– Expoziția temporară „Vindecări miraculoase – Nicolae Vermont“;
– Expoziția temporară „Polska Arhitectura“;
– Expoziția temporară „Bucureștii sub ocupație (1916 -1918)“;
– Expoziția în aer liber „Trecut-au anii“.

Casa Filipescu – Cesianu – Calea Victoriei nr. 151 (miercuri – duminică, 10.00 – 18.00 – ultima intrare 17.30).

– Expoziția permanentă „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute“;
– Expoziția permanentă „În apropierea sfinților. Frescele de la Mănăstirea Văcărești după 40 de ani“;
– Expoziția temporară „Zeițe și șamani în credințele străvechi. Plastica antropo-zoomorfă – de la artă la identitate“.
– Expoziția temporară „Vârsta dintr-o privire“.

Muzeul Theodor Aman – Str. C.A. Rosetti nr. 8 (miercuri – duminică, 10.00 – 18.00 – ultima intrare 17.30).

Capodopere de secol XIX semnate de Th. Aman, pictură murală cu scene istorice și piese de mobilier sculptat pot fi admirate în prima locuință – atelier din București, construită chiar după planurile maestrului.

Colecția de Artă „Ligia și Pompiliu Macovei“ – Str. 11 iunie nr. 38 (marți – duminică, 10.00 – 18.00 – ultima intrare 17.30).

Tablouri semnate de mari pictori români, Pallady, Maxy sau Ţuculescu, și lucrări ale Ligiei Macovei, alături de obiecte de sticlărie şi diverse artefacte din toate colţurile lumii, oferă o bogată călătorie culturală.

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“ – Bd. Vasile Lascăr nr. 21 (Miercuri 11.00 – 19.00, joi, vineri, sâmbătă 14.00 – 21.15, duminică 11.00 – 14.00).

– Expoziția permanentă „Descoperim împreună Universul: expoziție de astronomie“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.