60 de ha de teren ar putea complica situaţia familiei Băsescu, dar… peste 5 ani

11 titluri de proprietate ar putea fi anulate. Ce se va întâmpla cu comisia parlamentară „Nana”. Cine ar putea aduce necazuri familiei Băsescu.
 

60 de ha cu probleme

Autoritatea Naţională Pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a înaintat o plângere în justiţie – la Judecătoria Olteniţa – prin care cere anularea mai multor titluri de proprietate eliberate în comuna Nana de comisiile de fond funciar. Conform informaţiilor existente, ANRP solicită anularea a 22 de titluri de proprietate care însumează 218 ha de pământ. Dintre acestea, 60 de ha (restituite prin 11 titluri de proprietate) fac parte din suprafaţa de 291 de ha achiziţionată de Ioana Băsescu pentru tatăl ei, Traian Băsescu de la SC Berfige SRL, care l-a rândul ei le-a achiziţionat de la cei care au primit restituiri.

În exclusivitate pentru Cotidianul.ro, preşedintele ANRP, George Băieşu a făcut următoarele precizări: „Din informaţiile din raportul Corpului de control al primului ministru a rezultat că mai multe titluri de proprietate din comuna Nana au fost date în beneficiul unor persoane care nu erau îndreptăţite conform legii să obţină restituri. Adică nu aveau calitatea de foşti proprietari, de moştenitori sau nu au existat documente doveditoare care să le ateste calitatea. Acţiunea noastră este una civilă. Dacă instanţa decide anularea titlurilor de proprietate respective, atunci evident va fi constatat şi un prejudiciu şi vor fi trase la răspundere persoane componente ale autorităţilor locale implicate. Ce se va întâmpla mai încolo, cu contracte de vânzare-cumpărare ulterioare, indiferent de cine a fost cumpărătorul, pentru suprafeţele de teren pentru care s-a anulat titlul de proprietate emis, tot justiţia va decide”.  

Procesele ar putea dura foarte mulţi ani

Entuziasmul afişat de unii politicieni, analişti şi unele medii de informare privind „problemele” pe care ar urma să le aibă Traian Băsescu în urma descoperirii unor restituiri ilegale în comuna Nana nu prea sunt justificate. Pentru că până când „viitura” să ajungă la Traian Băsescu vor trece ani buni. S-a vorbit chiar de anularea totală sau parţială a contractului de vânzare/cumpărare dintre Ioana Băsescu şi SC Berfige SRL. Eronat. Practic sunt trei etape de parcurs şi în discuţie sunt doar 60 de ha din proprietatea familiei Băsescu de la Nana.

Prima etapă a demarat vineri 18 aprilie prin sesizarea judecătoriei Olteniţa. Nu ştim cât va dura procesul. Cu siguranţă indiferent de sentinaţ de la Olteniţa, se va lăsa cu recurs. Dacă, atenţie, numai dacă prin sentinţă definitivă se decide anularea celor 11 titluri de proprietate care acoperă cele 60 de ha, se trece, dar nu automat, la etapa a II-a. Această etapă demarează doar dacă va exista o plângere tot în justiţie prin care se va cere anularea contractului de vânzare/cumpărare dintre SC Berfige SRL şi deţinătorii celor 11 titluri de proprietate anulate. Şi aici procesul este unul de durată, mai ales dacă ţinem cont de faptul că acţionarul unic al SC Berfige SRL nu este cetăţean român, nu domiciliază în România etc. Contractul de vânzare/cumpărare la care ne referim poate fi anulat doar în situaţia în care justiţia constată că SC Berfige SRL nu a fost un cumpărător de bună crediţă. De regulă este foarte greu de dovedit aşa ceva. Dacă se ajunge la concluzia că Berfige SRL a fost un cumpărător de bună credinţă, totul se termină aici. Invers, dacă se va ajunge la concluzia că Berfige SRL nu a fost un cumpărător de bună credinţă, atunci se anulează contractul de vânzare cumpărare a celor 60 de ha de la cele 11 persoane împroprietărite ilegal. Şi abia acum începe a III-a etapă. Tot justiţia poate anula contractul de vânzare/cumpărare dintre Ioana Băsescu şi Berfige SRL, dar numai pentru cele 60 de ha în discuţie. Contractul se poate anula numai în situaţia în care se dovedeşte că Ioana Băsescu nu a fost un cumpărător de bună credinţă. Din nou greu de dovedit şi din nou un proces de lungă durată.

Adrian Rădulescu ar putea încurca familia Băsescu

Estimativ cele trei etape s-ar putea derula pe o perioadă de minim 5 ani. Şi, repetăm, într-un proces privind anularea unui contract de vânzare/cumpărarea, este foarte dificil de dovedit reaua credinţă a cumpărătorilor. Mai ales în situaţia în care neregulile au fost făcute de autorităţile care trebuiau să asigure aplicarea legii. Există însă o implicare care ar putea să dea dureri de cap familiei Băsescu. Este vorba de consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu. El a fost implicat serios în tranzacţii, jucând de fapt un rol foarte important. Adrian Rădulescu este persoana care nu avea cum să nu cunoască situaţia reala de la Nana, ne referim la restituirile care au fost făcute cu încălcarea legii. Implicarea lui Rădulescu ar putea să încurce demonstraţiile Ioanei Băsescu în tentativa de a dovedi că este cumpărător de bună crediţă. Iar dacă procurorii vor descoperii că Rădulescu a lucrat şi pentru Berfige SRL, atunci sigur şi firma italiană va avea probleme în a demonstra buna credinţă.

Ce se va întâmpla cu „Comisia Nana”

Prin declanşarea cercetării penale de către procurori, este pusă în discuţie – conform regulamentelor parlamentare – situaţia Comisiei Nana. Va mai putea lucra, va mai avea posibilitatea să dea publicităţii raportul? La aceste întrebări ne-a răspuns preşedintele comisiei, senatorul PSD, Mihai Fifor: „Situaţia este următoarea la ora la care vorbim (vineri 18 aprilie). Oficial nu am fost anunţaţi că Parchetul a deschis o anchetă. Oricum, pentru a nu comite vreo eroare, am solicitat Birourilor Permanente ale celor două Camere un punct de vedere. Adică dacă se merge înainte sau nu mai avem dreptul. Marţi oricum noi finalizăm raportul şi cred că tot marţi vom obţine clarificările privind situaţia comisiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.