Consiliul Naţional Secuiesc: Prin transferul Complexului Bradul la Episcopia Ortodoxă, Guvernul a defavorizat voit maghiarii

Consiliul Naţional Secuiesc consideră că, prin decizia de a transfera de la RA-APPS la Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei complexul Bradul din Covasna, Guvernul a încălcat Constituţia şi Legea cultelor şi a acordat sprijin BOR în mod discriminatoriu, „defavorizând voit maghiarii din România”, transmite MEDIAFAX.

CNS cere Consiliului Europei, Uniunii Europene, OSCE şi ONU să urmărească „la nevoie, inclusiv prin procedurile de monitorizare instituţionalizate”, procesele care au loc în România şi să facă presiuni asupra României în vederea respectării angajamentelor asumate şi „să renunţe la asuprirea secuilor şi la românizarea forţată a Ţinutului Secuiesc”.

Într-un comunicat transmis, vineri, Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) arată că România mai este „datoare” cu retrocedarea unei părţi semnificative a bunurilor confiscate în mod abuziv de la Bisericile maghiare, iar Parlamentul a adoptat mai multe legi privind restituirea proprietăţilor, însă, din cauza „lipsei voinţei politice”, procesul se desfăşoară foarte lent.

CNS susţine că noua lege a retrocedărilor prevede termene foarte lungi, prelungite şi acestea prin Ordonanţa de Urgenţă 115/2013, care intrat în vigoare în 24 decembrie, îngreunând astfel desfăşurarea „activităţii sociale, educaţionale şi culturale a bisericilor maghiare”.

Reprezentanţii CNS mai susţin că Ordonanţa de Urgenţă 114/2013, care a intrat în vigoare în aceeaşi zi, „demonstrează că Guvernul tratează Biserica Ortodoxă ca o biserică de stat, cu toate că în România nu există religie de stat, iar statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee”.

La ultima şedinţă de anul trecut, din decembrie, Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care complexul hotelier Bradul din Covasna a fost transferat de la RA-APPS către Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei. Prin acelaşi act normativ – Ordonanţa de Urgenţă 114/2013 -, Vila Covasna a Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a fost trecută în administrarea Ministerului Apărării, iar Palatul Olăneşti a fost cedat Serviciului Român de Informaţii.

Transferul de imobile a fost justificat de Guvern prin „exigenţele speciale ale cooperării internaţionale în domeniul militar, imperativul sprijinirii Bisericii Ordtodoxe, instituţie cu rol esenţial în apărarea identităţii naţionale a poportului român, şi activităţile specifice ale SRI”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.