Cum lua darul Daniel Boda de la producătorii de medicamente

La Agenția Națională a Medicamentului există un mercurial al șpăgii. Iar prețurile pornesc de la 5.000 de euro în sus, depinde ce vrei. Spre exemplu o reautorizare costă 5.000 de euro, iar o Autorizație de Punere pe Piață (APP) a unui medicament ajunge la 50.000 de euro. Asta-i viață, iar salariul funcționarului e mic.

La Agenția Națională a Medicamentului omologarea unui medicament durează de regulă între 3 și 5 ani, asta în condițiile în care legea spune că termenul este de 210 zile. Există însă și cazuri în care omologarea unui medicament se poate face mult mai repede. Adică în 2-3 luni de zile. Dar pentru asta trebuie dat „darul” șefului, adică lui Daniel Boda.

„ De regulă înțelegerea pentru omologarea unui medicament avea loc la cârciumă. Aici se prezenta Daniel Boda, șeful Agenției Naționale a Medicamentului cu un avocat. Lucrurile decurgeau cam așa: producătorul de medicamente încheia un contract cu firma de avocatură prezentată de Daniel Boda pentru consultanță juridică, vira banii în cont, iar de la Agenția Națională a Medicamentului ieșea în 3 luni licența pentru medicamentul cerut. Firmele care nu dădeau darul așteptau și 5 ani până când produsul era omologat. În ultima perioadă de timp Daniel Boda nu mai era parolist, în sensul că licența puteai să o primește și în șase-șapte luni de zile. Dar era bine și așa. Cred că erau prea multe comenzi” ne-a declarat sub protecția anonimatului un producător de medicamente.

La Agenția Națională a Medicamentului există un mercurial al șpăgii. Iar prețurile pornesc de la 5.000 de euro în sus, depinde ce vrei. Spre exemplu o reautorizare costă 5.000 de euro, iar o Autorizație de Punere pe Piață a unui medicament ajunge la 50.000 de euro. De fapt preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Daniel Boda, a și fost deferit justiţiei pentru că ar fi primit mită 5.000 de euro pentru a dispune restituirea autorizaţiei de funcţionare a unei societăţi de distribuire de medicamente.

Dacă un funcționar DNA ar dori să afle detalii despre cât de mare este șpaga de la Agenția Națională a Medicamentului nu ar trebui decât să ia la puricat actele firmei de avocatură și pe cele ale Agenției Naționale a Medicamentului. Ar fi surprins să constate că toți producătorii de medicamente care au încheiat contracte de consultanță juridică cu firma indicată de Daniel Boda au primit licențele pentru medicamente mult mai repede ca restul societăților.

Cotidianul.ro va prezenta în zilele următoare numele firmei de avocatură pe care o indica Daniel Boda producătorilor de medicamente pentru consultanță juridică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.