Der Spiegel: Rusia influențează legislația Bulgariei și deține o treime din economie

Guvernul german este îngrijorat din cauza influenței tot mai mari pe care Rusia o are asupra executivului bulgar, se arată într-un articol publicat de revista Der Spiegel și preluat de agenția bulgară Novinite.

Der Spiegel arată că Moscova își construiește la Sofia un cap de pod în UE. Potrivit săptămânalului german, relațiile dintre Rusia și Bulgaria sunt într-atât de apropiate, încât Moscova poate influenta legislația adoptată la Sofia.

Mai multe rapoarte guvernamentale germane avertizează că o treime din economia bulgară este controlată direct de Moscova. Informația, scrie Der Spiegel, provine din surse din spionajul german.

Coaliția formată din Partidul Socialist Bulgar și din partidul minorității turce (Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți) ”este un adevărat ajutor pentru Moscova. Foste cadre ale Partidului Comunist, colaboratori ai poliției politice și oligarhi extrem de bogați din partidele aflate la guvernare fac afaceri cu oamenii lui Putin”, arată Der Spiegel.

Spre exemplu, este amintit faptul că, recent, au apărut informații despre corespondența secreta dintre Gazprom și Ministerul Economiei de la Sofia, prin care monopolul rus propunea o lege care să reglementeze construcția secțiunii bulgare a gazoductului South Stream. Modificarile legislative adoptate de parlamentarii puterii au făcut ca la construcția gazoductului sa nu poata avea acces terțe părți.

Der Spiegel arată că guvernul bulgar a ripostat la avertismentele Comisiei Europene legate de această legislație. În cele din urmă, a avut loc o întâlnire între comisarul UE pentru Energie, germanul Gunther Oettinger, si ministrul bulgar al Economiei, Dragomir Stoinev. ”Dacă Bulgaria va decide asupra unor modificări legislative, atunci noi vom răspunde și vom face pașii necesari pentru a garanta compatibilitatea cu regulile UE”, a spus Oettinger.

În ciuda sporirii influenței ruse, Martin Schulz, candidatul socialiștilor europeni la șefia Comisiei Europene, a participat la Sofia la un eveniment electoral al Partidului Socialist aflat la putere, mai arată articolul publicat de Der Spiegel, în care se mai spune că fostul cancelar german Gerhard Schroeder va sosi și el la Sofia, peste o săptămână, pentru a sprijini campania partidului aflat la putere.

Informatiile publicate de Der Spiegel, citând surse din intelligence-ul german vorbind despre conexiunile oligarhilor și fostilor turnători bulgari cu Rusia lui Putin, vin în contextul în care, la București, adjunctul Victoriei Nuland (asistentul secretarului de Stat SUA pentru Europa și Eurasia) spunea că: „Țările din această regiune, inclusiv România, Bulgaria, alte state din această parte a Europei să fie capabile să reziste oligarhilor, companiilor sau persoanelor bogate care pot folosi absenţa unor instituţii puternice fie pentru a cumpăra infrastructură vitală, sau instituţii media, sau politicieni pe care-i pot folosi pentru a influenţa, pentru a câştiga controlul asupra instituţiilor sau chiar a statului (…) țările care nu au un stat de drept puternic, care nu au o justiţie independentă, instituţii democratice puternice sunt vulnerabile la tipul de acţiuni pe care Rusia le desfăşoară în Ucraina”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.