Facebook va construi în Laponia un centru de date de dimensiunea a 11 terenuri de fotbal

Facebook va construi în Laponia unul din cele mai mari centre de date din lume (data-center) de dimensiunea a circa 11 terenuri de fotbal, transmite Financial Times.

„Aceasta este o recunoaştere a faptului că Facebook continuă să crească, precum şi a faptului că cei mai mulţi dintre utilizatorii noştri trăiesc în Statele Unite ale Americii”, a afirmat unul din managerii reţelei sociale Tom Furlong.

În viitorul centru din Laponia urmează să fie prelucrate datele utilizatorilor din întreaga Europă, Orientul Mijlociu şi Africa.

Costurile proiectului sunt estimate la aproximativ 153 de milioane de dolari în prima fază a construcţiei, iar valoarea lui totală ar putea ajunge la 770 milioane de dolari.

Suprafaţa pe care se va întinde acest „data-center”, ce va fi compus din trei clădiri, echivalează cu 11 terenuri de fotbal şi va însuma circa 30.000 de kilometri pătraţi.

Se preconizează ca acest centru de date să fie amplasat în oraşul Lulea (nord-vestul Suediei) dincolo de Cercul polar. Acest oraş se caracterizează prin cea mai ieftină energie electrică din Europa.

Facebook a confirmat că alegerea oraşului s-a datorat faptului că Lulea „oferă cea mai bună combinaţie de resurse funciare, energetice, lucrători talentaţi şi o atmosfera prielnică mediului de afaceri”.

Înainte de a se decide asupra Lulea, potrivit Financial Times, compania Facebook a examinat ofertele venite din sute de localităţi din Europa, dintre care 40 numai din Suedia.

Primarul din Lulea, cu o populaţie de 70.000 de oameni, a declarat că decizia instalării serverelor Facebook aici este „una crucială” pentru oraşul păstorit de el, informează Agerpres.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.