Procurorii au suspendat urmărirea penală în cazul Traian Băsescu – Gabriela Firea

Situaţie incredibilă: joi procurorii au început urmărirea penală în cazul Traian Băsescu pentru şantajarea Gabrielei Firea, vineri au sistat-o.

Ping pong cu urmărirea penală

Un comunicat de presă al Parchetului General a anunţat vineri la orele 15.00 suspendarea urmăririi penale în cazul Traian Băsescu, în dosarul în care este acuzat de şantaj de senatorul Gabriela Firea.

Redăm integral comunicatul al Parchetului:

„Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

În urma plângerii formulate de doamna Firea Gabriela (senator) la care a fost conexată şi sesizarea semnată de mai mulţi parlamentari, pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit un dosar penal.

În cauză, procurorii au dispus, la data de 17.04.2014, începerea urmăririi penale cu privire la fapta sesizată, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj, prevăzută de art. 207 alin. 2 Cod penal.

Prin ordonanţa din 18.04.2014, constatându-se că în cauză există un impediment legal temporar pentru punerea în mişcare a acţiunii penale, s-a dispus, în temeiul prevederilor art. 312 alin. 2 Cod procedură penală, suspendarea urmăririi penale.
S-a apreciat că în conformitate cu dispoziţiile art. 84 alin. 2 raportat la art. 96 alin. 1 din Constituţie, Preşedintele României se bucură de imunitate”.

Dublă interpretare juridică

Comunicatul Parchetului General este unic în analele justiţiei. Practic am avut două interpretări juridice diferite în cadrul aceleiaşi instituţii. Joi, procurorul de caz a considerat că se impune începerea urmăririi penale. Vineri, decizia procurorului de caz a fost infirmată de procurorul superior ierarhic, care a invocat regimul imunităţii preşedintelui României. Practic, un procuror (primul) a considerat că imunitatea nu operează. Dacă ar fi considerat că imunitatea îl apără pe preşedinte, decidea el suspendarea. Un al doilea procuror însă a considerat că imunitatea îl apără pe Traian Băsescu şi a invocat trei articole din Constituţie.

Ce spune Constituţia

  • Art.84 al Constituţiei, alin.2 prevede: „Preşedintele României se bucură de imunitate. Prevederile articolului 72 alineatul (1) se aplică în mod corespunzător”.
  • Art.72.alin1: „Deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului”.
  • Art.96.alin1: „Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor, pot hotărî punerea sub acuzare a Preşedintelui României pentru înaltă trădare”.

Praf în ochii opiniei publice

Ţinând cont de trimiterile la Constituţie, şi un repetent din anul 1 al Facultăţii de Drept îşi poate da seama că este vorba de o muşamalizare a cazului. Explicăm pe larg:

Trimiterea la art. 96 nu are nicio legătură cu povestea cu şantajul. Aliniatul 1 al articolului 96 defineşte situaţia în care preşedintele îşi poate pierde mandatul în afara cazului de demitere prin referendum.

Trimiterea la art. 84, alin.2 – care de fapt extinde prevederile art.72. alin.1 – este fie incompletă din eroare, fie este făcută cu intenţie şi atunci suntem în faţa unei muşamalizări.

Facăcând trimitere la art.84 (în final la art.72, alin 1) fără alte completări, reiese că se consideră că Traian Băsescu ar fi spus ce a spus în scandalul „Firea” în exercitarea mandatului. Adică a spus ce a spus sub forma unei declaraţii politice. În acest caz, suspendarea este o poveste de adormit copiii, pentru că, nici după ce îşi termină mandatul, nimeni nu poate fi sancţionat pentru declaraţii politice din timpul mandatului. Deci vom avea o suspendare… definitivă.

În cazul lui Traian Băsescu nu poate fi însă vorba de o declaraţie politică, pentru că afirmaţiile sale le-a făcut în cadrul unui talk show privat.

Procurorul care a decis suspendarea trebuia să menţioneze explicit că acuzaţiile care i se aduc preşedintelui nu cad sub incidenţa art. 84 (2), deci a art. 72 (1), că este vorba de dreptul comun şi faţă de acuzaţiile penale din dreptul comun el are imunitate temporară. În acest sens, utilizarea termenului de suspendare îşi avea rostul. Este adevărat, senatorul Gabriela Firea poate să reintroducă plângerea ei penală pe 22 decembrie 2014.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.