Tokes: „Secuii din România încep să devină o minoritate pe propriul teritoriu, ca și cei care trăiesc în Crimeea”

Europarlamentarii români de etnie maghiară Laszlo Tokes și Csaba Sogor au vorbit luni, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, despre marșul neautorizat de luni, de la Târgu Mureș. Ei au solicitat susținerea instituțiilor europene și a comunității internaționale în general pentru obținerea autonomiei Ținutului Secuiesc, transmite corespondentul Agerpres.

Tokes a declarat că, în urmă cu doar câteva ore, a avut loc „o demonstrație împotriva politicii de asimilare duse de guvernul din România”. „Această populație, secuii din România, începe să devină o minoritate pe propriul teritoriu, ca și cei care trăiesc în Crimeea acum”, a afirmat Tokes într-o intervenție din cadrul procedurii discursurilor de un minut. Tokes a cerut României, PE și celorlalte instituțiilor europene să ajute această minoritate să obțină autonomia.

Eurodeputatul UDMR Csaba Sogor a abordat și el subiectul în cadrul aceleiași proceduri, menționând că participanții de la marșul din Târgu Mureș au cerut statut de regiune autonomă specială pentru Ținutul Secuiesc, cu respectarea integrității teritoriale a României.

„Practica internațională arată că există diferite tipuri de autonomie care pot promova o coabitare pașnică între diferitele grupuri etnice. Mesajul cheie al demonstrației de azi este că există în continuare conflicte nerezolvate, iar comunitatea maghiară își exprimă nemulțumirea și solicită guvernului român să înceapă un dialog. Sper că acest lucru va fi susținut de comunitatea internațională”, a afirmat Csaba Sogor.

Câteva mii de persoane care au participat luni seara, la un marș neautorizat pe străzile din Târgu Mureș. Organizatorul manifestării, liderul Consiliului Național Secuiesc, Izsak Balazs, a cerut participanților să se îndrepte pe trotuare către Prefectura Mureș, pentru a depune o petiție prin care se solicită autonomia Ținutului Secuiesc.

În timpul marșului, o serie de membri ai Organizației 64 de Comitate au scandat lozinci cu caracter xenofob, iar în zona pieței din cartierul 22 decembrie s-au îmbrâncit cu jandarmii. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.