Vocea Rusiei: „Liderii români vor cu orice preţ să tensioneze situaţia în Transnistria”

„Preşedintele ţării, Traian Băsescu, l-a atacat verbal pe preşedintele rus, Vladimir Putin, pentru declaraţiile sale că locuitorilor Transnistriei „trebuie să li se permită să-şi decidă soarta”, iar premierul român, Victor Ponta, a promis asistenţă autorităţilor Moldovei în vederea soluţionării problemei nistrene”, a scris marți Vocea Rusiei, susținând că România vrea să tensioneze situaţia din regiunea transnistreană.

Înăsprirea retoricii liderilor români s-a produs pe fundalul unui scandal intern. Premierul Ponta a declarat că i se ascultă telefoanele în cabinetul lui şi a făcut aluzie că poate fi implicat preşedintele Băsescu.

În noiembrie, în România urmează să aibă loc alegeri prezidenţiale, iar spiritele se încing, mai ales pe fundalul crizei economice, a declarat expertul Pavel Kandel, conform sursei citate.

„Situaţia socio-economică din România s-a înrăutăţit în ultimul timp. În plus, în ţară se înregistrează o criză politică acută între întreaga clasă politică, pe de o parte, inclusiv puterea, şi opoziţie şi majoritatea populaţiei, pe de altă parte. Cei mai mulţi români nu au încredere în actuala clasă politică”.

În situaţia dată tocmai înăsprirea poziţiei în problema nistreană poate reprezenta pentru politicienii români acea carte naţională pe care se străduiesc s-o joace pentru a atrage voturi şi „a muşamaliza” scandalurile interne.

Indiciile acestui scenariu sunt evidente. Şeful Executivului român s-a adresat autorităţilor moldovene, oferindu-le de fapt undă verde pentru toate acţiunile întreprinse împotriva Tiraspolului. „Noi sprijinim fără ezitare poziţia Guvernului legitim din Republica Moldova”, a promis el.

Şi adversarul lui, Traian Băsescu, toarnă mereu gaz pe foc în conflictul nistrean. Potrivit lui Băsescu, poziţia Rusiei şi a preşedintelui Putin faţă de Transnistria încalcă „principiile dreptului internaţional şi bazele fundamentale ale sistemului de securitate european”. Însă el trece sub tăcere faptul că statalitatea moldovenească actuală se bazează pe acţiunile unilaterale ale Chişinăului, inclusiv pe adoptarea în iunie 1990 a Declaraţiei de Suveranitate, iar în august 1991 a documentului de independenţă statală.

Oamenii de stat ar trebui în politica lor să nu se ghideze după emoţii, ci să analizeze în mod real situaţia. Iar o astfel de analiză demonstrează că problema nistreană trebuie să fie soluţionată, în primul rând pe baza respectării voinţei locuitorilor din regiunea respectivă, a intereselor şi securităţii lor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.