WikiLeaks: Extremiştii islamişti din România cumpără imamii unul câte unul

În octombrie 2006, ambasadorul turc Ahmet Ockun a avut o întâlnire cu ambasadorul american în România, Nicholas Taubman. Diplomatul turc a insistat că ar putea să fi pierdut deja bătălia cu extremiștii, care au foarte mulți bani și care „cumpără” imami și chiar copii din comunitate. Okcun i-a mai spus lui Taubman că există și o altă amenințare: PKK (partidul Muncitorilor din Kurdistan, activ în Turcia) strînge bani cu forța din comunitatea turcă din România.

„’Extremismul islamic încearcă să se infiltreze în comunităţi. Încerc să ripostez promovând Islamul aşa cum este înţeles el în Turcia. Am înregistrat succese, dar s-ar putea să duc o bătălie deja pierdută.’ Fundamentaliştii au foarte mulţi bani şi se adresează generaţiei tinere. Există 50 de imami recunoscuţi oficial în România, dar numărul lor real este mult mai mare şi asta este îngrijorător, a spus ambasadorul. Extremiştii cumpără imamii unul câte unul. În timp ce în Bucureşti există oficial o singură moschee, alte 17 funcţionează neoficial. Extremiştii au construit orfelinate şi şcoli şi „cumpără” copiii de la părinţi pentru a merge la aceste şcoli. Muftiul Iusuf Muurat este un om bun, dar este tânăr şi are mulţi duşmani”, se arată în telegrama publicata de kamikazeonline.ro.

Diplomaţii americani s-au întâlnit şi cu muftiul Iusuf Muurat, care le-a relatat despre presiunile la care era supus din partea ambasadei Arabiei Saudite, care i-a reproşat că nu a incitat comunitatea turcă din România dupa apariţia caricaturilor cu profetul Mahomed, ci a preferat să calmeze spiritele. Ambasadorul saudit i-a transmis lui Muurat că „fundațiile” saudite (despre care nu se precizează nimic în telegrama respectivă) sînt nemulțumite de activitatea muftiului și că Ambasada saudită ar putea fi chiar „mai dură” cu muftiul.

Muftiul a mai precizat că ambasadorul Turciei a fost foarte nemulţumit de sprijinul american pentru restaurarea unui mausoleu din Dobrogea. „Potrivit muftiului, (ambasadorul turc-n.r) şi-a exprimit clar nemulţumirea faţă de implicarea Ambasadei Satelor Unite şi a afirmat că proiectul de renovare a mausoleului ‘aparţine Turciei’. Muftiul a declarat că, iniţial, a fost foarte bucuros în privinţa mausolelului, până când ambasadorul Turciei a reacţionat „atât de negativ”. El a subliniat că şi-ar dori să continue cooperarea cu Ambasada Statelor Unite în alte proiecte, dar a cerut ca ambasada ‘să fie discretă’ în ce priveşte cooperarea. El a cerut păstrarea confidenţialităţii asupra întâlnirii sale cu staful ambasadei”, se arată în telegrama.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.