10 Mai şi Vasile Alecsandri

Vasile Alecsandri  (1821-1890),  probabil cel mai de seamă  scriitor  până la Eminescu,  a fost poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, academician român (membru fondator al Academiei Române), creator al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România, personalitate marcantă a Moldovei și apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea. A luat parte la mișcarea revoluționară de la 1848 din Moldova, redactând unul din documentele ei programatice, și a petrecut un an de exil în Franța. Întors în ţară, a  luat parte la luptele pentru Unirea Principatelor Moldova şi  Ţara Românească, s-a  numărat printre devotații lui Alexandru  Ioan Cuza și  a fost  trimis de acesta în Franța, Italia și Anglia, pentru a determina marile puteri să recunoască dubla  sa alegere. S-a implicat activ, emoţional cel puţin  spre amurgul vieţii, în toate aspectele  vieţii politice, lucru ilustrat de opera sa. Dintre lucrările sale cele mai cunoscute amintim: cântecul “Hora Unirii”,  poeziile “Andrii-Popa”,   “Peneş Curcanul”, “Odă ostaşilor români”, balada “Monastirea Argeşului”, comediile “Chirița în Iași sau două fete ș-o neneacă”, Chirița în provinție”, Chirița în voiagiu, Chirița în balon”,  drama istorică “Despot Vodă”.

 Poezia sa “10 Mai” ilustrează succint importanţa  acestei zile pentru români:

–  la 10 Mai 1866, prinţul Carol  a depus  jurământul de credinţă poporului român,

–  la 10 Mai 1877, principele Carol  a declarat independenţa Principatelor Unite faţă de Poarta Otomană,

–  la 10 Mai 1881, România a fost  pusă pe harta Europei, Principatele Unite devenind Regatul României, iar Principele Carol devenind Regele Carol  I al României:

10 Mai

A venit din munţi  un vultur

Şi ne-a zis: -“Români eroi,

Ştiu un prinţ  viteaz şi tânăr

Ce-ar veni cu drag la voi,

Dacă  vreţi vi-l dau ca Vodă”.

Noi cu toţii: -“Să ni-l dai”.

Şi ne-a dat pe Vodă Carol,

Într-o zi de 10 Mai.

 

Şi-a venit vulturul iară

Şi ne-a zis:-“Popor Român,

Eşti viteaz, de ce mai suferi

Jugul unui neam păgân ?

Fă-te liber, dezrobeşte-ţi

Mândra ţară ce o ai.”

Şi noi liberi ne făcurăm

Într-o zi de 10 Mai.

 

Vulturul venit-a iarăşi

Şi ne-a zis: -“Popor Român,

Aţi luptat cumplit la Plevna,

Duşi în foc de-a vostru Domn,

Vrednic e să-l faceţi Rege,

Într-o ţară ca în Rai.”

Şi noi Rege îl făcurăm

Tot în zi de 10 Mai.

 

Zece Mai ne-a fi de-a pururi

Sfântă zi, căci ea ne-a dat

Domn puternic ţării noastre,

Libertate şi Regat.

Ridicaţi cu toţii glasul

De prin şesuri, de prin plai,

Să trăiască România

Ura! pentru 10 Mai.

La 10 Mai 2013, după 65 de ani de republică, adusă de tancurile sovietice, ce putem să mai spunem, când privim de jur în jur la viaţa noastră?  Unde ne sunt  patrioţii, unde ne sunt vitejii şi poeţii ? Unde s-a dus curajul  nostru, de ce am uitat  jurămintele făcute? Capitulăm  cu fiecare zi ce trece  în faţa istoriei,  ne îndepărtăm cu fiecare zi  de  idealurile înaintaşilor. Nu ne simţim ruşinaţi ?

           

Să trăiască România ! Ura ! pentru 10 Mai !

 

 

Afrodita Iorgulescu

Prof.univ. em. dr. matematician

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.