100 de microbuze şi 34 de Dacii Duster contra voturi din Moldova

Premierul Victor Ponta a anunţat că a dat el microbuze şcolare şi multe milioane de euro pentru şcolile de dincolo de Prut. Ponta a fost personal să predea micobuzele. În 2004, tot an electoral, guvernul Năstase a pompat de asemenea fonduri impresionante în Moldova.

„Am dat 250 de milioane de euro”

Premierul Victor Ponta a fost vineri la Chişinău, unde a „predat la cheie”, 100 de microbuze şcolare, 35 de autoturisme Dacia Duster şi 3 autocare. De asemenea, pe pagina sa de facebook, premierul a anunţat că „am dat 250 milioane de euro pentru scoli, am alocat 23 milioane de euro pentru gradinitele si infrastructura din Republica Moldova”. După cum se vede, Victor Ponta vorbeşte din nou în NUME PROPRIU, în loc să folosească formula „guvernul a decis” sau „guvernul a alocat”. Legat de „dărnicia” premierului, este necesar ca acesta să răspundă la următoarele întrebări:

  1. De ce este nevoie ca ditamai primul ministru să facă oficiul de predare a respectivelor microbuze şi autoturisme? Există un Departament pentru românii de pretutindeni care se putea ocupa de problema donaţiilor de la Chişinău. Comunicatul emis de guvern, nu precizează cine a făcut parte din delegaţie, în faţa camerelor de luat vederi apărând doar ministrul de externe, Titul Corlăţean.
  2. De ce s-au donat acum, în plină campanie electorală cele 100 de microbuze şcolare?
  3. De ce nu s-au donat înainte de începerea anului şcolar?

Evident, sunt şanse minime pentru ca să obţinem vreun răspuns la aceste întrebări. Dar este clar, Victor Ponta a ales acum momentul ofertei, pentru că are nevoie de voturile moldovenilor care au şi cetăţenie română.

PSD nu este la prima ispravă de acest gen

Un alt guvern PSD a mai pompat bani grei în Republica Moldova, coincidenţă, tot într-un an electoral: 2004. Pe atunci şef la “Românii de pretutindeni” era Titus Corlăţean. Redăm un pasaj din Raportul Curţii de Conturi pe anul 2004, referitor la „alocările” fondurilor pentru Republica Moldova.

“Proiectele destinate romanilor de pretutindeni au fost aprobate fara a se avea in vedere trebuintele tuturor comunitatilor romanesti din strainatate, aspect demonstrat de faptul ca 71% din totalul fondurilor bugetare alocate si respectiv 34% din numarul total al proiectelor, au fost repartizate romanilor din Republica Moldova. […] ; Selectarea si aprobarea proiectelor s-a facut fara a se consulta comunitatile romanesti carora le-au fost destinate; (…)147.940 miliarde lei, din care 105.000 miliarde, reprezentand 71% din total, au fost destinate romanilor din Republica Moldova. […] Sintetizand constatarile prezentate mai sus, reies urmatoarele concluzii: nu a existat in cadrul D.R.P. activitatea de urmarire a modului de realizare a proiectelor; nu in toate cazurile documentele anexate la deconturile de cheltuieli au fost reale si legale; au fost acceptate si decontate cheltuieli in afara prevederilor legale privind repartizarea si utilizarea fondurilor bugetare destinate romanilor de pretutindeni…”

În 2009, a fost rândul taberei Băsescu să fie mărinimos cu zona de dincolo de Prut. La vremea respectivă, Victor Ponta îl acuza pe Traian Băsescu că „vânează” voturi în Republica Moldova. Acum, Victor Ponta este cel care a preluat ştafeta acestei practici.

Ponta a dat dintr-un foc mai mult decât între anii 2009-2011

Conform unor documente oficiale, în perioada 2009-2010, pentru Republica Moldova, Departamentul Pentru Românii de pretutindeni al alocat în jur 2,8 milioane de euro:

3.320.308 lei – în 2009 (cca. 790.500 euro)

2.169.746 lei – în 2010 (cca. 516.600 euro)

6.292.856 lei – în 2010 (cca. 1.498.300 euro)

După cum se poate observa, o sumă infimă s-a alocat timp de 3 ani (dar atenţie, DPR a făcut obiectul unor obiecţii serioase din partea Curţii de Conturi, pentru favorizarea Republicii Moldova) faţă de cât a “donat” acum, dintr-un foc, Victor Ponta. Credem că orice comentariu este inutil.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Theo Marcovici 128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.