10.000 de oameni au ieşit în stradă la Bucureşti

Galerie foto

A cincisprezecea zi a protestului din Capitală a scos în stradă peste 10.000 de oameni care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

Manifestanţii care au continuat protestul la Universitate s-au strâns la Universitate, locul în care de cincisprezece zile se adună să ceară retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilorde la Roșia.

La ora 19.00, manifestații au plecat într-un marş pe traseul Unirii, Calea Văcăreşti, Bd. Tineretului, petnru ca apoi să revină în Piaţa Universităţii.

Au steaguri, pancarte şi mesaje împotriva exploatării cu cianuri, dar şi a gazelor de şist.

În fruntea coloanei de manifestanţi sunt câţiva părinţi cu copii în cărucioare, iar în spatele acestora este un banner foarte mare, ţinut de cei din primul rând, pe care scrie „Salvaţi Roşia Montană” şi sunt desene cu copii, copaci şi animale.

La protest a fost adusă şi o cutie pe care scrie”Cutia milei. Vrem să ne cumpărăm singuri politicienii”.

Protestatarii scandează „Roşia Montană nu e de pomană!”, „Uniţi, salvăm Roşia Montană”, „Victoraş! Ai grijă de copilaş! Pe pancarte se poate citi „Soarta Roşiei Montana = Soarta României”, „Mă voi lega cu lanţuri de 24 de karate”,”Pe pământul românesc, nu vreau să mă otrăvesc!”, „România-i ţara noastră, nu e marfa voastră!”.

După aproape patru ore de marş, la care au participat peste 10.000 de oameni, în Piaţa Universităţii, circulaţia a fost  blocată în intersecţia de la Universitate. Nu au fost înregistrate incidente, iar protestatarii au mers pe stradă, dar şi pe trotuare.

Cordoanele de jandarmi s-au repoziţionat la Universitate, în zonă fiind şi poliţişti de la Rutieră.

Proteste similare au fost  duminică nu numai în București, ci  în multe oraşe din ţară, Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Suceava, Buzău, Constanţa, Timişoara, Sibiu, Târgu Mureş şi Braşov, dar și în străinătate, Budapesta, Londra, New York, Berlin, Amsterdam, Milano, Praga, Paris, Toronto, Viena, Barcelona.

Manifestanţii cer retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea de la Roşia Montană, anularea contractului, interzicerea exploatărilor cu cianuri în țara noastră, introducerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO şi demiterea iniţiatorilor proiectului de lege, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.