15 bombe cu ceas lăsate de guvernele Boc şi MRU

Premierul Victor Ponta a prezentat luni 15 „adevărate bombe cu ceas” lăsate de guvernele PDL să explodeze în această toamnă şi iarnă. Suntem în faţa unei fresce a jafului şi a incompetenţei celor care au condus România. PDL cataloghează dezvăluirile ca fiind bazaconii.

15 bombe cu ceas

1. Bomba „Blejnar”: sistem patronat de şeful ANAF a fost unul bazat pe corupţie şi evaziune fiscală ce a avut drept consecinţă pierderi grave pentru buget, în primul trimestru. Dpă schimbările şefilor de la ANAF s-au înregistrat creşteri a încasărilor cu 1 miliard lei. Nivelul mărit, cu 16% a taxelor şi impozitelor pe terenuri, clădiri şi maşini a fost adoptat în martie 2012 de către ANAF şi aprobat de guvernul Boc.

2. Poşta Română – pierderi de peste 100 milioane şi existenţa riscului falimentului. perspectiva falimentului. Vinovaţi lideri importanţi ai PDL în frunte cu preşedintele PDL Prahova (Roberta Anastase – n.a.)

3. Hidroelectrica + Oltchim: pierderide 1,2 miliarde euro la Hidroelectrica, si datorii de 700 milioane euro la Oltchim (700 mil euro). Grupuri de interese („băieţii deştepţi”) susţinuţi de ministrii PDL încearcă să revină, să obţină în justiţie verdicte favorabile pentru a putea căpuşa cele două obiective.

4. POSDRU şi alte programe sectoriale sau regionale blocate pentru deficienţe constate de audituri naţionale şi europene în perioada 2010 – 2011. În 3 luni, Guvernul USL a absorbit cât PDL într-un an.

5. Taxa de claw-back, decisă de Guvernul Boc prin ordonanţă de urgenţă plus deficitul de 700 milioane lei pentru funcţionarea spitalelor în 2012, sumă nebugetată pentru trimestrul IV + plus numeroase spitale închise.

6. Subvenţia pentru agricultură – scăzută de la 32 la 12 euro la hectar.

7. Subfinanţarea armatei – doar 1,2 din PIB (in loc de 2,36).

8. Criza de personal în Poliţie – din cauza blocării angajărilor.

9. CNAS – s-au organizat licitatii dubioase în valoare de aproape 100 milioane lei pentru achizitii informatice plus absenţa bugetului pentru medicamente plus sistemul de corupţie lăsat moştenire de la fostul preşedinte Lucian Duţă.

10. Negocieri ale lui Traian Băsescu şi Emil Boc cu FMI – efecte, creşterea preţului la gaze cu 15% şi eliminarea totală a subvenţiei la încălzire.

11. TVR – un dezastru cu datorii de 140 milioane

12. Reducerea indemnizaţiei pentru mame + netrecerea în buget a îndemnizaţiei pentru însoţitorii persoanelor cu handicap

13. Taxa auto – 400 milioane incasate ilegal de la şoferi care vor trebui returnate

14. Absenţa fondurilor pentru punerea în aplicare a codurilor juridice – PDL nu a prevăzut în buget aceste fonduri, consecinţa: blocarea punerii în aplicare a codurilor.

15. Situaţia din Educaţie – clasa pregătitoare introdusă din 2012, fără alocarea de fonduri suficiente, posturi blocate, bugetul pe 2012 nu permite finanţarea până la sfârşitul anului + deturnare a 50 milioane lei de către firme arondate PDL.

Ce bombe au fost deja dezamorsate

– Indemnizaţia pentru mame a fost modificată de USL în parlament, s-a ajuns la varianta de dinaintea tăierii; legea a fost promulgată luni de preşedintele Băsescu.

– S-au deblocat 3.000 de posturi în poliţie pentru absolvenţii Academiei de Poliţie şi s-au asigurat posturi 500 de posturi în administraţie.

– Parţial s-a rezolvat şi situaţia privind finanţarea din Educaţie

Ce reacţie a avut PDL

Prim-vicepreşedintele PDL, Cezar Preda a avut următoarea reaţie după ce premierul Ponta a făcut publice cele 15 bombe. „Cu privire la afirmaţiile lui Victor Ponta: Domnia sa, numind bombe cu ceas nişte vorbe, a enumerat 15 aşa-zise probleme pe care le-a aruncat cu nepăsare, cu neruşinare, în curtea altcuiva. Aş spune că amestecarea merelor cu perele este un atribut al lui Victor Ponta. Toate sunt inepţii şi bazaconii”.

Să ne aducem amite, tot bazaconii a numit şi MRU dezvăluirile privind uriaşele şi inutilele cheltuieli personale şi de protocol din bani publici efectuate în perioada în care a fost prim ministru.

‘>

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.