150.000 de alegători români sunt şi pe listele „Budapestei”

Legea electorală interzice votul pentru candidaţi din două ţări diferite. În jur de 150.000 de români care au şi cetăţenie maghiară apar şi pe listele electorale din Ungaria şi din România. În Spania şi Italia, români cu dublă cetăţenie ar putea vota şi ei de două ori.

Tăcere suspectă la BEC

Cu aproape o lună înaintea alegerilor europarlamentare, Biroul Electoral Central nu a anunţat încă nicio măsură pentru PREVENIREA unei încălcări a legislaţiei elective, şi anume votul concomitent pentru două state. În România există premise pentru ca un număr însemnat de alegători, care au dublă cetăţenie, să voteze atât pentru un partid (sau alianţă sau candidat independent) din ţară, cât şi pentru un partid (alianţă sau candidat independent) din altă ţară a cărei a doua cetăţenie o au respectivii alegători.

Ne referim în primul rând la alegătorii de etnie maghiară care au obţinut pe lângă cetăţenia română şi cetăţenia maghiară. Şi nu este vorba doar de alegătorii cu domiciliul în România, ci chiar şi de cei cu domiciliul sau reşedinţa în Ungaria.

Se ştie, la recentele alegeri parlamentare din Ungaria, un număr deloc neglijabil (peste 100.000) de etnici maghiari din România, posesori şi ai cetăţeniei maghiare, au votat pentru partide şi candidaţi din ţara vecină. Perfect legal şi constituţional. Numai că, în cazul alegerilor europarlamentare, NU este permis să se voteze pentru partide/candidaţi din două ţări. Dar există semnale că etnici maghiari vor vota la europarlamentare pentru partide sau candidaţi din Ungaria şi nu este exclus ca o mare parte dintre aceştia să voteze şi pentru partide sau candidaţi din România. Unii poate nu cunosc prevederile legii electorale pentru alegerile europarlamentare, alţii din interes. Ei bine, deşi cotidianul.ro a mai semnalat posibilitatea votului pentru două ţări, Biroul Electoral Central nu doar că nu a anunţat măsuri de prevenire, dar nici măcar nu a avut vreo reacţie, păstrând o tăcere suspectă.

150.000 de etnici maghiari din România, pe listele „Budapestei”

Conform legislaţiei electorale din Ungaria, cetăţenii maghiari care domiciliază în alte ţări pot vota pentru parlamentare/europarlamentare doar dacă în PREALABIL se înscriu pe o listă electorală specială la consulatele Ungariei din ţările respective. Cine nu s-a înscris nu are drept de vot (există un termen limită înainte de alegeri până când cei în cauză se înregistrează pe liste – n.a.), chiar dacă are cetăţenia maghiară. (De ce ungurii au putut da o astfel de lege şi românii nu, este greu de înţeles. S-ar fi clarificat în acest caz votul românilor din străinătate şi nu ar mai fi fost discuţii privind procentele de participare – n.a.)

Din informaţiile pe care le deţinem, cca 150.000 de etnici maghiari din România, posesori şi ai cetăţeniei maghiare, sunt deja înscrişi pe listele electorale pentru alegerile europarlamentare din Ungaria. Acest număr ar putea creşte, pentru că termenul de înscriere nu a expirat.

Ce trebuie să facă Biroul Electoral Central

  • BEC trebuie, în primul rând, să dea o decizie (în interpretarea legii) prin care să informeze că este interzis votul simultan pentru două ţări la europarlamentare.
  • BEC trebuie să solicite de la consulatele/ambasadele (tuturor ţărilor UE din România) listele pe care s-au înscris alegători români din România care au şi altă cetăţenie şi să radieze de pe listele electorale permanente din România alegătorii aflaţi pe listele electorale speciale din Ungaria sau alte state UE. (Aceasta este singura modalitate posibilă şi legală de a preveni votul simultan)
  • BEC trebuie să trimită la toate secţiile de votare din ţară şi la secţiile de votare din ţările vecine numele cu alegătorii înscrişi pe listele electorale ale unui alt stat, pentru a preveni înscrierea lor pe listele electorale suplimentare sau speciale.

Situaţii similare în Spania şi Italia

Dacă în România există riscul ca o mare parte a alegătorilor de etnie maghiară să voteze simultan pentru partide din România şi Ungaria, la fel, în Spania şi Italia, există riscul ca românii cu dublă cetăţenie (română şi spaniolă sau italiană) care sunt pe teritoriile celor două ţări să voteze simultan şi pentru partide din România, şi pentru partide din Spania şi/sau Italia. Ceea ce este tot ilegal. Şi aici avem informaţii privind existenţa pe listele electorale speciale pentru Italia şi Spania a unui număr important de români cu dublă cetăţenie. În acest caz, BEC ar trebui să procedeze astfel:

  • Să preia de la autorităţile electorale din Italia şi Spania numele românilor înscrişi pe listele electorale pentru europarlamentarele din cele două ţări.
  • Să trimită secţiilor de vot ale României deschise în Italia şi Spania numele românilor aflaţi pe liste italiene şi spaniole, pentru a nu li se permite să voteze şi pentru europarlamentarele din România. (O măsură similară trebuie luată şi în cazul în care există secţii de votare în San Marino şi Andorra, unde pot ajunge foarte uşor „turişti” electorali români din Italia, respectiv Spania).
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.