1Bundesliga: Maxim a văzut retrogradarea cu ochii

Barcelona a decis cine retrogradează. Posibilă premieră istorică în Spania. La 17 minute de catastrofă. În Franţa s-au limpezit apele. Premieră neagră în istoria fotbalului italian. Farmecul vieţii a retrogradat. La Chiajna s-a întâmplat ceea ce bănuiau 99,99% dintre românii care se pricep la fotbal.

FC Barcelona a făcut un act de caritate

S-a încheiat campionatul şi în Spania. Cu titlul în buzunar de două etape, FC Barcelona a făcut un act de caritate. Pe Nou Camp, Messi & Co., după ce au condus cu 2-0 pe Deportivo la Coruna, au fost egalaţi (s-au lăsat?) şi astfel oaspeţii au scăpat de la o retrogradare iminentă. Înainte de ultima etapă, situaţia în subsolul clasamentului arăta astfel:

16. Granada – 34 puncte

17. La Coruna – 34 puncte

18. Almeira – 32 puncte

19. Eibar – 32 puncte

20. Crodoba – 20 puncte (retrogradată)

Dacă La Coruna a beneficiat de clemenţă la Barcelona, nu acelaşi lucru se poate spune despre Almeira, care a întâlnit acasă o Valecia obligată să câştige pentru a fi 100% de accederea în calificările Champions League. Andaluzienii erau la concurenţă cu FC Sevilla (3-2 în deplasare la Malaga). La Almeira, gazdele au avut 2-1 până în minutul 45, când au fost egalate. Repriza secundă a fost una „criminală”, oaspeţii înscriind în minutul 80, trimiţând gazdele în „Segunda”. Dacă ar fi marcat Almerira, ar fi scăpat de retrogradare, datorită rezultatelor directe. Eibar şi-a „făcut” punctele acasă cu de mult retrogradata Cordoba, dar a retrogradat fiind încurcată de egalul lui Deportivo şi de egalul făcut acasă de Granada cu Atletico de Madrid. După ultimul fluier final, subsolul clasamentului arată astfel:

16. La Coruna – 35 puncte

17. Granada – 35 puncte

18. Eibar – 35 puncte (Retrogradată)

19. Almeira – 32 puncte (retrogradată)

20. Crodoba – 20 puncte (retrogradată)

Deşi campionatul s-a încheiat, încă nu sunt bătute în cuie participările în Cupele Europene. Ce este sigur: FC Barcelona, Real Madrid (7-3 cu Getafe în ultima etapă) şi Atletico de Madrid merg în grupele Champions League, iar FC Valencia în preliminariile Chanpions League. Marea neconuscută o reprezintă însă FC Sevilla. Dacă va câştiga Europa League, atunci va fi a 4 reprezentantă a Spaniei direct în grupele Champions League, conform noului regulament, care trimite câştigătoarea EL în grupele CL. Şi s-ar putea să avem o premieră, Spania să aibă 5 echipe în grupele Champions League. Atletico Bilbao, dacă o bate pe Barcelona în finala cupei, joacă în grupele Europa League, dacă pierde joacă în calificările EL, dar atunci în grupele EL merge Villarreal.

Premieră istorică neagră în Italia

În Italia încă nu s-a încheiat campionatul, se joacă penultima etapă, dar după meciul de aseară, Genoa – Inter 3-2, s-a înregistrat o premieră istorică neagră: pentru prima oară de la înfiinţarea cupelor europene, oraşul Milano nu va fi reprezentat în Europa. Un oraş cu 10 trofee de CCE/Champions League (7 – AC Milan, 3 – Internazionale), 2 Cupe a Cupelor (AC Milan), 3 Cupe UEFA/Europa League (Internazionale Milano) va fi obligat în sezonul 2015/2016 să urmărească, în premieră, cupele europene doar la televizor. În 60 de ani, Internaţionale Milano a lipsit doar de 6 ori din Cupele Europene (ultima oară acum 15 ani), iar AC Milan a lipsit de 13 ori de la „apel”, fiind acum pentru al doilea an consecutiv când stă acasă. Tot sâmbătă seara, Juventus Torino a învins cu 3-1 pe SCS Napoli, jucătorii din sudul Italiei pierzând orice şansă de a juca în Champions League.

Au văzut retrogradarea cu ochii

Ultima etapă din prima ligă germană a fost una extrem de aprinsă, prin zona retrogradării şi pe locul de baraj trecât, pe parcursul celor 90 de minute nu mai puţin de 5 echipe. Condamnată 90% la retrogradare timp de 32 de etape, echipa VfB Stuttgart la care evoluează şi internaţionalul român Alexandru Maxim a reuşit o salvare miraculoasă. De asemenea o altă echipă ca şi condamnată, Hamburger SV (singura care nu a retrogradat vreodată din 1963 de când campionatul german se desfăşoară în formula actuală) a reuşiz, ca şi anul trecut să prindă locul de baraj. S-a întors după numai un an în 2 Bundesliga, SC Paderborn 07 (după primele 10 etape din tur era în top 5 !!!) şi a mai retrogradat şi SC Freibourg, care acum 2 ani rata de puţin o poziţie de Champions League.

Mai trebuie spus că Borussia Dortmund cea care acum 2 ani juca finala Champions League şi care a avut un început mizerabil de campionat (în etapele 18 şi 19 se afla pe ultimul loc cu doar 15 puncte), a avut totuşi un retur excelent, reuşind să termine pe locul 7, loc de Europa League, şi joacă şi finala Cupei.

Derby-urile subsolului

Patru meciuri au contat pentru stabilirea retrogradatelor. Două, cel de la Padeborn şi cel de la Hannover erau derby-uri directe pentru supravieţuire, iar în celelalte două, Hamburger SV forţa salvarea şi Hertha Berlin încerca să împiedice o surpriză uriaşă. Cele 4 meciuri s-au încheiat cu următoarele scoruri.

SC Paderborn 07 – VfB Stuttgart 1-2 (1-1)

Hannover 96 – SC Freiburg 2-1 (1-0)

Hamburger SV – Schalke 04 2-0 (0-0)

TSV Hoffenheim – Hertha Berlin 2-1 (1-0)

Retrogradarea din 30 în 30 de minute

Minutul 1

13 Hertha Berlin – 35 puncte

14 Hannover 96 – 34 puncte

15 Freiburg – 34 puncte

16 Stuttgart – 33 puncte

17 Hamburg – 32 puncte

18 Paderborn – 31 puncte

Minutul 30. Faţă de rezultatele înregistrate la pauză, exista o singură diferenţă: la Paderborn conduceau gazdele.

13 Hannover 96 – 37 puncte

14 Hertha Berlin – 35 puncte

15 Freiburg – 34 puncte

16 Paderborn – 34 puncte

17 Stuttgart – 33 puncte

18 Hamburg – 33 puncte

Minutul 45

13 Hannover 96 – 37 puncte

14 Hertha Berlin – 35 puncte

15 Freiburg – 34 puncte

16 Stuttgart – 34 puncte

17 Hamburg – 33 puncte

18 Paderborn – 32 puncte

Minutul 60

13 Hannover 96 – 37 puncte

14 Hertha Berlin – 35 puncte

15 Hamburg – 35 puncte

16 Freiburg – 34 puncte

17 Stuttgart – 34 puncte

18 Paderborn – 32 puncte

Un singur gol a zdruncinat subsolul. Golul victoriei înscris în minutul 72 de Stuttgart la Paderborn este cel care a stabilit de fapt cine retrogradează.şi joacă barajul. Dacă „şvabii” nu marcau, partea de jos a clasamentului arăta precum în minutul 60.

Minutul 90

13 Hannover 96 – 37 puncte

14 Stuttgart – 36 puncte

15 Hertha Berlin – 35 puncte

16 Hamburg – 35 puncte

17 Freiburg – 34 puncte

18 Paderborn – 31 puncte

O surpriză în grupele Europa League

Pentru cupele europene lucrurile erau aproape clare. Bayern Munchen, de etape bune era campioană, celelalte două locuri din grupele Champions League erau cunoscute, Wolfsburg şi Borussia Mönchengladbach (cele două echipe se aflau în duel indirect pentru poziţia de vicecampioană), iar pentru calificările Champions League, Bayer Leverkusen era de mult bătută în cuie. În ceea ce privea Europa League, matematic Schalke 04 şi SC Ausgburg erau deja acolo. O mare surpriză în ceea ce priveşte echipa din Bavaria (Ausburg), una fără vedete de prim rang, dar care tot campionatul a gravitat în jurul locurilor 4 – 6, terminând în final pe 5. Bavarezii sunt la a 4-a participare în 1Bundesliga, şi la ediţiile anterioare a fost mai mereu candidaţi la retrogradare. A treia poziţie de Europa League s-a jucat într-un fel în ultima etapă. Teoretic, câştigătoarea Cupei are loc rezervat în grupele Europa League. Finala se va juca între Wolfsburg şi Borussia Dormund. Dacă va câştiga Borusia, merge direct în grupele Europa League. Dacă va câştiga Wolfsburg, echipă angrenată în Champions League, locul 7 merge în preliminariile Europa League. Ei bine , Borussia şi-a asigurat, prin victoria cu 3-2 asupra lui Werder Bremen locul 7 şi acum se bate pentru Cupă. Interesant este însă cum s-a învârtit Ausburg de calificare directă în grupele Europa League. Înaintea ultimei etape, Schalke avea 48 de puncte, iar Ausgburg 46 de puncte. Prima a pierdut în deplasare la Hamburg, iar a doua a dat lovitura, câştigând cu 3-1 în deplasare la cea mai bună echipă a returului, Borussia Mönchengladbach. Dar atenţie, Borussia a avut 1-0 până în minutul 72, dar s-a demobilizat când a înţeles că la Koln, echipa din localitate a dat-o la pace (se întâmplă şi la alţii) cu „lupii” şi titlul de vicecampioană nu mai putea ajunge la Mönchengladbach. Şi astfel, surpriza Augsburg a deveni marea surpriză pentru că va juca direct în grupele Europa League. Dacă Borussia pierde cupa, atunci nesperat, Schalke intră şi ea direct în grupele Europa League.

Un fel de „Keşeru” în fruntea golgheterilor

În această ediţie de campionat, titlul de golgheter a fost câştigat de Alexander Meier, un vârf de atac, care în ultimele 7 etape nu a mai jucat deloc, din cauza unei accidentări destul de serioase. Este adevărat, Meier a avut şi un dram de noroc. Un alt contracandidat de-al său, Robben, a ieşit şi el di cursă de aproape 8 etape. De menţionat că în top 20, se regăsesc doar 7 jucători germani. În top 10, campioana, Bayern Munchen are trei poziţii. Alexandru Maxim a jucat în acest campionat 26 de meciuri; a fost titular în 15 meciuri (de 8 ori a fost înlocuit), a intrat de 11 ori din postura de rezervă (a fost o singură dată înlocuit, acum în ultima etapă a intrat în minutul 69 şi a ieşit în minutul 90+1); a marcat 2 goluri şi a dat 4 pase de gol.

Top 5 arată astfel:

  1. Alexander Meier (Eintracht Frankfurt) – 19 goluri
  2. Robert Lewandowski (Bayern Munchen) – 17 goluri
  3. Arjen Robben (Bayern Munchen) – 17 goluri
  4. Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund) – 16 goluri
  5. Bas Dost (VfL Woltsburg) – 16 goluri

Normalitate în Franţa

În Franţa problemele legate de grupele Champions League erau rezolvate deja. În ultima etapă urma să se decidă cine merge în preliminariile CL. Concurau AS Monaco, Marseile şi Saint-Etienne, prima având 2 puncte în plus faşă de celelalte două. Cum toate 3 au câştigat, Monaco va juca în preliminariile CL, iar Marseille şi Saint Etienne în Europa League; Mai rămâne de stabilit a treia echipă din EL. Dacă divizionara secundă Auxerre dă lovitura în finala Cupei şi bate pe PSJ, merge în grupele EL. Dacă PSJ câştigă, atunci Maeseille merge în grupele EL, şi Bordeaux, a 6-a clasată merge în preliminariile RL. Retrogradatele erau deja stabilite, Ele sunt Evian, Metz şi Lens.

„Farmecul vieţii” a retrogradat matematic

Încă două echipe au retrogradat matematic în jalnica ligă 1. „U” Cluj a pierdut cu 1-2 la Galaţi şi mai are doar o etapă de jucat în prima ligă. Ca şi în etapa trecută cu rezervele Astrei, şi la Galaţi clujenii au fost invitaţi să înscrie. În atac clujenii au fost lăsaţi în 7 sau 8 situaţii nemarcaţi, doar, doar ar înscrie. Ca şi giurgiuvenii, nici găşăţenii nu puteau să-şi bage singuri mingea în poartă. Dar ardelenii nu au reuşit să proofite şi astfel sunt matematic retrogradaţi. În Gruia, Rapid avea nevoie obligatoriu de victorie, pentru a mai spera să scape de retrogradare. Mai existau însă trei condiţii: să câştige şi în ultima etapă, iar Gaz Metan să nu câştige la Braşov, şi Concordia să nu depăşească 39 de puncte. Pentru giuleşteni, meciul cu CFR a curs până la un moment dat mulţumitor. În minutul 29, Deac, liderul echipei gazdă a fost eliminat şi existau premizele unui rezultat pozitiv. Dar Rapid a avut în renegatul (de ei) Mincă un portar aflat în zi de graţie şi nu areuşit să fructifice ocaziile pe care le-a avut. Au înscris de două ori clujenii şi golul târziu al lui Daniel Nicolae, nu a putut bloca deraierea în liga secundă. În al treilea meci de sâmbătă, aşa cum se aşteptau 99, 99% dintre românii care se pricep la fotbal, FC Braşov a câştigat la Viitorul. Cu 2-0. Fără vreo rezistenţă din partea echipei lui Hagi. Orice comentariu este inutil.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.