200 de lei punga cu sânge la Craiova

Scandal fără precedent la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Craiova, unde o asistentă medicală și un angajat de la Registratură au fost prinși în flagrant în timp ce vindeau sânge. Unul dintre aceștia a fost prins în flagrant în timp ce primea 200 de lei de la un ofițer sub acoperire contra unei pungi de 400 ml de sânge.

Potrivit anchetatorilor, suspiciunea că la acest centru se vinde sânge ar fi apărut de mai multe luni, timp în care anchetatorii au efectuat diferite verificări, inclusiv cumpărări controlate, și au pregătit flagrantul. Ancheta procurorilor și polițiștilor ar fi pornit de la mai multe sesizări făcute atât de pacienți, dar și de medici doljeni. Surse din cadrul anchetei precizează că pacienții sau aparținătorii acestora dădeau bani pentru a beneficia de transfuzii. Procedura era simplă: aparținătorii bolnavilor sau pacienții veneau să solicite sânge, dar aici li se spunea de către angajați că nu au pe stoc. Dar, contra unei sume de bani, cuprinsă între 100 și 200 de lei, angajații centrului făceau rost și furnizau apoi pungi cu sânge recoltat în cadrul Centrului. Audierile celor doi continuau la închiderea ediției. Poliţiștii nu exclud nici audierea și nici reținerea altor persoane implicate în această anchetă. Contactați de Cotidianul, reprezentanții Centrului Regional de Transfuzie Sanguină au negat existența unor astfel de practici în instituție.

La sfârșitul lunii februarie, un alt scandal a izbucnit la Craiova, în jurul Spitalului „Filantropia“ și al Centrului de Transfuzii. Doi pacienți au murit și alți patru au ajuns la terapie intensivă, după ce li s-au făcut transfuzii de sânge. Atunci, au început patru anchete: cea internă, a conducerii spitalului, a Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, a Ministerului Sănătăţii şi a poliţiştilor. O altă anchetă are loc la Centrul de Transfuzii. Ulterior, polițiștii de la Secția 1 Poliție Craiova au început o anchetă penală la Spitalul Municipal „Filantropia” din Craiova pentru moarte suspectă. O anchetă a Direcției de Sănătate Publică Dolj a scos la iveală mai multe nereguli în actele pacienților, dar și faptul că sângele a fost administrat cu șapte ore mai târziu decât era prevăzut.

De asemenea, fişele pacienţilor care au primit sânge erau incomplete sau recompletate, nu conțineau acordul bolnavului pentru transfuzie şi nu erau menţionate orele la care a început şi s-a încheiat procedura. Iar modul în care erau completate actele reprezintă doar una dintre neregulile constatate de anchetatori. Pentru aceste nereguli, DSP a amendat spitalul cu 25.000 de lei, iar medicul de gardă, asistentul de la Unitatea Transfuzii Sangvine şi asistentele care au făcut transfuzia – câte o mie de lei. La rândul lor, procurorii aşteaptă rezultatele analizelor de laborator privind cauza morţii celor doi pacienţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.