2015 va produce cutremure în coaliţia de guvernare

Patru variante din categoria „scapă cine poate” pentru PSD. Semnalele care indică o decizie privind viitorul PC. UNPR se află într-o situaţie delicată.

O „traducere” a unei declaraţii a lui Klaus Iohannis

În interviul din L’Express acordat de Klaus Iohannis pe 23 decembrie, preşedintele spune la un moment dat: „Voi avea o colaborare corectă cu cu guvernul. Dar poate că guvernul PSD nu va exista multă vreme…”. La prima vedere, teza a doua a acestei afirmaţii pare surprinzătoare, pentru că noul PNL, chiar şi cu sprijinul PSD nu poate (nu are cum să facă majoritatea necesară) „demola” guvernul Ponta 4. Şi totuşi Iohannis a părut destul de sigur pe ce a spus. El este (aproape) sigur că guvernul Ponta 4 se va destrăma de la sine. Poate vă veţi întreba pe ce se bazează. Încercăm noi să găsim un răspuns analizând situaţiile care se pot înregistra la PSD, PC şi UNPR.

Obiectivul PSD: supravieţuirea

Principalul partid de guvernământ va fi zguduit de câteva „seisme” în primele două luni ale anului 2015. Atenţie, NU pierderea Preşedinţiei de către Victor Ponta reprezintă cauza pricipală a „seismelor”. („Cazul” Ponta reprezintă un „bonus” în ceea ce priveşte „seismele” ce se vor înregistra). Altele sunt problemele cu care se confruntă PSD. Va începe bătălia pentru supravieţuire politică a aleşilor locali şi a parlamentarilor. Alegerile locale şi alegerile parlamentare din 2016 sau, eventuale alegeri parlamentare anticipate în 2015 sunt privite cu teamă de social-democraţi. Explicaţia este simplă: la ora actuală PSD are 152 de deputaţi, iar în viitoarea legislatură Camera Deputaţilor va avea 300 de mandate. Nimeni din PSD nu îşi face vreo iluzie privind un rezultat care, după redistribuire să le asigure 50% din mandate. Mai mult, PSD duce în spate încă 34 deputaţi UNPR şi 13 deputaţi PC. În total sunt deci 199 deputaţi. Ca să nu mai punem la socoteală probabil şi alţi pretendenţi social-democraţi aflaţi în acest moment în ascensiune din liniile 2 şi 3. Pentru ca (aproape) toţi deputaţii din cele 3 partide să-şi păstreze mandatele, ar trebui ca la parlamentare să obţină 75%. Ori dacă 50% reprezintă o himeră, 75% nici măcar nu intră în discuţie. Situaţia este şi mai dramatică la Senat (se preconizează ca această Cameră să fie compusă din 100, maxim 110 senatori), unde PSD are 59 de mandate, PC are 9, şi UNPR are 13. Poate scoate PSD 60?. Evident că nu. De 80% cât i-ar trebui coaliţiei de 3 partide nici măcar nu trebuie să ne gândim. Ce se poate întâmpla, ţinând cont de datele mai sus prezentate? Există mai multe variante:

  1. Renunţarea la tractarea PC şi UNPR. (Cei din PSD şi-au dat seama – cu ocazia prezidenţialelor – că „serviciile” PC , adică maşina de propagandă a Antenei 3 nu este de calitate, deci se pot debarasa de conservatori. De asemenea, UNPR în afară de voturi, nu „produce” nimic. O renunţare la parlamentarele din 2016 sau eventualele anticipate din 2015 la PC şi UNPR ar putea salva sigur 100-120 dintre actualii deputaţi social-democraţi). Consecinţele renunţării la PC şi UNPR: compromiterea actului de guvernare prin pierderea majorităţii.
  2. Desprinderea din PSD a unei facţiuni. (Este vorba de social-democraţi care s-ar putea alinia în spatele lui Mircea Geoană şi/sau Marian Vanghelie. Am putea asista la formarea unui nou „ApR”. O astfel de mişcare cu siguranţă va scoate rezultate bune la locale, dar este prematur să anticipăm comportamentul de la parlamentare). Consecinţe: pierderea majorităţii dacă numărul celor care pleacă din PSD este relativ mare.
  3. Renunţarea la tractarea PC şi păstrarea UNPR – sau înghiţirea grupării lui Oprea de către PSD. (Varianta este valabilă în situaţia în care se înregistrează plecări din PSD spre o nouă grupare social-democrată). Consecinţe: nu se schimbă prea mult datele problemei faţă de celelalte variante. Se poate pierde majoritatea dacă plecările sunt masive.
  4. Parlamentari PSD părăsesc partidul şi activează ca independenţi (această variantă se poate suprapune peste oricare din primele trei; ar pleca din partid cei care vor fi trecuţi pe linie moartă, adică nu vor intra în calcule pentru viitoarele alegeri). Consecinţe: pierderea clară a majorităţii.

Ce se va întâmpla cu PC?

După cum se poate observa, PC este foarte vulnerabil şi este victimă sigură în două dintre variantele care privesc PSD. Şi în situaţia în care PC-ul ar fi tractat în continuare de către PSD, numărul de locuri eligibile pe care le-ar obţine ar fi insignifiant. Se pune deci întrebarea: ce vor face conservatorii? În cazul lor nu putem discuta de variante ca „ipoteze de lucru” ci de unele semnale mai mult decât clare privind viitorul partidului.

– Un prim semnal îl reprezintă nemulţumirile parlamentarilor faţă de Daniel Constantin, preşedintele partidului;

– Un al doilea semnal: atacul la Daniel Constantin şi criticarea partidului de către numărul doi, Cristian Popescu-Piedone. („După sărbători voi decide dacă PC e într-adevăr un partid de centru dreapta așa cum îi spune și numele sau un partid de stânga, într-o alianță” – declaraţie dată acum 10 zile, când a şi propus organizarea în ianuarie 2015 a unui congres care să stabilească direcţia partidului).

– Atacul („voalat”) de la Antena 3 la adresa lui Daniel Constantin, prin prezentarea (subiectul a fost repetat) unei scrisoridin „teritoriu” în care liderul conservator era făcut praf.

– Insistenţa cu care se vorbeşte de o fuziune între PC şi grupul Tăriceanu, noul partid urmân să poarte numele de PCL sau PLC.

Scrisoarea devastatoare la adresa lui Daniel Constantin

Pe 15 decembrie, Antena 3, dar şi alte site-uri apropiate de trustul Intact au prezentat o scrisoare devastatoare la adresa lui Daniel Constantin. Iniţial, în primele prezentări s-a atribuit scrisoarea unui anume Gheorghe Iacob, primar PC al comunei Răchiţi din judeţul Botoşani. Ulterior, acesta a negat vehement paternitatea textului, pe care îl redăm integral:

Domnule presedinte Daniel Constantin, Am văzut cu toții cum în ultima vreme ați dat dovadă de lipsă de curaj și viziune. Habar nu aveți ce înseamnă politica. Ați transformat partidul care v-a ales într-unul de buzunar, umil și tăcut, servitor al altor actori politici. V-ați urmărit exclusiv interesele personale și ați uitat și de brandul acestui partid, dar și ce înseamnă să ai onoare și să spui adevărul. În 2012, Partidul Conservator a fost unul dintre cele trei partide care a făcut USL-ul, construcție care a schimbat destinul României, a câștigat încrederea românilor și 3 rânduri de alegeri. Și asta nu datorită acțiunilor dumneavoastră. În toți acești ani, v-ați ascuns în spatele celor puternici, iar singurul efort făcut a fost acela de a vă lipi de un scaun. Preocupat exclusiv de propria imagine și cum să dați bine în poză, ați lăsat de izbeliște partidul, parlamentarii, filialele, fără urmă de coordonare și perspectivă politică. Ați ignorat nemulțumirile membrilor și i-ați uitat pe toți cei care v-au << cocoțat>> în funcțiile de unde astăzi nu mai vedeți nimic. De dragul funcției și al imaginii, ați mințit justiția și l-ați înfundat pe cel care v-a inspirat și sprijinit. Ați băgat la închisoare 12 oameni nevinovați ascunzând adevărul confirmat de rapoartele publice ale Curții de Conturi din 2003 și 2004 care demonstrează că în dosarul ICA nu există niciun prejudiciu pentru Ministerul Agriculturii. Ați devenit cu bună știință complicele lui Dacian Ciolos, cel care fără bază legală a dat girul pentru ca Ministerul Agriculturii să se constituie parte civilă într-un dosar construit din răzbunare politică. Domnule Constantin, cum vă priviți în ochi colegii de partid, partenerii, membrii familiei și pe toți cei care cunosc prețul actualei poziții și funcții? Și totuși, față de acest partid, aveți datoria unui minim gest de onoare: să vă dați demisia. Nu ați oferit nimic, nici partidului, nici mie. Nu avem nimic de pierdut.

O decizie deja luată ?

Toate semnalele prezentate mai sus converg spre teza unei decizii deja luate în ceea ce priveşte viitorul PC. Evident, decidentul nu poate fi altul decât Dan Voiculescu. Nu ar fi pentru prima oară când Voiculescu decide „divorţuri” de PSD. S-a mai întâmplat în două rânduri. De ce?. Nu este greu de ghicit. Victor Ponta pierzând preşedinţie nu îi mai este de folos liderului de facto al PC. Să ne reamintim că în vara lui 2013, când a „simţit” că alianţa cu PNL (ACL) nu îl mai avantajează, Voiculescu a decis ruperea de liberali. A fost de fapt primul pas spre ruperea USL. Dan Voiculescu ştie că rămânerea alături de PSD înseamnă înfrângere sigură sau ştie că PSD urmează să se descotorosească de PC. Deci, a decis ca PC să facă mişcarea de retragere. Înlăturarea lui Daniel Constantin – un fidel 100% a lui Ponta – va reprezenta primul pas. Dan Voiculescu ştie că la parlamentarele din 2016 sunt şanse minime pentru a face 5%, dar mizează pe un rezultat onorabil la locale. După aceea…

UNPR încotro?

UNPR stă bine la capitolul parlamentari, şi-a mărit – prin ordonanţa „Dragnea” – efectivele de aleşi locali, dar stă slab la structuri în teritoriu. O ieşire voluntară din alianţă nu avantajează partidul lui Gabriel Oprea. Dar dacă se va ajunge la renunţarea de către PSD a serviciilor UNPR, în acest caz „progresiştii” vor fi nevoiţi să se descurce singuri. S-au într-o eventuală alianţă cu PC(L) şi deloc imposibil cu PMP. Este o variantă despre care se vorbeşte „pe ici pe colo”. Numai că o astfel de alianţă trebuie să „producă” 8 procente (dacă sunt două partide), sau 9, dacp sunt trei. Ceea ce nu este deloc, deloc uşor. Din contră. În ceea ce priveşte fuziunea prin absorbţie de către PSD, ea nu este foarte agreată de liderii UNPR, pentru că ar pierde unele poziţii de reprezentare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.