×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 6 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 20 septembrie 2017, 04:59
EUR (€)
+0.0008 ↗
4.5990 RON
USD ($)
-0.0119 ↘
3.8373 RON
• • •
Potrivit unui raport oficial al SUA
2016, un nou an negru pentru climă
Anul 2016 a fost încă un an negru pentru climă, marcat de o reducere record a calotei glaciare
Anul 2016 a fost încă un an negru pentru climă, marcat de o reducere record a calotei glaciare

Anul 2016 a fost încă un “an negru” pentru climă, marcat de o reducere record a calotei glaciare, inundaţii, secetă şi înmulţirea valurilor de caniculă, arată cel mai recent raport anual despre starea climei, publicat joi de Administraţia americană pentru Oceane şi Atmosferă, NOAA, şi de Societatea Meteorologică Americană, relatează AFP.

Raportul prezintă o imagine sumbră privind planeta noastră, după doi ani consecutivi în care temperatura globală înregistrată a fost cea mai ridicată din istorie. Meteorologii au început să înregistreze temperaturile globale în 1880.

«Recordurile de căldură de anul trecută sunt rezultatul influenţei combinate a tendinţelor de încălzire a climei pe termen lung şi ale unui El Nino (curentul cald ecuatorial din Pacific – n.r.) puternic la începutul anului”, se arată în document.

Textul de 300 de pagini, la care au contribuit aproape 500 de oameni de ştiinţă din peste 60 de ţări, arată că principalii indicatori ai schimbării climatice continuă să reflectă tendinţe corespunzătoare unei intensificări a încălzirii planetare.

De altfel, deşi nu au fost luate în calcul în raport, primele şase luni ale anului 2017 au fost, de asemenea, printre cele mai călduroase înregistrate din 1880, potrivit NOAA.

Publicarea raportului intervine la o săptămână după ce Statele Unite au informat oficial, în scris, ONU în legătură cu decizia de a se retrage din Acordul pentru Climă de la Paris.

VALURI DE CANICULĂ ŞI TOPIRI DE GHEŢARI

Mai mulţi indicatori-cheie, precum temperaturile pe suprafaţa Globului, nivelul oceanelor şi gazele cu efect de seră din atmosferă au depăşit anul trecut recordurile stabilite în 2015. Astfel, în 2016, concentraţia de dioxid de carbon (CO2) pe Terra a depăşit 400 de ppm (particule la un milion de particule atmosferice), pentru prima dată de la începutul măsurării sale. Mai mult, este cel mai crescut nivel din ultimii 800.000 de ani, dacă sunt luate în calcul datele obţinute din studiul straturilor glaciare.

Mai multe ţări, printre care Mexicul şi India, au înregistrat temperaturi anuale record în 2016.

AFP aminteşte că India s-a confruntat şi recent cu un val de căldură extremă. Săptămâna trecută, temperaturile au depăşit 44 de grade Celsius, ceea ce a dus la o penurie de apă pentru 330 de milioane de oameni şi s-a soldat cu 300 de morţi.

În zona Arctică, cea mai sensibilă la încălzirea climatică, temperatura medie la suprafaţă a fost anul trecut cu două grade peste media pentru perioada 1981-2010, stabilind un nou record.

De la sfârşitul iernii 2015-2016 până în martie, întinderea maximă a gheţurilor arctice a fost cea mai mică din ultimii 37, de când este monitorizată prin satelit.

În Antarctica, banchiza a înregistrat cea mai scăzută creştere din istorie.

În ceea ce priveşte temperatura globală a oceanelor, aceasta a fost mai ridicată (+0,1 grade Celsius) decât tendinţa din 1950-2016, se arată în raport.

TEMERI DE CENZURĂ

Topirea gheţarilor şi a calotelor polare a crescut nivelul oceanelor la un nou record – 82 de milimetri peste media înregistrată în 1993. În regiunile ecuatoriale, 93 de furtuni tropicale s-au produs în 2016, adică mult peste media din perioada 1981-2010 (82 de furtuni tropicale), dar mai puţine decât cele 101 din 2015.

“Schimbarea climatică este una dintre problemele cele mai presante căreia trebuie să îi facă faţă omenirea şi viaţa pe Pământ”, scriu autorii raportului disponibil online.

Un alt raport, redactat de 13 agenţii federale americane şi publicat săptămâna aceasta de New York Times detaliază efectele încălzirii climatice în Statele Unite, precizând că temperaturile medii au crescut în mod spectaculos în ultimele decenii pe teritoriul american şi au ajuns în prezent la cel mai ridicat nivel din ultimii 1.500 de ani. Documentul nu a fost publicat oficial şi nici aprobat de administraţia Trump.

Oamenii de ştiinţă se tem că raportul va fi cenzurat, deoarece contrazice afirmaţiile preşedintelui şi membrilor cabinetului său, potrivit cărora “contribuţia umană la schimbarea climatică nu este demonstrată”.

Stelian CorneaPublicat Vineri, 11 august 2017
476
 | 1
 | 3
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
viki
0
Multa vorbarie,bani stransi de la populatie in diverse tari[,in ideea prevenirii schimbarilor climaterice],care sunt cheltuiti anapoda si intra in buzunarele diferitelor ONG.Urmari directive:paduri defrisate ,ape poluate cu substante chimice,exploatari periculoase ale zacamintelor de petrol si minereuri ,cu distrugerea habitatelor animalelor si mutarea fortata a oamenilor din zonele respective{apa contaminata,terenuri contaminate]Important este ca ne iau banii si ne poarta de grija ,in rest respiram zilnic alcool tehnic,izopoprilic ,amoniac etc [chiar acum] dar cine are chef sa masoare poluarea aerului.Tot timpul este in limite normale,chiar daca ard cianuri si alte substante toxice ,sau le arunca in canalizarile oraselor Toate personalitatile cu milioane de euro in conturi nu se ocupa de averea lor acum ,se preocupa de poluarea planetei,sunt ei foarte ingrijorati de viitorul planetei>Proceduri sunt berechet,la toate firmele ,practica este alta.
Publicat Sâmbătă, 12 august 2017
+Răspunde
BulaB
-2
De ce va raciti gura cu prostii? Pana mai ieri era incalzirea pamantului,acum este schimbarea climei,cresterea nivelului oceanelor,topirea ghetarilor si alte bazaconii aprobate de 13 organizatii federale americane--sunteti siguri ca nu sunt 17 ?? stiti,aia care aveau dovezi de beton in urma cu un an ca Putin vota ptr. Trump? Poti sa ne spui cine a topit ghetarii cu cateva milioane de ani in urma?Dar nivelul oceanelor care a crescut inghitind orase intregi prin ul Mijlociu pe vremea cand nu erau masini sau fabrici?Repetati povestile fara a va informa putin si cautati exemple extreme ca sa se potriveasca cu minciuna.Ati uitat ca cu ceva ani in urma marii specialisti trambitau ca nu va mai fi zapada in Himalaya si Londra iarna nu mai vede un fulg de zapada?Pana una alta, clima este dictata de ciclul solar si ne aflam in perioada de racire nu de inacalzire.In decursul anilor,au aparut tot felul de date care pareau aberante si unele chiar ca erau..dar le-au inclus ca doar aratau incalzirea: senzori plasati pe aeroport in asa fel ca gazele motoarelor avioanelor sa arate temperaturi marite,alti senzori pe cladiri,in spatii de parcare asfaltate sau si mai rau,majoritatea senzorilor din Siberia nu au fost luate in considerare ca aratau temperaturi prea joase.Cand specialistii au fost luati la intrebari,au pus vina pe programele de computere care nu erau exacte si unii chiar au spus ca este o intreaga minciuna.Asa ca draga autorule,vino cu date reale pe aici nu cu citate propagandistice.
Publicat Sâmbătă, 12 august 2017
+Răspunde
anti drujba
+4
Plantati la loc padurile !
Publicat Vineri, 11 august 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
Ioan Buduca

După ce au apărut ziarele, a fost posibilă manipularea în masă, prin propagandă ideologică. După ce au apărut televiziunile, propaganda prin ideologie s-a transformat în propagandă de tip publicitar.

Ioan BuducaPublicat acum 9 ore şi 16 minute