25 de antrenori schimbaţi în numai 19 etape!

Al doilea 0-3 consecutiv i-a fost fatal lui Ogăraru. Demiterea i-a fost „semnată” de cel pe care l-a înlocuit în toamnă. Cine sunt cei 25 de antrenori schimbaţi în 19 etape. Cine sunt antrenorii care sunt ameninţaţi în următoarele etape.

Răzbunarea lui Teja

Sâmbătă noaptea, la foarte scurt timp după ce s-a terminat meciul Dinamo Bucureşti – Universitatea Cluj 3-0 (1-0), antrenorul „şepcilor roşii”, George Ogăraru a fost anunţat că a fost demis, a informat Pro Sport. Ogăraru este al 25-lea antrenor schimbat în doar 19 etape din acest campionat şi dacă se continuă în acest ritm, există posibilitatea ca să fie bătut recordul de Guiness Book, de 33 de antrenori înlocuiţi. Record care aparţine tot …Ligii 1 din România. În ceea ce-l priveşte pe Ogăraru, nu doar cele două rezultate de 0-3 înregistrate în acest retur i-au fost fatale. Înlocuirea lui era „anticipată”, Florian Valter, şeful clujenilor, intenţionând să îl aducă la echipă pe prietenul său foarte bun, Laurenţiu Reghecampf, rămas fără slujbă după eşecul lamentabil din Arabia Saudită. Este adevărat, sub bagheta lui Ogăraru, Universitatea Cluj nu a arătat nimic, singurul meci bun fiind cel de la Piatra Neamţ, câştigat cu 6-0. Ultimele două evoluţii ale ardelenilor s-au situat mult sub linia mediocrităţii. De menţionat că Ogăraru a fost adus la echipă nu din cauza rezultatelor slabe ale predecesorului său, Mihai Teja. El a fost adus ca o „fiţă” a lui Florian Valter, care a vrut să dea şi o lovitură de imagine, a vrut să aibă pe bancă un fost internaţional şi cu o carieră de jucător onestă în străinătate şi care promitea un „proiect olandez” la Cluj. Numai că şi Valter, dar mai ales Ogăraru au calculat greşit. Nu este o regulă ca un fost jucător „mare” (ceea ce totuşi Ogăraru nu a fost) să ajungă şi un antrenor bun. Ogăraru şi-a calculat greşit paşii. A renunţat prea repede la primul lui „job”, antrenor în cadrul Academiei lui Ajax Amsterdam, pentru a debuta ca principal la o echipă de Liga 1. Ironie a sorţii, Ogăraru a fost „demis” de cel căruia i-a luat (cam pe nedrept) postul în toamna trecută.

25 de antrenori schimbaţi în 19 etape

Liga 1 este foarte aproape să îşi egaleze propriul record: 33 de antrenori schimbaţi în cursul unei ediţii de campionat. După 19 etape – mai sunt de disputat 5 meciuri din această rundă – un număr de 25 de antrenori au fost înlocuiţi. 10 echipe sunt în acest moment la al 3-lea antrenor pe banca tehnică. Prima „victimă” a fost Marin Barbu, care în etapa a 2-a a fost debarcat de la Ceahlăul Piatra Neamţ. Au urmat 5 etape în care au început să „cadă capete”. Doar în etapele 8, 11, 12 şi 13 nu s-au înregistrat demiteri. După etapa a 17-a, ultima a turului, nu mai puţin de 8 antrenori şi-au luat la revedere de la echipele pe care le conduceau. Trebuie însă să facem două delimitări: Răzvan Lucescu şi Vasile Miriuţă nu au fost demişi. Ei au plecat (la solicitarea lor şi de comun acord cu conducerile administrative) la echipe din străinătate, Xanti Skoda, respectiv ETO Gyor. Echipele care au schimbat antrenori până acum, sunt:

  1. Ceahlăul Piatra Neamţ: Marin Barbu (etapa a 2-a) – Florin Marin (17) – Ze Maria
  2. FC Braşov: Cornel Ţălnar (3) – Adrian Szabo (17) – Lokica Vjekoslav
  3. Viitorul Constanţa: Bogdan Stelea (4) – Bogdan Vintilă (6) – Gheorghe Hagi
  4. CSMS Iaşi: Marius Lăcătuş (5) – Ionuţ Chirilă (10) – Nicolo Napoli
  5. Universitatea Cluj: Mihai Teja (5) – George Ogăraru (19) – ?
  6. Petrolul Ploieşti: Răzvan Lucescu (7) – Gheorghe Mulţescu (17) – Mircea Rednic
  7. ASA Tg. Mureş: Adrian Falub (9) – Cristian Pustai (17) – Liviu Ciobotariu
  8. Rapid Bucureşti: Ionel Ganea (9) – Marian Rada (17) – Cristian Pustai
  9. Dinamo Bucureşti: Flavius Stoican (14) – Ionel Dănciulescu (17) – Mihai Teja
  10. CFR Cluj: Vasile Miriuţă (15) – Francisk Dican (17) – Mihai Trică
  11. CSU Craiova: Ionel Gane (6) – Sorin Cârţu/Emil Săndoi
  12. Oţelul Galaţi: Michael Weiss (7) – Tibor Selimesy
  13. Astra Giurgiu: Daniel Isăilă (10) – Igor Protassov
  14. Gaz Metan Mediaş: Vasile Dulca (16) – Dan Matei
  15. Pandurii Tg. Jiu: Petre Grigoraş (17) – Edi Iordănescu

Cine nu se „simte bine”

Mai sunt şi alţi antrenori care nu se simt chiar bine şi care depind de rezultatele din următoarele două sau trei etape. Ne referim la Dan Matei (dacă Gaz Metan Mediaş nu va câştiga acasă cu Rapid, un meci de „6 puncte”), Igor Protasov – în situaţia în care va pierde cel puţin 4 puncte în meciurile cu Botoşaniul şi Iaşiul, Costel Gâlcă, dacă FCS Bucureşti pierde la Craiova şi cu Petrolul în cupă şi nu este exclus ca Edi Iordănescu să fie mazilit dacă în meciurile cu CFR, Ceahlăul şi Steaua nu obţine minim 3 sau 4 puncte.

Trei „veterani”

Doar 3 echipe nu au „umblat” la banca tehnică. Este vorba de FC Botoşani, Concordia Chiajna şi FCSBucureşti. Cel mai vechi în post este Leo Grozavu, care a preluat în ianuarie 2014 pe FC Botoşani. El este urmat de Marius Şumudică – din martie 2014 la Concordia şi de Costel Gâlcă, din iunie 2014 la gruparea din Ghencea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.