295 de voturi pentru şi 133 împotriva lui Sorin

Guvernul Grindeanu a primit votul de încredere în plenul Parlamentului, în condiţiile în care, anterior, toţi cei 26 de miniştri ai cabinetului au obţinut avizul consultativ al comisiilor de specialitate din Parlament.

Executivul a primit 295 de voturi pentru şi 133 împotrivă.

Şedinţa plenului reunit a început în jurul orei 15.00.

Ca să fie învestit, Guvernul avea nevoie de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, respectiv 234 de voturi.

Premierul desemnat Sorin Grindeanu şi-a prezentat programul de guvernare şi lista guvernului în plenul Parlamentului.

Principalele declaraţii ale lui Grindeanu

„Sevil Shhaideh ar fi fost o variantă excelentă pentru conducerea Guvernului. Ce bine că va fi în noul Executiv pe care îl depun azi în Parlament! Chiar în această seară, dacă primim votul de încredere, voi convoca prima şedinţă de guvern.

Vă propun astăzi o nouă ţintă. Vă propun România normală. Îmi propun ca la finalul mandatului să avem o ţară normală, în care oamenii să trăiască bine. Îmi doresc o ţară normală, în care lucrurile să fie aşa cum ar fi normal să fie. Primul semn de normalitate este ca politicianii aleşi să respecte ceea ce au promis în campania electorală şi să pună în practică toate măsurile promise.

În programul de guverane veţi regăsi toate măsurile prezentate în campania electorală de preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Am propus o schimbare radicală a viziunii economice, în privinţa atragerii investitorilor străini. Avem în program măsuri bune pentru oameni de afaceri şi propun un cadru fiscal prietenos şi predictibil.

Dacă ne dorim o Românie normală trebuie să creştem punctul de pensie, până la 1.775 de lei, în 2018. Scutirea de impozit pentru toate veniturile mai mici de 2.000 de lei pe lună. De la 1 ianuarie 2018, impozitul pe veniturile mai mari de 2.000 de lei să scadă de la 16% la 10% din diferenţa care depăşeşte această sumă.

Am cuprins în program multe măsuri care au ca ţintă stoparea exodului tinerilor din România. Sprijinirea înfiinţării a 10.000 de firme pe an. Am inclus programe de ucenicie şi de stagii care să le permită tinerilor să înveţe o meserie.

Salut votul Parlamentului pe legea de eliminare a celor 102 taxe. Până la 1 ianurie 2018, toate taxele care nu vor fi plătite online să fie automat desfiinţate!

În program, am inclus: construcţia spitalului republican Carol Davila, construcţia a opt spitale regionale cu o capacitate ridicată de diagnostic şi tratament, dotarea spitalelor cu aparatură performantă, acces la medicamente indiferent de costuri – nu putem pune plafoane. Pentru fiecare afecţiune să existe un medicament compensat 100%, astfel încât fiecare român să aibă acces la tratamentul necesar.

În program am introdus: modernizarea a 2.000 de şcoli, construcţia a 2.000 de creşe şi grădiniţe, salarii mai bune în sistemul de învăţământ
Români va fi o ţară normală atunci când proiectele mari de infrastructură nu vor mai fi blocate de contestaţii interminabile. Este absolut necesar să avem o legislaţie nouă privind atribuirea de proiecte de interes strategic.

Tot ceea ce vă propun prin acest program este o ţară normală. Normalitatea este esenţa programului nostru de guvernare. Primul semn de normalitate trebuie să înceapă din Parlament. Mesajul meu către dvs, către întreaga clasă politică, este de dialog, în beneficiul cetăţenilor”, a mai declarat Sorin Grindeanu, în plenul Parlamentului.

De asemenea, Grindeanu a făcut o invitaţie la dialog şi colaborare partidelor aflate în opoziţie. „Fără a fi ironic, vreau să vă spun că acest guvern nu va fi al meu, al PSD sau al ALDE, va fi al României, iar dv. din opoziţie veţi avea mereu un loc la masa discuţiilor, în măsura în care veţi dori să cultivaţi un dialog sincer şi constructiv. Primul proiect la care vă invit să colaborăm este România normală”, a conchis premierul desemnat.

Citeşte şi Dragnea: Am învățat că mai important decât obținerea victoriei este modul în care vei gestiona victoria

Turcan: PNL nu va vota

Nicușor Dan: Ni se propune o repesedizare a României

Tăriceanu: Semnificația zilei de astăzi este mult mai mare

Kelemen Hunor: Vrem să contribuim la recâștigarea încrederii în societatea din România


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.