„300 de familii habar n-au că nu mai deţin proprietăţi!”

Zădăreniul , situat la o aruncătură de băţ de Arad, este şi el ţinta mafiei imobiliare. Mecanismul bine pus la punct al retrocedărilor ilegale, falsurilor şi intimidărilor funcţionează aici cu largul accept al unei primăriţe angrenate în “caracatiţa portocalie” , un clan despre care s-a tot vorbit în paginile cotidanul.ro. Zădăreniul este şi locul în care preotul ortodox, pentru că era prea vocal şi lua partea sătenilor, a fost sechestrat trei zile în portbagajul unei maşini. Autorii? Încă necunoscuţi ! Încet, încet, văzând că în cazul Nadăş, sătenii s-au unit, au început să vorbească şi zădărenii.

Aţi luptat împotriva actualei primăriţe în campanie?

Da. Şi drept urmare, îmi ia din terenul casei, c-aşa vrea dânsa. S-au suprapus CF-uri şi mulţi oameni nu ştiu ce-i aşteaptă. Alţii tac, pentru că le este frică.

Şi-a motivat acţiunea?

Doamna primar mi-a spus aşa: „Am făcut acest lucru ca să mă răzbun fiindcă nu m-aţi votat”. Mi-a spus asta atunci când a venit la mine în casă pentru a sta de vorbă cu băiatul meu să îl atragă de partea ei, întrebându-l cât vrea să-i facă jocul, întrucât el candida din partea unui alt partid.

Băiatul ce a avut de spus?

Băiatul meu i-a zis aşa: „Doamna primar, nu vă supăraţi, eu nu mă vând; dacă doi alegători m-au votat, eu vreau să fiu de partea lor, cinstea şi omenia mea fac mai mult decât toţi banii din lume”.

Ce s-a întâmplat după ameninţări?

Chiar a doua zi am avut şedinţă la tribunal cu procesul prin care se vrea să nu mai am acces la garaj şi cu transporturi mari, să nu mai pot intra în curte decât mergând pe jos pentru a intra pe coridor în casă; practic să nu mai pot să intru cu maşina, să nu mai pot să îmi aduc de la câmp ce am recoltat, să nu pot să îmi aduc lemne, să nu mai pot aduce nimic în curte, fiindcă doamna primar a retrocedat acest teren unei persoane de naţionalitate germană, aşa, să se răzbune pe mine pentru că nu am votat-o. Voi ajunge să intru-n casă printr-un coridor, direct din stradă.

Spuneaţi că nu sunteţi singurul aflat în această situaţie…

Nu. Mai există chiar multe persoane în comună care au fost în aceeaşi situaţie ca noi. În plus, doamna primar s-a luptat până i-a înlăturat pe toţi oponenţii ei pe care i-a avut în consiliu, pentru a putea deţine majoritatea şi pentru a putea să-şi treacă toate hotărârile. Dispun de procesele-verbale din 2004 până în 30 decembrie 2010 şi cel puţin 300 de familii din comună au rămas fără proprietate.

Şi aceste familii ce spun?

Sunt foarte multe familii care nu ştiu în momentul acesta că nu mai au proprietate.

Cum s-a putut întâmpla un astfel de lucru, prin legea retrocedărilor?

Nu, doamna primar s-a folosit de un CF 1980, în care, la colectivizare, au fost trecute proprietăţile tuturor oamenilor care au plecat şi s-au angajat în industrie.

Şi ce le-a luat? Extravilan sau din curţi?

Intravilan, mai precis grădinile. Deci grădinile din comună sunt luate de către primărie, fiind apoi vândute la licitaţie publică. Dar aceste licitaţii publice sunt făcute de aşa natură încât proprietăţile ajung mai apoi la fratele doamnei primar, la cunoştinţe, la acoliţii ei. Fratele doamnei primar a cumpărat trei case din cele care s-au vândut la Legea 112 şi a intabulat toate grădinile. Întrebarea este cum a reuşit să facă asta?

V-aţi căutat apoi dreptatea prin tribunale…

Da, dar degeaba.

De ce, plângerile penale la cine ajung?

Plângerile penale ajung la domnul Palcu, naşul doamnei primar, care este procuror. Am avut şi lacăte puse pe căile de acces de către acest proprietar căruia i s-a dat acest teren.

Domnul de etnie germană a fost împroprietărit cu un titlu de proprietate în comuna dumneavoastră…

Tarlaua 79 extravilan, dar a fost în realitate retrocedat amplasamentul din intravilanul vechi al localităţii, în tarlaua 27, cu toate că numerele cadastrale ale proprietăţii mele sunt 1264 şi 1265.

Deci s-a mutat un teren de colo-colo pentru a ajunge tocmai la dumneavoastră în curte. Pe de alta parte, el avea vreo legătură cu pământurile vechi?

Nu, nici el şi nici macar vreo rudă de-ale lui nu au locuit vreodată aici.

Mi-a zis că el îmi demonstrează că îmi ia inclusiv casa. Şi chiar într-o hotărâre judecătorească scrie că acest proprietar se învecinează direct cu vecinul, sărindu-mă pe mine. Eu nu mai am proprietate, nu mai exist ca proprietar aici. Dar plătesc impozit în continuare.

Culmea culmilor este că el a obţinut teren fără a-l cere. Soacra lui nu a avut cerere depusă. Şi mai şi scrie că acest teren a fost intabulat în baza Legii 18.

Ce vor face 300 de familii când vor vedea că le intră cu buldozerul în casă?

Nu ştim. Este vorba de familii care au cumpărat în baza Legii 112 şi familiile care nu au fost intabulate. Sunt 300 de familii care pot fi scoase oricând în stradă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marcel Barbatei 218 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.