30.000 de imobile, ipotecate

Mii de români încă sunt îndatorați băncilor. La aproape cinci luni de când a intrat în vigoare darea în plată, mii de români au datorii la bancă. Numai în lunile august și octombrie peste 30.000 de imobile sau terenuri au fost ipotecate și doar 600 au fost radiate.

Românii încep să își revină după criză, dacă ne raportăm la numărul creditelor. După ce în anul 2013 numărul creditelor s-a aflat la un minimum istoric de după Revoluție, fiind la o variație procentuală de -1,2, în septembrie a ajuns la o variație procentuală de +6,3.

Conform datelor statistice emise de Banca Națională a României, în septembrie 2016 numărul creditelor acordate gospodăriilor populației a ajuns la 111.369. Dintre acestea, peste 50.000 de credite au fost luate pentru consum, iar 56.670 pentru achiziția de locuințe în valoare de 29,5 milioane de euro.

Darea în plată, aprobată de CCR

Totuși să nu uităm că de la intrarea în vigoare a legii privind darea în plată peste 5.000 de români au înaintat băncilor decizia unilaterală de denunțare a creditului. Dintre acestea, peste 2.600 de solicitări au atacat în instanță, iar procesele au fost suspendate până la pronunțarea Curții Constituționale.

Aceasta a stabilit că legea este constituțională și a stipulat că: „În esenţă, impreviziunea intervine când în executarea contractului a intervenit un eveniment excepţional ce nu putea fi prevăzut în mod rezonabil de părţi la data încheierii contractului, ceea ce face excesiv de oneroasă executarea obligaţiei debitorului. Verificarea acestor condiţii revine, în fiecare caz, instanţei judecătoreşti care, în condiţiile legii, este independentă în aprecierea sa, ea pronunţând fie adaptarea contractului, fie încetarea sa în forma pe care o decide şi care poate merge până la preluarea de către creditor a imobilului adus garanție cu stingerea tuturor accesoriilor“, se arată în comunicatul de presă al Curții Constituționale.

Situația devine îngrijorătoare dacă privim datele statistice în ceea ce privește imobilele ipotecate în ultima perioadă.

Conform data.gov.ro, în luna august au fost înscrise 18.278 de imobile și terenuri, fiind radiate doar 211. În octombrie însă au fost ipotecate 15.581 de imobile și terenuri și au fost radiate 415. În ceea ce privește numărul tranzacțiilor imobiliare înregistrate la nivel național, în luna iulie acestea s-au ridicat la 23.177 de apartamente și 20.847 de terenuri vândute.

Încrederea acordată băncilor trebuie să fie mai temperată

Eduard Uzunov, președintele Regatta Estate, ne-a declarat: „Tot acest proces a fost generat și este generat de acest program de succes care se numește Prima Casă. Oamenii, înainte de darea în plată, se duceau cu un avans de 5% din 50.000, adică 2.500 de euro, bani pe care îi luau de la părinți, bunici sau prieteni și cumpărau casă. Rămânea să achite lunar o sumă de 200-300 de euro, depinde pe cât timp făcea creditul. De aici toate aceste rezultate. Totul a plecat de la acest program care, garantat va mai dura 4-5 ani, pentru că Guvernul, indiferent care a fost, și-a făcut o imagine extraordinară pentru Prima Casă. După ce a venit darea în plată, pe niște realități, a crescut avansul la 20, 25%, chiar o bancă a încercat să ceară 40%, dar la presiunile pieței l-a lăsat la 15% (…) Banca este o umbrelă care se deschide când e soare și se închide când te plouă. Încrederea acordată băncilor trebuie să fie mai temperată. Programul darea în plată a pus în vedere băncilor să nu mai impună contractele de creditare. Trebuie să existe o negociere. Până la urmă suntem parteneri. Nu tu ești șeful, iar eu sunt sclavul tău, pentru că mi-ai dat bani. Asta este la cămătari. Nu ne-am născut proprietari. Se poate trăi și în chirie în condiții civilizate dacă te gândești că avem un interval de timp în care trăim. Nu suntem nemuritori“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard Pascu 109 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.