34 de ani de ospiciu, fiindcă a vrut să-l asasineze pe Ronald Reagan

Într-o după-amiază de sâmbătă, mai exact pe 10 septembrie 2016, un SUV închiriat a oprit în fața unei case din suburbia statului Virginia. Omul care a ieșit din mașină, John Hinckley, a pășit nestingherit prin mulțimea de paparazzi adunată în fața locuinței, intrând în casă, relatează New York Magazine.com.

Pe 21 iunie 1982, lui John Hinckley i s-a acordat, din partea juraților, prezumția de nevinovăție, pe motiv de instabilitate psihică, fiind acuzat de tentativă de ucidere a președintelui Ronald Reagan. Motivul pentru care Hinckley a încercat să-l asasineze pe cel de-al 40-lea președinte al Americii a fost să-și demonstreze iubirea față de Jodie Foster, pe atunci în vârstă de 19 ani, pentru care dezvoltase o obsesie. Acum, după ce a petrecut 34 de ani în spitalul psihiatric St. Elizabeth din Washington DC, John Hinckley este din nou acasă. La cei 61 de ani, el trăiește cu mama sa, în vârstă de 90 de ani, într-un mic cartier din Williamsburg, Virginia. Potrivit unui ordin judecătoresc, Hinckley trebuie să locuiască împreună cu mama sa timp de un an și să rămână sub tratamentul medicamentos prescris de specialiștii de la institutului de boli mintale. De asemenea, el nu are voie să se deplaseze la mai mult de 80 de km față de locuință și nu poate contacta niciuna dintre victime. I s-a interzis să călătorească în aceleași locuri unde se află foști sau actuali președinți americani, iar dacă se află, din întâmplare, prin apropierea lor, trebuie să părăsească urgent perimetrul. John Hinckley trebuie să le comunice Serviciilor Secrete numărul de înmatriculare al mașinii personale, precum și numărul de telefon. Orice încălcare a acestor reguli îl trimite înapoi în rezerva de la spital. Câțiva vecini le-au povestit reporterilor de la ziarul local The Virginia Gazette sentimentul coabitării cu John Hinckley: „Cum au putut lăsa un astfel de om să trăiască alături de o femeie în vârstă de 90 de ani? O persoană în vârstă de 90 de ani abia își poate purta singură de grijă, darămite să îngrijească un nebun“.

Întâmplarea care a șocat America anilor ’80 a avut un motiv cât se poate de stupid. John Hinckley, care era obsedat de actrița Jodie Foster, l-a împușcat pe președintele Ronald Reagan și pe alți trei oameni aflați în hotelul Hilton din Washington DC. Secretarul de presă al Casei Albe de la vremea aceea, James Brady, a fost împușcat în cap, a suferit leziuni serioase la creier, fiind nevoit să stea în scaun cu rotile pentru restul vieții. Acesta a murit în 2014, la 73 de ani, iar autoritățile au pus decesul său pe seama rănilor suferite în 1981.

Ce se va întâmpla când mama lui Hinckley va muri?

Deși medicii au declarat-o pe Jo Ann Hinckley perfect sănătoasă, oficialii și-au pus problema ce vor face cu John când aceasta nu va mai fi. Rudele sunt singurele persoane care au voie să se implice în viața acestuia, iar Diane, sora sa, va trebui să plece din Dallas pentru a locui cu el. Potrivit doctorului Patterson, specialist la institutul St. Elizabeth, John este conștient de faptul că mama sa va muri la un moment dat, dar, pentru moment, el este bucuros că își poate bea cafeaua în fiecare dimineață alături de ea. Cu ajutorul unui grup de susținere din cadrul spitalului, John a început și o relație amoroasă cu o femeie pe nume Ms. L și, având înclinații artistice, el plănuiește să cânte în cadrul unei formații muzicale. l

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.