409 cetăţeni ruşi vor primi despăgubiri de 3 milioane de euro

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a statuat ieri că Rusia a manifestat deficienţe grave în operaţiunea eliberării ostaticilor din Beslan, din 2004, când s-a ajuns la peste 300 de morţi, informează Le Figaro. Mai mult, Moscova este obligată de jurisdicţia europeană la plata a 3 milioane de euro în favoarea solicitanţilor din acest caz. CEDO reproşează Rusiei că nu a reuşit să prevină luarea de ostatici la o şcoală din Osetia de Nord, de către un comando procecen, dovedind „deficienţe grave în pregătirea şi controlul operaţiunii de salvare”. Totodată, Rusia este acuzată că a făcut uz de forţă în mod disproporţionat în timpul asaltului. CEDO a fost sesizată de 409 cetăţeni ruşi, mulţi răniţi în timpul intervenţiei antitero, iar alţii provenind din rândul familiilor celor decedaţi. „Autorităţile dispuneau de suficiente informaţii precise care indicau că un atac terorist viza o şcoală din regiune”, a mai explicat CEDO.

Istoria tragediei: Pe 1 septembrie 2004, la 9.20 dimineața, teroriștii i-au luat ostatici aproape pe toți cei care au venit la careul solemn la școala nr.1 din orașul nord-osetin Beslan. Au fost luate ostatici 1.127 de persoane – elevii veniți la careu, părinții, rudele și prietenii acestora, profesorii și chiar și copii sugari. 17 bărbați din rândul ostaticilor au fost împușcați la scurt timp după atac. Pe data de 2 septembrie teroriștii au eliberat, datorită intervenției lui Ruslan Aușev, 11 femei și 13 copii. Pe data de 3 septembrie a survenit deznodământul sângeros: în timpul tirului haotic, numit până în prezent „asalt antiterorist”, au fost omorâți 334 de oameni, inclusiv 318 ostatici, dintre care 186 de copii. Au murit 12 membri ai forțelor speciale, numărul de răniți a depășit 800 de oameni, dintre care 72 de copii și 69 de maturi au devenit invalizi, dar și 62 de membri ai structurilor de forță. Oficial, victime ale dramei sunt considerate 1.343 de persoane.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Valentin Ceausescu 10 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.