„73 de indolenți apără un impostor”

Peste 3.000 de persoane au participat joi seară la un protest în fața Parlamentului îndreptat împotriva lui Gabriel Oprea și a senatorilor care l-au scăpat de urmărirea penală pe fostul ministru în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină. Manifestația s-a încheiat după aproximativ două ore și jumătate.

Cele mai semnificative momente

Update 20.27: Protestatarii din primul rând se îmbrâncesc cu jandarmii aflați în număr mare la Parlament.

Update: Manifestanții au ocupat bulevardul din fața Senatului. Protestatarii au rupt cordonul de jandarmi. Circulația a fost întreruptă. Brigada Rutieră a anunțat devierea traficului pe Calea 13 Septembrie, între bulevardul Libertății și Hotel Marriot.

Update: La protest a venit și tatăl polițistului Gigină. „Sper ca justiția să-și facă datoria până la capăt”, a declarat bărbatul într-o intervenție la Antena 3. „Am venit să le mulţumesc tuturor celor care sunt aici. (…) Eu emoţional sunt alături de aceşti cetăţeni din toată ţara. Familia Gigină aşteaptă să se facă puţină dreptate, pentru ca Bogdan să poată dormi liniştit. Atât. Nimic mai mult. (…)Fiul meu avea toată viaţa înainte. Îşi crease o familie (….) Comandantul suprem mi-a lăsat copilul în urmă. Vinovaţi, în opinia mea personală, în ordinea cronologică, sunt conducerea Brigazii Poliţiei Rutiere de la acea vreme, ministrul de Interne şi firma de gaze. (…) Pe vreme nefavorabilă, trebuia scos din misiune. În al doilea rând, domnul ministru ne spune că nu dă comandă cu ce viteză să meargă coloana. Este adevărat. Dar cu ce viteză se circulă, dacă el trebuie să ajungă la o anumită oră”, a mai declarat Cornel Gigină, tatăl polițistului mort. Acesta a precizat totodată că Bogdan Gigină a fost scos în misiune fără echipament corespunzător, iar comunicarea din cască era nefuncțională.

content-image

La manifestație au participat și mai multe grupuri de motocicliști, care au defilat prin fața Senatului, ambalând motoarele. La protesul de la Parlament și-a făcut apariția și Clotilde Armand, deși Nicușor Dan le-a cerut, anterior, membrilor „cu notorietate ai USB să nu participe la protest, iar pe membrii USR care participă la protest în nume propriu să nu afișeze însemnele USR”. De asemenea, la protest au fost prezenți cântărețul Virgil Ianțu și jurnalistul Lucian Mândruță.

Protestatarii au purtat pancarte cu mesaje precum „(L)Egalitatea în fața legii”, „Nimeni nu este mai presus de lege”, „Alături de familia Gigină”, „73 de indolenți apără un impostor”, aluzie la senatorii care l-au salvat pe Oprea, „Vrem dreptate”,”Parlament murdar nu mai tolerăm nesimțirea voastră”, „Nu Imunitate!”, „Mandatați să reprezentanți, nu să abuzați” sau „Corupția ucide”.

S-a scandat totodată „Rușine! Rușine!”, „Demisia”. Protestatari au aprins mai multe lumânări în memoria poliţistului Bogdan Gigină, iar la un moment dat au scos din mulțime un bărbat care avea o pancartă cu numele lui Soros.

Oamenii s-au mobilizat pe Facebook încă de marți seară, unde a fost deschisă o pagină intitulată „Protest Oprea, eşti cercetat, trebuie să fii judecat„.

Ieșim în stradă pentru cei care nu mai sunt printre noi și nu-și mai pot cere singuri dreptatea. Ca să fie foarte clar: pentru Gabriel Oprea nu s-a cerut reținerea, arestarea sau altă măsură preventivă. S-a cerut accesul liber al Justiției pentru a se putea stabili conform normelor statului de drept și ale democrației dacă este sau nu vinovat. Dar PSD și acoliții din ALDE si PRU au pus statul de drept între paranteze din nou, l-au ridicat pe Oprea deasupra legii. Poți să furi, poți să ucizi, poți să faci orice dacă ești parlamentar. Asta a decis Senatul, camera superioară a Parlamentului, instituția fundamentală a democrației. Polițistul Bogdan Gigină a murit în timpul serviciului, când era antemergător pe motocicletă și deschidea drumul coloanei oficiale organizate pentru ministrul de interne, șeful său. Un polițist a murit, dar cel identificat de procurori ca vinovat de ucidere din culpă nu va ajunge în fața justiției, din cauza celor din Senatul României, care se cred deasupra legii. Fraților, nu sunteți. Nici dumnezei și nici invincibili. De aceea, joi ieșim în stradă, chiar la voi acasă, domnilor senatori. Noi, simpli cetățeni indignați venim la intrarea dinspre Senat a Parlamentului României, să-l comemorăm pe Bogdan Gigină și să cerem dreptate. Poate așa vă amintiți că nu există vreo diferență magică între noi și voi, că legea este aceeași pentru toți și că justiția trebuie lăsată să-și facă treaba„, este ultimul mesaj de mobilizare la protest postat pe Facebook.

Proteste au fost și în alte orașe precum Cluj, Iași, Galați sau Constanța, dar cu mai puțin manifestanți decât în București.

Manifestațiile au avut loc după ce Senatul a respins luni seară cererea DNA de urmărire penală a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă în cazul decesului polițistului Bogdan Gigină.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.