95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

Astăzi, începând cu ora 18.00, va avea loc, în sala de conferinţe a “Accademia di Romania” din Roma, un eveniment dedicat împlinirii a 95 de ani de la unirea Basarabiei cu România. În cadrul acestuia, publicul italian şi român este invitat la proiecţia filmului “Odessa în flăcări”, regizat de Carmine Gallon, film prezentat de Tatiana Ciobanu, coordonator al Asociaţiei de Promovare Socioculturală “Dacia” din Roma.

Proiecţia filmului va fi precedată de conferinţa “95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România”, conferinţă susţinută de prof. Mihai Bărbulescu, director al “Accademia di Romania”.

Realizat în anul 1942 în coproducţie româno-italiană, filmul “Odessa în flăcări” a fost regăsit întâmplător în 2004 în arhivele studiourilor “Cinecittà” din Roma. Filmul a fost regizat de Carmine Gallone pe un scenariu de Nicolae Kiritescu. Din distribuţie făceau parte actori români de renume, precum Maria Cebotari, Mircea Axente, George Timică, alături de actorii italieni Carlo Ninchi, Filippo Scelzo, Olga Sobelli, Bella Starace Sainati. Pelicula a fost prezentată în 1942 la “Expoziţia Internaţională de Artă Cinematografică” de la Veneţia, unde a câştigat Marele Premiu.

Proiecţia de film va avea loc în mod simbolic în data de 25 martie pentru a evoca unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918 – 28 iunie 1940). Evenimentul este realizat în colaborare cu Asociaţia de Promovare Socioculturală „Dacia” din Roma.

Unirea de la 1918, dezbătută în Parlamentul României

Parlamentul României va găzdui dezbaterea ,,27 martie 1918 – Unirea Basarabiei cu România, model pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”. Evenimentul organizat de Platforma Civică „Acţiunea 2012” în parteneriat cu “Centrul pentru Cultură, Istorie şi Educaţie”, “Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni” şi “Consiliul Mondial Român” va avea loc marţi, 26 martie, de la ora 14.00, în Sala „Nicolae Bălcescu” a Palatului Parlamentului.

La dezbaterea prilejuită de împlinirea a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România vor participa oameni politici din partea tuturor partidelor, reprezentanţi ai societăţii civile cu preocupări legate de problematica reunirii celor două state româneşti, profesori, cercetători şi jurnalişti de pe ambele maluri ale Prutului. Ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă, primul premier al Republicii Moldova, Mircea Druc, precum şi parlamentarii din Legislativul de la Bucureşti Viorel Grigoraş, Aurelian Mihai, Sanda Maria Ardeleanu, Ionuţ Săvoiu, Eugen Tomac, Theodor-Cătălin Nicolescu, Andrei Dominic Gerea, Radu Zlati, Dan Cristian Popescu, Remus Cernea, Octavian Liviu Bumbu, Lucian Şova, Sebastian-Aurelian Ghiţă, Mircea Dolha, Cătălin Croitoru, Marius Lucian Obreja sunt câteva dintre numele care au confirmat prezenţa la acest eveniment.

Actul Unirii cu Basarabia, votat de Sfatul Ţării la 27 martie 1918, stipula că ,,Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani, din trupul vechii Moldove. În puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama ei România. Trăiască unirea Basarabiei cu România de-a pururi şi totdeauna!”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.