Achiziţionarea avioanelor F-16 de către Romania, o greşeală mare şi scumpă

Generalul David Leakey, director general al personalului militar al UE până în 2009, găseşte inexplicabilă poziţia României de a nu semna codul de conduită al achiziţionării de armamanet. Prezent la o conferinţă dedicată cooperării NATO-UE în zonele aflate la frontiera celor două organizaţii, organizată de Institutul Aspen România, Leakey a declarat pentru Cotidianul.ro că România ar fi trebuit să achiziţioneze elicoptere sau avioane de transport, mult mai utile ţării şi aliaţilor, şi nu cele 24 de avioane multirol.

„Ştiu că România nu a semnat codul de conduită al achiziţiei de armament al Agenţiei Europene pentru Apărare şi, măcar pentru că toate statele UE l-au semnat, cred ca şi Romania ar trebui să o facă. Este logic să facă asta şi mi se pare inexplicabil de ce nu a semnat codul. În acest domeniu al importului şi exportului de arme trebuie să avem încredere reciprocă şi nu pot decât să încurajez România să semneze codul de conduită”, declară David Leakey.

În ce priveşte achiziţionarea a 24 de avioane F-16, Leakey este foarte tranşant. „Opinia mea personală este că România face o greşeală mare, o greşeală mare şi scumpă. La ce vor fi folosite aceste avioane multirol? Să apere intersele vitale ale României? Cine va ataca intersele vitale ale României cu arme care să poată fi combătute de aceste avioane multirol? Dacă ar urma să fie o confruntare majoră între state, în Europa, avioanele României ar face diferenţa? Probabil că nu. Se poate întâmpla aşa ceva în următorii 10-20 de ani? Probabil ca nu”

„Aşadar, cum ar putea România contribui la binele colectiv al NATO sau al UE în materie de forţe aeriene? Cred că prin avioane de trasport strategice sau elicoptere pentru transporturi de mare tonaj. Nu am avut suficiente elicoptere pentru misiunile din Afganistan şi Ciad, misiuni NATO şi apoi ale UE. Deci, în loc de a avea 24 de avioane multirol foarte scumpe, aţi fi putut cumpăra chiar 48 de elicoptere la acelaşi preţ, cu un cost mai redus al mentenanţei, care ar fi putut asigura şi instruirea piloţilor şi ar fi putut ajuta mult forţele expediţionare ale UE şi NATO”

În ce priveşte modul în care nerecunoşterea independenţei Kosovo de către România ar putea afecta stabilitatea în Balcanii de Vest, generalul britanic considera ca nu recunoasterea externa a independenţei, ci situaţia politică internă din Kosovo şi Bosnia este cheia stabilităţii.

„Situaţia din Bosnia, incertitudinea politică continuă, nu este agravată de ceea ce se întâmplă în Kosovo. Am avut foarte frecvente evenimente importante in Kosovo fără un efect imediat in Bosnia. Nici nerecunoaşterea Kosovo de către unele state europene nu are un efect asupra stabilităţii din Bosnia. Cât despre crima organizată, aceasta proliferează atunci când avem instabilitate politică. O asemenea situaţie există atât în Bosnia, cât şi în Kosovo, aşa cum a existat şi în Irlanda de Nord. Dacă Bosnia devine mâine un stat european model, criminalitatea organizată va descreşte, la fel şi în cazul Kosovo”, spune Leakey.

Indiferent de prevederile noului concept strategic NATO, Relaţiile UE-NATO vor rămâne prizonierele neînţelegerilor dintre câteva state membre ale organizaţiilor şi mai ales a reticenţei UE de a-şi deschide porţile pentru Turcia.

„Nu cred că va exista o schimmare în privinţa cooperării militare NATO-UE, pentru că natura acestei cooperări este dictată de toate statele aliate, pe de o parte, şi de toate statele membre pe de cealaltă. În acest moment există câteva state de fiecare parte care nu doresc să coopereze. Nu văd nici un indiciu că noul concept strategic poate schimba această stare de fapt. Dificultăţile din relaţia Turcia-Cipru şi Turcia-Grecia nu cred că pot fi depăşite. La acestea se adaugă şi relaţia dificilă dintre Turcia şi UE. Nu văd cum impasul politic menţionat va putea fi depăşit în noiembrie, la summitul NATO de la Lisabona.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.