Cancerul nu exista în antichitate

Schimbaţi-vă stilul de viaţă – cancerul nu exista în antichitate! Cancerul este o boală creată de om, alimentată de excesele vieţii moderne, arată un nou studiu.
Tumorile au fost rare până în prezent, când dieta necoresponzătoare şi poluarea au devenit probleme, conform studiului, scrie „Daily Mail”. Oamenii de ştiinţă au cercetat mumii, fosile şi literatura clasică să descopere dacă cancerul era prezent în antichitate, scrie jurnalul „Nature Reviews Cancer”, preluat de ziarul britanic.
O mai bună înţelegere a originilor acestei boli ar putea conduce la un tratament adecvat.
Bucăţile de ţesut uman de la sute de mumii egiptene au fost rehidratate, dar numai un singur caz de cancer a fost confirmat. Tumorile ar trebui să fie mai bine conservate prin mumificare decât ţesuturile sănătoase.
Un studiu efectuat pe mii de oase din era Neanderthal a oferit doar un singur caz de cancer, însă nici asta nu este cert.
Referirile la cancer în textele antice egiptene sunt de fapt referiri la lepră sau vene varicoase.
Cercetătorul Michael Zimmerman, profesor asociat la Universitatea din Manchester, a declarat: „Absenţa aproape totală a neoplaziilor la mumii trebuie să fie interpretată ca o indicaţie a rarităţii lor în antichitate. Acest lucru indică faptul că factorii care cauzează cancer sunt limitaţi la societăţile moderne afectate de industrializare”.

Grecii antici au fost probabil primii care au definit cancerul ca o boală aparte, pentru a face o distincţie între tumorile benigne şi maligne. Secolul al 17-lea oferă descrierile primelor operaţii la sân şi asupra altor tipuri de cancer, în timp ce primele dovezi scrise despre tumori distinctive sunt din ultimii 200 de ani.
Acestea includ cancerul de scrot, de care au suferit coşarii în anii 1700, şi cancerul nazal, de care sufereau cei care prizau tutun pe nas, tot în 1700.
Profesorul Rosalie David, cocercetător al studiului, spune: „Nu este nimic în mediul natural care poate cauza cancer. Deci trebuie să fie din cauza poluării şi a schimbării dietei şi stilului de viaţă”.
Dr. Rachel Thompson, de la World Cancer Research Fund, a declarat că o alimentaţie sănătoasă, exerciţii fizice regulate şi menţinerea unei greutăţi normale ar putea să ajute la prevenirea de o treime din cancerele comune.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.