Gaşca PDL-UNPR sacrifică „Ştiinţa” şi Steaua pentru voturi la locale în 2012

Două evenimente zdruncină lumea fotbalului românesc. Miercuri Comitetul Executiv al FRF a decis dezafilierea echipei Universitatea Craiova, iar pe rol la Tribunalul Bucureşti se află cererea MApN de a obţine retragerea numelui de Steaua echipei finanţate de Gigi Becali. Ambele evenimente au în spate puternice interese politice.

Două evenimente controversate

Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal a decis miercuri dezafilierea clubului Universitatea Craiova deoarece gruparea olteană a refuzat să îşi retragă plângerile înaintate în instanţele civile împotriva selecţionerului Victor Piţurcă şi FRF. Dezafilierea încă nu este definitivă, deoarece ea trebuie ratificată în Adunarea Generală a FRF. Motivul dezafilierii Craiovei ţine de o aberaţie a reglementărilor federale, care nu permit accesul în instanţele civile ale membrilor afiliaţi. Ţinând cont că este vorba de o interzicere a accesului în justiţie, respectivele prevederi sunt însă în coliziune cu Constituţia. Chiar dacă FRF este un fel de stat în stat, legile României şi cu atât mai mult Constituţia trebuie să prevaleze. Practic, în cazul Craiovei este, printre altele, vorba de un litigiu de muncă între club şi fostul ei antrenor Victor Piţurcă. Or, şi în acest caz, întâietate au prevederile din Codul Muncii. Din acest punct de vedere, dezafilierea Craiovei reprezintă un abuz grosolan.

Tot unui abuz îi poate cădea victimă şi Steaua Bucureşti. MApN a cerut în instanţă recuperarea numelui echipei de la gruparea finanţată de Gigi Becali. Suntem în faţa unei alte aberaţii care are drept punct de pornire pe ministru Apărării, Gabriel Oprea. MApN intenţionează să pună mâna pe numele şi marca Steaua, probabil în intenţia înfinţării unei alte echipe. Numai că această altă echipă nu va putea intra în circuitul profesionist, pentru că UEFA nu permite afilierea de cluburi departamentale.

Un plan secret de acaparare a simbolurilor sportive

Cazurile Universitatea Craiova şi Steaua Bucureşti nu sunt de natură sportivă în ultimă instanţă. Sunt cazuri de natură politică. Pentru actualii guvernanţi, ameninţarea trecerii în Opoziţie (cazul PDL) sau al dispariţiei de pe scena politică (cazul UNPR) este evidentă. Pentru a încerca să se salveze, guvernanţii apelează la măsuri disperate pe care să le fructifice electoral. Una dintre aceste măsuri implică şi un plan de distrugere a simbolurilor sportive, după care guvernanţii, direct, sau prin interpuşi, vor juca rolul pompierului salvator. Se speră ca prin această metodă să se mai recupereze din voturile pierdute din cauza proastei guvernări.

Prima ţintă: Steaua Bucureşti

Prima ţintă aleasă a fost echipa de fotbal Steaua Bucureşti, singura echipă de fotbal românească cu o Cupă a Campionilor Europeni în palmares. Fiind echipa cu cei mai mulţi suporteri din ţară, evident, cine o controlează beneficiază şi de un surplus de voturi în alegeri. Cum patronul echipei, Gigi Becali, „joacă” (totuşi) în liga mică a politicii, scoaterea echipei de sub controlul lui, a devenit o prioritate. Interesaţi să preia clubul sunt mai marii UNPR, în frunte cu ministrul Apărării, Gabriel Oprea, acesta profitând de faptul că roş-albaştrii au aparţinut în perioada comunistă de MApN. În primă fază s-a încercat îndepărtarea lui Becali prin intermediul „războiului” declanşat de o grupare a suporterilor. „Scânteia” în rândul suporterilor a fost aprinsă de personaje aflate în categoria celor care beneficiază de ajutoare sociale şi care de regulă sunt utilizate şi pentru compromiterea mitingurilor sindicale sau ale Opoziţiei. (Despre aceste adevărate comando-uri unele „informaţii” pot fi obţinute de la primarul sectorului 6, Cristian Poteraş, cel care plăteşte ajutoarele sociale.) Cum varianta revoltei suporterilor a eşuat (în ce ţară oare suporterii pot cere finanţatorului unei echipe să plece, fără să facă o ofertă de cumpărare şi să prezinte bonităţi financiare pentru preluarea ei?), s-a apelat la planul B. A fost trimis la „înaintare” Victor Piţurcă, omul de casă al fraţilor Păunescu, personaje aflate în siajul puterii portocalii. „Misiunea” lui Piţurcă a fost una clară: să producă o „implozie” la Steaua care să aibă drept consecinţă pierderea echipei de către Becali. Lucrurile sunt cunoscute: Piţurcă i-a propus lui Becali un contract în urma căruia, foarte uşor, Piţurcă ar fi avut posibilitatea să revendice o mare sumă de bani, finanţatorul nu ar fi plătit şi urma pierderea clubului. Becali a înţeles însă repede ce prevedea „scenariul” şi l-a îndepărtat pe Piţurcă de la club.

La Craiova, „varianta” Piţurcă a dat roade pentru moment

Planul B care a eşuat la Steaua a fost pus în aplicare la Craiova, tot cu Victor Piţurcă în rol de vârf de lance. Aici trebuia îndepărat de la echipă Adrian Mititelu, patronul ei. Parţial, ceea ce nu a reuşit Piţurcă (şi cei din spatele lui) la Steaua a reuşit la Craiova, Adrian Mititelu nebănuind că încrederea acordată lui Piţurcă îi va fi fatală.

De ce reprezintă Universitatea Craiova o miză nu este deloc greu de ghicit. Primăria capitalei Băniei este considerată vitală pentru actualii guvernanţi. PDL are probleme serioase în a o câştiga în 2012. Primarul promovat în 2008, Antonie Solomon, are probleme cu justiţia (preventiv el a devenit soluţie de rezervă, fiind direcţionat la UNPR), iar un alt candidat cu nume (şi implicit cu şanse) PDL nu are. Un rezervor serios (şi nesperat) de voturi îl reprezintă însă masa de suporteri ai Universităţii Craiova. Dacă echipa fanion a oraşului este dezafiliată şi evoluează în liga a IV-a sau a V-a, odată preluată de „cine trebuie”, în 2012 va deveni un extraordinar vehicul electoral pentru PDL. Candidatul la primărie va anunţa sprijin total pentru echipă, de la „centru” va ploua cu promisiuni de rezolvare a problemei prin invitarea „ştiinţei” direct în liga a II-a şi, evident, plata cerută va coonsta în voturi. De altfel, miercuri, Victor Piţurcă a scăpat un porumbel la GSPTV: „Dacă mi se va oferi clubul în contul datoriei pe care o are Mititelu la mine, eu voi oferi echipa de fotbal Primăriei”. Această declaraţie devoalează fără echivoc adevăratele intenţii a celor care stau în spatele deciziei de dezafiliere a Universităţii.

şi în cazul Craiovei, dar şi în cazul Stelei, se încearcă pe linie politică distrugerea celor două grupări, crearea unor clone şi „oferirea” acestora „poporului” aducător de voturi. Nu contează că se distrug două simboluri sportive cu palmasres european şi, la fel, nu contează că se mizează pe încălcarea legislaţiei ţării. Toate aceste nu contează pentru actuala guvernare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Izabela Niculescu 253 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.