Mihai Buculei: „Am avut un scurt moment fericit, de zece veri”

Născut în 1940, în satul Mihoveni, la nord de Suceava, sculptorul Mihai Buculei a populat cu sculpturile sale oraşe şi dealuri din toate regiunile ţării. Cu o viaţă plină de întâmplări, din care nefericirile nu lipsesc, dar pe care le povesteşte cu nostalgie şi umor, artistul şi-a urmat harul, cioplindu-şi cu îndârjire „bolovanii”, modelând în lut, turnând în ghips şi apoi în bronz figuri emblematice ale istoriei, cum ar fi Şerban Cantacuzino, Corneliu Coposu sau Simon Bolivar, din Bucureşti, a înnobilat dealurile de la Măgura şi mai ales de la Buteni (pentru a aminti numai două localităţi), cu gândurile sale materializate în piatră, a conceput proiecte de monumente impresionante pentru Alba Iulia şi Bucureşti, a participat, la restaurarea unor edificii. Şi a împărtăşit gândurile lui despre artă şi desăvârşitul meşteşug studenţilor, învăţându-i deopotrivă să descopere frumosul în creaţie şi în viaţă.

Venit din ţinuturile Bucovinei, „cu un înger pe umăr”, cum îi place să spună, gândeşte monument după monument. În curând, „Aripile” sale vor omagia eroii luptei anticomuniste, în centrul Pieţei Presei Libere din Bucureşti.

Interviul cu sculptorul Mihai Buculei poate fi citit pe cotidianul.ro luni, 5 iulie, de la ora 8.00, în secţiunea Dialoguri Esenţiale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.